KANDIĆKA ZGRĆE PARE NA SRPSKIM KOSTIMA! Šokantne optužbe zaposlenih u njenoj fondaciji!

Autor:

Vesti

29.05.2023

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istrage o nestanku srpskih žrtava na Kosovu oteže unedogled da bi uzela što više novca od donatora, kaže izvor Republike.

KANDIĆKA ZGRĆE PARE NA SRPSKIM KOSTIMA! Šokantne optužbe zaposlenih u njenoj fondaciji!

Foto: ATAImages

Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo Kosova i osnivač FHP za Srbiju, godinama zgrće pare na srpskim žrtvama, otkrio je Republici jedan od zaposlenih u ovoj organizaciji.

Razvlašćena

Aktivistkinja poznata po antisrpskom delovanju i neskriveni albanski lobista krije kako troši novac donatora, a posebno su šokantne malverzacije s istragama nestalih Srba.

- Primera radi, ako se radi na otkrivanju srpskih žrtava na Kosovu, angažuje se istraživač koji će, na primer, doći do porodice stradalog, do njegovog, oca, majke, sestre... On zadatak ispuni, sve napiše, opiše i za to bude uredno plaćen. Međutim, Nataši Kandić posle izvesnog vremena padne na pamet da to nije onako kako je ona zamišljala, pa opet za istu stvar angažuje novog istraživača, ponovo se troši novac i tako unedogled, a rezultata istrage nema - kaže naš izvor.

Pored toga što su se sredstva trošila nenamenski, problem je i mobing zaposlenih, prema kojima se Kandićeva ponaša na najgori način:

- Ona je sebi u FHP napravila takav sistem da bez njenog potpisa i odobrenja ništa nije moglo da prođe, sve finansije je držala u svojim rukama. Projekti su kasnili, pa su se neki, koji su mogli da se završe za dve godine, otegli čitavu deceniju. Samim tim, trošeno je više novca nego što je predviđeno.

Dodaje i da Kandićeva laže kada kaže da je prekinula saradnju sa FHP Srbije jer, navodno, više ne deli iste stavove. Pre nego što se okrenula kosovskoj filijali, njoj je upravni odbor oduzeo ogromna ovlašćenja koja je imala i dodelio joj nižu funkciju.

- Radnici su godinama bili očajni, žalili su se više puta upravnom odboru, koji čini pet članova i predsednik, i na tu temu je održano više sastanaka. Mi smo u više navrata odbor obaveštavali o načinu poslovanja, o čestim promenama metodologije koja se koristila u realizaciji projekata, o višegodišnjem mobingu i vređanju zaposlenih. U februaru je razvlašćena, a onda je medijima prodala priču da se sama povukla - otkriva sagovornik Republike.

Bez odgovora

Ono što je najšokantnije jeste to što je u upravni odbor ugurala Florens Artman, zloglasnu bivšu portparolku Haškog tribunala:

- Kandićeva je pokušala da kontroliše poslovanje preko Fonda za humanitarno pravo Kosova, a ujedno je imala i Artmanovu kao doušnika. Florens joj je prenosila sve što se događalo na sastancima, pa i naše žalbe i primedbe u vezi s mobingom i ponižavanjem i neosnovanim smanjivanjem plata. Praktično, imala je uvid u spisak svih zaposlenih koji su se žalili na njeno ponašanje.

Nataša Kandić nije odgovorila na naša pitanja.

Sindikat: Nasilno se vratila u prostorije

Sindikat zaposlenih u FHP juče se i zvanično oglasio i potvrdio saznanja Srpskog telegrafa. U saopštenju se navodi da je prijava za mobing napisana na više od 60 strana, što je rezultiralo oduzimanjem ovlašćenja Nataši Kandić.

- Članovi UO naklonjeni Kandićevoj, Florens Artman i Tihomir Loza, opstruisali su izbor novog direktora, pa su preostali članovi podneli ostavke 12. maja 2023. Nataša Kandić je iskoristila ovu situaciju i istog dana nezakonito imenovala novi UO i sebe za predsednicu, zatim i novog izvršnog direktora i vratila se u prostorije fonda 15. maja. To je izazvalo stres kod većine zaposlenih koji su trpeli mobing, pa je od 15. maja do danas osmoro podnelo zahteve za zaštitu od zlostavljanja na radu - saopštio je novoformirani sindikat.

Agencija za privredne registre je 18. maja odbacila sve Kandićkine odluke kao nezakonite i odbila da registruje novi upravni odbor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading