VESIĆ NAJAVIO VELIKU INVESTICIJU: Do kraja godine se otvara prvi deo autoputa Beograd - Sarajevo

Autor:

Vesti

11.05.2023

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vesić je rekao da će do kraja juna biti završen deo obilaznice oko Beograda, do Bubanj potoka, što će omogućiti da automobili više ne moraju da idu preko mosta “Gazela”.

VESIĆ NAJAVIO VELIKU INVESTICIJU: Do kraja godine se otvara prvi deo autoputa Beograd - Sarajevo

Foto: Ministarstvo GSI

Goran Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Goran Vesić izjavio je da se Srbija razvija i saobraćajno povezuje i najavio da bi, između ostalog, do kraja godine trebalo da bude otvoren prvi deo autoputa Beograd-Sarajevo, odnosno deonica od Sremske Rače do Kuzmina.

Vesić je, gostujući u emisiji “Fokus” na televiziji B92, rekao da se do septembra očekuje otvaranje autoputa Ruma-Šabac, a da bi kraja godine trebalo da bude završen, kako nas izvodjač ubedjuje, deo autoputa “Miloš Veliki” do Požege sa dva velika tunela - “Laz” i Munjino brdo”.

Naveo je da će se od Požege graditi dva autoputa - jedan prema Dugoj Poljani i Crnoj Gori, a drugi prema Kotromanu što će biti još jedna veza između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vesić je rekao da će do kraja juna biti završen deo obilaznice oko Beograda, do Bubanj potoka, što će omogućiti da automobili više ne moraju da idu preko mosta “Gazela”, već će imati obilaznicu.

- Imaćemo završen deo obilaznice koja se radila više od 30 godina, do Bubanj potoka. Već projektujemo deonicu od Bubanj potoka do Pančeva dužine 31 kilometar i očekujem da ćemo sledeće godine imati završen projekat - rekao je Vesić.

Naveo je da će se graditi dva tunela - tunel “Bubanj potok” dužine oko 1,6 kilometara i tunel “Leštane” koji će biti dug skoro kilometer, kao i veliki železničko-drumski most kod Vinče.

- Na taj način ćemo imati potpuno urađenu obilaznicu oko Beograda, ne samo drumsku već i železničku - rekao je Vesić.

Istakao je da nas čeka puno investicija i dodao da je ove godine obezbeđeno skoro 3,6 milijardi evra za investicije u oblasti infrastrukture.

Vesić je naveo da se trenutno radi 108 kilometara brze pruge prema Subotici i da će se veoma brzo raditi i 230 kilometara brze pruge prema Nišu, što će se raditi sa Evropskom unijom, te da se kreće i u rekonstrukciju regionalnih pruga.

Istakao je da će se od Niša do Beograda stizati za sto minuta, između Subotice i Beograda za sat i 12 minuta, a od Beograda do Budimpešte za oko tri sata.

Naglasio je da će Srbija suštinski dobiti više od 500 kilometara brzih pruga, a do prošle godine nije imala nijedan kilometar.

- To govori o tome kako se Srbija razvija i saobraćajno povezuje - dodao je Vesić.

Ministar je rekao da su pruge suština razvoja i dodao da Evropska unija planira da sve pruge iz prve grupe evropskih pruga obnovi do 2030. godine, a drugu grupu do 2050. godine jer su, kako je dodao, pruge visokokapacitativni prevoz.

- Prugama možete da prevezete veliki broj putnika i ogromne količine robe, a sa druge strane, one su ekološki prevoz - rekao je Vesić.

Istakao je da svaki novi put i pruga znače nove investicije, a samim tim više radnih mesta i bolji životni standard.

- Srbija je po tome jedinstvena u ovom delu Evrope. Zato govorim o prugama više od ostalih jer verujem u železnički saobraćaj i mislim da je to budućnost razvoja zemlje, kao što sam ubeđen da je logistika velika šansa za razvoj Srbije - zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (72)

Loading
Momo

11.05.2023 21:29

Svaka čast za svaku novu deonicu auto puta!

Markic

11.05.2023 21:31

Odkican stvar za ceo region

Maja

11.05.2023 21:31

Srbija ide napred ..!!

RR

11.05.2023 21:32

Srbija ne prestaje da se gradi, povezivanje sa državama regiona je sledeći veliki korak.