PREDSEDNIK VUČIĆ POKAZAO ANEKS SPORAZUMA: Poznato šta tačno piše u tekstu!

Autor:

Vesti

19.03.2023

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom razgovora u Ohridu utvrđen je i Aneks sporazumu.

PREDSEDNIK VUČIĆ POKAZAO ANEKS SPORAZUMA: Poznato šta tačno piše u tekstu!

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima naše zemlje. Obraćanje je počelo u 11 sati kada je predsednik pokazao i objasnio plan. Vučić je nakon sastanka u Ohridu rekao da je nekoliko tačaka implementacionog plana dogovoreno.

Prilikom razgovora u Ohridu utvrđen je i Aneks sporazumu, a tekst Ankesa prenosimo u celosti.

- Ovaj Aneks je sastavni deo Sporazuma. Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i ispuniti sve obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri. 

 
- Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane primaju k znanju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. 
 
- Strane su saglasne da hitno usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredstvo EU. 
 
- Radi primene člana 7 Sporazuma, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredstvo EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU. 
 
- Strane su saglasne da u roku od 30 dana formiraju Zajednički odbor za nadzor, kojim će predsedavati EU. Sprovođenje svih odredbi biće obezbeđeno i nadgledano od Zajedničkog odbora za nadzor. 
 
- Radi primene člana 9 Sporazuma, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi bio obezbeđen investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti distribuirana pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u   potpunosti sprovedene. 
 
- Kosovo i Srbija se slažu da će svi članovi Sporazuma biti primenjivani nezavisno jedan od drugog. 
 
- Redosled stavova ovog Aneksa ne prejudicira redosled njihovog sprovođenja. 
 
- Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana. 
 
- Svi razgovori povezani sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga pod okriljem EU. 
 
- Kosovo i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posledice na procese njihovog pristupanja Evropskoj uniji i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=Mm5PLDU5Q0csMA==">

Komentari (57)

Loading
Ivanka

19.03.2023 11:53

Vučić će sve uraditi za ovu zemlju i svoj narod

Ana

19.03.2023 11:54

Nema sta covek da krije nije manipulator

Brzi

19.03.2023 11:54

Srbija je danas na nogama. Dobre vesti donosi Predsednik.

Jakov

19.03.2023 11:54

Moraju pristati na formiranje ZSO