HAŠIM TAČI TVRDI DA JE UBIJAO SRBE U SAMOODBRANI! Traži da ga puste iz Haga! SRAMOTA DA NEMA VEĆE!

Autor:

Vesti

23.02.2023

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je dokazano da su pripadnici zloglasne OVK protivpravno zatvarali, premlaćivali, mučili i ubili u logorima na stotine ljudi, vođa te terorističke organizacije tvrdi da se samo branio

HAŠIM TAČI TVRDI DA JE UBIJAO SRBE U SAMOODBRANI! Traži da ga puste iz Haga! SRAMOTA DA NEMA VEĆE!

Foto: Tanjug/AP

Bivši komandant OVK Hašim Tači pred Specijalnim sudom u Hagu tvrdi da je srpski narod ubijao u samoodbrani! Iako je dobro poznato da su pripadnici ove terorističke organizacije čijim liderima se sudi u Hagu protivpravno zatvarali premlaćivali, mučili i ubijali u logorima, odbrana Hašima Tačija od suda traži oslobađanje po svim tačkama optužnice.

- Sve vreme od podizanja optužnice Hašim Tači je odgovarao na optužbe za neposrednu i ilegalnu upotrebu sile povezane sa Saveznom Republikom Jugoslavijom i Republikom Srbijom, tvrdeći da je to činjeno u odbrani osoba i radi zaštite imovine civilnog stanovništva. Tačijeve akcije bile su srazmerne stepenu opasnosti od srpskih snaga. Međunarodno pravo predviđa pravni osnov za poziv na samoodbranu, tvrdi odbrana, zanemarujući činjenice da je OVK ilegalno delovala na teritoriji KIM gde su pripadnici ove zločinačke organizacije sproveli na hiljade terorističkih napada, ubijajući pripadnike regularnih policijskih i vojnih snaga, ali i civile srpske, albanske, romske i drugih nacionalnosti.

Sudsko veće u Hagu odobrilo je svedočenje još 84 osobe protiv Hašima Tačija čiji se identitet strogo skriva jer postoji opasnost da budu ubijeni. Ovi svedoci imaju i status žrtava jer su preživeli zverstva od pripadnika OVK.

Iako je pritisnut brojnim dokazima, ali i svedocima koji nedvosmisleno potvrđuju da je ubijao na KiM, što on i potvrđuje, tvrdeći da je to navodno činio u samoodbrani, likvidirajući i mučeći protivpravno zatvarane civile u brojnim logorima, Tači je više puta od Sudskog veća tražio da bude pušten da se brani sa slobode ili iz kućnog pritvora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

 

- Predlažemo da se stvori zatvorsko okruženje u njegovoj kući kao alternativa zatvoru u Hagu. Ovi predloženi uslovi više nego ublažavaju svaki rizik od uplitanja ili činjenja međunarodnih zločina. Oni moraju biti razmotreni i prihvaćeni na smislen način - kazao je Tačijev advokat Gregori Kiho, komentarišući odluku o produženju pritvora.

Optužnica Hašima Tačija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno od marta 1998. do septembra 1999. godine. Optužnicom su obuhvaćeni i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, takođe komandanti terorističke OVK. Ova četvorka optužena je za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Specijalni sud u Hagu odlučio je da suđenje bivšim liderima OVK počne 3. aprila.

Policija češlja stan Behramaja

Po nalogu tužioca Specijalizovanih veća u Hagu, policija je pretresla stan Adilja Behramaja, bivšeg savetnika Hašima Tačija. Kako saznajemo, policajci tragaju za laptopima, hard-diskovima i USB memorijama.

- Od Behramaja je policija tražila da im omogući uvid u svu dokumentaciju koju poseduje, kao i u fotografije. Sud je naložio da se od njega oduzme sve što bi na bilo koji način moglo da bude povezano sa Hašimom Tačijem. Policija će da pretrese i druge objekte u kojima bi mogli da se nalaze dokazi protiv osumnjičenog Tačija - rekao je naš izvor.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading