OPOZICIJA U PRIŠTINI UDARILA NA KURTIJA: Dogovor u Briselu donosi ZSO, a nema nikakvog priznanja i nema nikakve koristi za nezavisno Kosovo!

Autor:

Vesti

25.02.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovska opozicija žestoko se obrušila na takozvanog premijera Aljbin Kurtija uoči sastanka u Briselu 27. marta,

OPOZICIJA U PRIŠTINI UDARILA NA KURTIJA: Dogovor u Briselu donosi ZSO, a nema nikakvog priznanja i nema nikakve koristi za nezavisno Kosovo!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići rekao je da Kurti na sastanku u ponedeljak u Briselu ide na formiranje Asocijacije, a ne na priznanje Kosova kao nezavisne države.

On je rekao da u ponedeljak neće biti sveobuhvatnog konačnog sporazuma Kosova i Srbije sa uzajamnim priznavanjem u centru, već da će, naprotiv, 27. februar ove godine označiti početak nove faze procesa dijaloga „gde će obostrano priznanje Kosova i Srbije više uopšte neće biti tema razgovora".

A za ovu „novu fazu", Krasnići kaže da je to direktan rezultat dvogodišnjeg lošeg vođenja dijaloga od strane Kurtijeve vlade.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Bez obzira na sastanak u ponedeljak, Vlada je već javno prihvatila plan koji je predložila Evropska unija. Međutim, prema dosadašnjem viđenju, sam plan ne sadrži gotovo nikakve konkretne koristi za Kosovo. Nema govora o priznanju od strane petorice nepriznate zemlje EU, nema govora o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, dok o međusobnom priznavanju ne dolazi u obzir - naveo je on, prenose mediji na KiM.

Da stvar bude gora, kaže Krasnići, iz javnih izjava međunarodnih zvaničnika jasno je da fokus nije na ostvarivanju navedenih ciljeva, već na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Tako da je sastanak u ponedeljak sastanak za Asocijaciju a ne za priznanje. Zato što je Vlada svojom nekompetentnošću degradirala dijalog od postizanja cilja konačnog dogovora sa priznanjem u centru, na prelazni sporazum sa Asocijacijom u centar - naveo je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading