ESKOBAR PRIZNAO: Poslednjih 90 dana radili smo sve u Kurtijevu korist, biće POSLEDICA ako nas ne posluša

Autor:

Vesti

16.06.2023

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je rekao da će SAD, zajedno sa EU nastaviti da insistiraju na zahtevima za deeskalaciju

ESKOBAR PRIZNAO: Poslednjih 90 dana radili smo sve u Kurtijevu korist, biće POSLEDICA ako nas ne posluša

Foto: Printskrin/Youtube/24 sata Vesti

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan poručio je povodom današnjeg dolaska tzv. kosovskog ministra Eljberta Krasnićija u opštinsku zgradu u Leposaviću, što je izazvalo veliko negodovanje Srba, da svaki put kada „tzv. kosovske vlasti koriste te zgrade kao simbol njihove opozicije planu SAD i EU za deeskalaciju situacije na severu to narušava odnose između etničkih grupa i odnose između tzv. Kosova i evroatlantske zajednice“, i upozorio da će zbog toga biti posledica.

Na onlajn konferenciji za medije Eskobar je na pitanje Kosovo onlajn da prokomentariše današnja dešavanja u Leposaviću, rekao da se čuju „zamerke“ da SAD rade mnogo više da pomognu Srbiji nego tzv. Kosovu.

Sve što smo uradi u poslednjih 60-90 dana išlo je u prilog tome da podržimo tzv. Kosovo. Srbija nije htela da napreduje aplikacija tzv. Kosova za Savet Evrope, mi smo je podržali. Srbija je želela da insitiramo da tzv. Kosovo odustane od izbora na severu – mi smo ih podržali. Srbija je htela da se izbori proglase nelegitimnim zbog male izlaznosti – nismo. Ni u jednom slučaju u poslednjih 90 dana, nismo uradili ništa što nije bilo u korist tzv. Kosova. Ono što smo tražili od tzv. Kosova je da ne koriste opštinske zgrade. To je bila nepotrebna eskalacija u trenutku kada su tenzije podignute. Pa, američka vlada napuštala je službene zgrade zbog poplava, požara, kovida, čak i zbog protesta. Rekli smo da nema potrebe za eskalacijom. Legitimnost gradonačelnika ne bi bila dovedena u pitanje da rade sa alternativnih lokacija. Čak i da rade sa Meseca, njihove akcije bi bile legitimne. Ipak, insistirali su da rade iz opštinskih zgrada – rekao je Eskobar.

On je rekao da će SAD, zajedno sa EU nastaviti da insistiraju na zahtevima za deeskalaciju i ukazao da će biće posledica ako tzv. Kosovo nastavi da odbija da ih ispuni.

I dalje radimo na EU planu od tri tačke za deeskalaciju krize koja je izazvana inauguracijom gradonačelnika i njihovom instalacijom u opštinskim zgradama, što je izazvalo proteste. Naša pozicija je na liniji sa EU, verujemo da gradonačelnici treba da rade sa alternativnih lokacija, da specijalna policija treba da se povuče iz tih objekata, kao i da prestanu protesti, a da svako ko je učinio nasilno delo protiv vojnika Kfora ili kosovske policije treba da odgovara. Novi izbori uz bezuslovno učešće Srba treba da budu sprovedeni što je pre moguće i treba odmah da se vratimo dijalogu, kako bismo obezbedili da se sprovede Ohridski sporazum – rekao je Eskobar.

Još jednom je naglasio da je formiranje ZSO obaveza tzv. Kosova i da oni tzv. kosovski zvaničnici koji tvrde da to može da se odbije „mute vodu“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Zabrinuti

16.06.2023 21:01

Radite vi pritiv nas od 1990 godine