Ministarka Vujović obišla "Dolinu Pčinje" i manastir Prohor Pčinjski! (FOTO)

Autor:

Vesti

23.03.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za "Dolinu Pčinje", a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva - eparhija Vranjska.

Ministarka Vujović obišla "Dolinu Pčinje" i manastir Prohor Pčinjski! (FOTO)

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas "Dolinu Pčinje", koja je proširenjem zaštićene površine sa 2.606 na 4.228 hektara, Uredbom Vlade Srbije stavljena u prvu kategoriju zaštićenih područja u Republici Srbiji.

- Manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu "Doline Pčinje", izuzetno je vredan kulturno-istorijski spomenik, a bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine. Posebno mi je drago što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode - rekla je ministarka Vujović.

Republika

Foto: ekologija.gov.rs

Irena Vujović u Dolini Pčinje

 

U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj oko 170. Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk) u Srbiji.

Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalan način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu.

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za "Dolinu Pčinje", a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva - eparhija Vranjska.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading