ESKOBAR: Fokus je na finalizaciji sporazuma, ne na potpisivanju

Autor:

Vesti

18.03.2023

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao da je sastanak u Ohridu istorijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region.

ESKOBAR: Fokus je na finalizaciji sporazuma, ne na potpisivanju

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bg

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma - rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, a prenosi Tanjug.

On je istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma. U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar.

Istakao da je sastanak u Ohridu istorijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je Eskobar.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni i Hercegovini.

Eskobar je podsetio da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao 16 modela sličnih aranžmana unutar EU koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja.

- ZSO će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom, a funkcionisaće u skladu sa Ustavom tzv. Kosova - kazao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela jeste da stvori veze između srpskog stanovništva koje se povremeno oseća izolovano, marginalizovano, i vlade u Prištini.

I, zapravo govorimo o komunalnim uslugama, a ne o izvršnim funkcijama, govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku, dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbeđuje Beograd, naveo je Eskobar.

On je rekao da bi SAD i EU želele da kosmetski Srbi učestvuju na lokalnim izborima koji su zakazani za april.

- Mislim da su zabrinuti kako će izgledati njihovo predstavljanje, ali se nadam da bismo nakon današnjih sastanaka mogli da obnovimo diskusiju sa njima o učešću na predstojećim izborima - istakao je Eskobar.

Eskobar kao posmatrač učestvuje na sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, kojima posreduju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading