AMERIKA CRTA NOVU MAPU EVROPE: Predsednik Vučić o sukobima i planovima velikih sila

Autor:

Vesti

26.03.2023

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD unutar Evropske unije prave poseban blok, koji nije mali, poručio šef države.

AMERIKA CRTA NOVU MAPU EVROPE: Predsednik Vučić o sukobima i planovima velikih sila

Foto: Tanjug/www.profimedia.rs

Crta se nova mapa Evrope, odnosno Evropske unije, u koju će, između ostalog, Ukrajina biti primljena prečicom, po ubrzanoj proceduri, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz konstataciju da Amerikanci prave unutar EU poseban blok, koji nije mali.

Gostujući juče ujutru na TV Pink kod Jovane Jeremić, šef države je na početku, komentarišući izjavu Kristijana Veršuca, dugogodišnjeg dopisnika austrijskog državnog servisa ORF, koji je rekao da je od Vučića saznao da će početi rat u Ukrajinu, rekao da je ta izjava preneta u svim zapadnim medijima i dodao da to nije neka velika tajna:

- Mogli ste da pogledate i u arhivi moje izjave kada sam bio u Sočiju kod Putina i tada sam rekao da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu i da se plašim sudbine sveta. Ne zato što mi je Putin nešto rekao, samo sam razumeo šta će da se desi u Ukrajini, dovoljno ga poznajem, videli smo se 19 puta. I svakog puta pre toga, uvek je odvajao 45 minuta da govori o Ukrajini, a tada je na to potrošio tri minuta. Dakle, bilo je jasno, neka odluka je doneta.

SAMO NAGOVESTIO

Vučić je rekao da posle tog sastanka nije mogao da govorio otvoreno, ali da je nedvosmisleno rekao da očekuje da dođe do velikih promena i da su određene odluke donete.

- Samo sam pratio i gledao, slušao i ređao činjenice. Nikakva velika pamet niti sam prorok - konstatovao je predsednik.

Kako je najavio, u narednom periodu očekuje da će Ukrajina već u junu, pošto neće lako pobediti u vojnom smislu, tačnije, gotovo je to nemoguće, dobiti veliki zamah na svom evropskom putu.

- Mislim da će biti donete odluke o hitnom otpočinjanju pregovora i ulaska u EU prečicom, po ubrzanoj proceduri, za tu zemlju, zato što kreće takmičenje oko šefa NATO. Takođe, SAD prave poseban blok, koji nije mali, to će biti Poljska, baltičke zemlje (Letonija, Litvanija, Estonija, prim. aut.) i Ukrajina. Onda će imati zemlje koje su veće od Francuske i koje se približavaju Nemačkoj, to postaje jasno da će postati najmoćnija grupa u Evropi, a pod direktnom palicom SAD - rekao je Vučić i onda pomenuo i Rumuniju u istom kontekstu.

MENJA SE DINAMIKA

Predsednik je kazao da će doći do promene političke mape u Evropi, te da Srbija ima sve bliže odnose i s Mađarskom i da želimo da se pozicioniramo kao zemlja centralne Evrope. Pomenuo je i predstojeće izbore u Slovačkoj.

- To će menjati i dinamiku našeg odnosa sa Evropom, želim da verujem da će to biti u pozitivnom svetlu iako su za nas ograničavajući faktori sankcije Rusiji i KiM - zaključio je Vučić.

I Evropa će zaoštriti odnos prema Kini

Predsednik Vučić najavio je i ozbiljno zaoštravanje odnosa Evrope prema Kini. Kako je istakao, Amerika će biti dominantna u nikad jasnijem obliku na zapadu, a isti će biti odnos i Evrope i Amerike prema Kini. Dodaje da će biti zanimljiva poseta Ursule fon der Lajen i Makrona Kini, posebno stoga što je Lajenova nedavno za Kinu prvi put upotrebila reči "strateški rival", što je bio američki izraz.

- Mi treba u svemu tome da gledamo sebe, da vidimo kako ćemo da se pozicioniramo i da sačuvamo investicije. Imamo do sada najbolji mogući rezultat. Privukli smo 693 miliona evra stranih direktnih investicija, mart je odličan i nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo da otvorimo još mnogo fabrika - izneo je šef države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (291)

Loading
Bojan

26.03.2023 23:04

Amerika pravi novi ekstremni blok za borbu protiv Rusije koji će predvoditi Poljska i Finska.

Bojan

26.03.2023 23:05

Amerika vidi da je Ukrajina na izmaku snaga pa želi da uvede nove snage u borbu. To može da bude vrlo opasno po ceo svet.

Jela

26.03.2023 23:06

Srbija u svemu ovome treba da gleda isključivo sebe ,i kako da sačuva investicije

Hana

26.03.2023 23:07

Posle dugo godina, i puno priča moraju se nekad doneti odluke i reci u tri minuta.