OHRIDSKA BITKA ZA SRBIJU: Stranci defiluju kod predsednika Vučića pred 18. mart

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važnost samita u Severnoj Makedoniji dovela u Beograd dan za danom Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara.

OHRIDSKA BITKA ZA SRBIJU: Stranci defiluju kod predsednika Vučića pred 18. mart

Foto: Tanjug/AP.Dimitrije Goll, ST/Nemana Pančić, Zuma Press

Dva dana je u Beogradu boravio specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak, s kojim je predsednik Aleksandar Vučić imao, kako se izrazio, teške i sadržajne razgovore, a danas je kod šefa države Gabrijel Eskobar.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan srešće se sa Vučićem u 15.15.

Teme razgovora s dvojicom specijalaca su iste: dijalog o Kosovu i Metohiji, formiranje ZSO, francusko-nemački plan... Sve u svetlu samita u Ohridu (Severna Makedonija), na kom će ponovo oči u oči biti predsednik Vučić i premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti.

PLAN NA STOLU

U međuvremenu, u region su već stigli visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji. Oni će dva dana razgovarati sa zvaničnicima Albanije i Severne Makedonije, a na kraju posete, u petak 18. marta, Borelj će biti formalni organizator sastanka Vučića i Kurtija u Ohridu.
O tom susretu juče je govorila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je izjavila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od velike važnosti, krucijalna za stabilnost, bezbednost i prosperitet regiona i da se nada da će obe strane iskoristiti trenutak u dijalogu i biti konstruktivne u predstojećim razgovorima. Ona je podvukla da postoji evropski plan i da je taj plan na stolu.

- Mislim da je to sada prava mogućnost za obe strane da iskoriste trenutak. Normalizacija je od velike važnosti, krucijalna za stabilnost, bezbednost i prosperitet regiona. Zaista se duboko nadam da će obe strane biti veoma konstruktivne u sledećim razgovorima - istakla je predsednica Evropske komisije.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ovim povodom naglašava da je od presudne važnosti da se ispoštuju raniji dogovori, te da je Zajednica srpskih opština ispregovarana i da to mora da se realizuje, a da je sve drugo moguće dodatno ugovarati.

- Ima indicija da je pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pojačan, a da serviranje 15 predloga o formiranju ZSO treba da služi kao način za Kurtijev izlazak u javno mnjenje - poručio je Miletić.

Dodaje ipak da se ne vidi promena koja bi ukazala na neke ozbiljne pomake.

NEMA EMOCIJA

Miletić smatra i da specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak želi da informiše proevropsku opoziciju Srbije do kog nivoa su pregovori otišli i dobije njihovu podršku za dalje pregovore.

- Ovde nisu u pitanju nikakve emocije niti smeju da budu. Mi moramo da budemo fleksibilni, da brzo donosimo odluke, da u pravom trenutku reagujemo u situaciji kada Kurti na svaki način želi da obeleži Srbiju kao mesto u kom Rusija drži konce i vuče konce ka nekom eventualnom regionalnom konfliktu - rekao je Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (117)

Loading
kale

15.03.2023 11:48

Niko ne pominje priznanje vise... To je velika stvar za nas!

ogi

15.03.2023 11:49

Spreemni smo za pregovore ali ne možemo prihvatiti da nas neko ucenjuje!

iva

15.03.2023 11:50

Svi shvataju da je Srbija spremna na kompromis i dogovor ali da je problem druga strana.

Mica

15.03.2023 11:50

Nije lako izboriti se sa pritiscima , stalni sastanci sa Vučićem i stranim izaslanicima su jako naporni