Hapšenje Miluna Milenkovića nije koordinisano sa Kforom i Euleksom! Oglasi se Borelj! Vratio Kurtiju plan za deeskalaciju sukoba na severu Kosova!

Autor:

Vesti

14.06.2023

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borelj je od Kurtija zatražio da Kfor i Euleks budu partneri i koordiniše u radu sa njima.

Hapšenje Miluna Milenkovića nije koordinisano sa Kforom i Euleksom! Oglasi se Borelj! Vratio Kurtiju plan za  deeskalaciju sukoba na severu Kosova!

Foto: Tanjug/AP

Šef Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da jučerašnja akcija kosovske policije, koja se odnosi na hapšenje Miluna Milenkovića, poznatog po nadimku Lune, nije koordinisana sa Kforom i Euleksom.

On je takođe vratio pismo premijeru Aljbinu Kurtiju o planu u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova, piše Online Reporteri.net.

Borelj je od Kurtija zatražio da Kfor i Euleks budu partneri i koordiniše u radu sa njima.

- Što se tiče mogućih zajedničkih bezbednosnih procena, o njima se može razgovarati nakon deeskalacije. Međutim, to znači da treba u potpunosti razmotriti mišljenja Euleksa i KFOR-a i tretirati ih kao partnere, što podrazumeva prethodnu koordinaciju sa njima. Sa žaljenjem konstatujemo da to nije bio slučaj sa jučerašnjom operacijom u Severnoj Mitrovici. Stoga bi svaka buduća mera za vladavinu prava na severu Kosova morala da se razgovara i oceni pojedinačno zajedno sa EULEKS-om i KFOR-om. Događaji iz prošlosti su pokazali da ne može svaka mera koju Kosovo preduzima pod okriljem vladavine prava biti podržana od strane vaših međunarodnih partnera u kontekstu veoma krhkog okruženja - navodi se u Boreljovom pismu.

On je zatražio od Kosova da deeskalira situaciju na severu.

U međuvremenu je rekao da će tražiti od Srbije da ukloni radikalne elemente sa tih prostora.

Podsetimo, Milenkoviću koji je juče uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice određen je pritvor od 30 dana. Njegov branilac advokat Nebojša Vlajić najavio je žalbu u roku od 48 sati.

Milenković je poslat u zatvor u Podujevu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading