JEREMIĆ MUTNIJI OD DUNAVA! MAGNET ZA AFERE: Gde su sumnjivi poslovi, tu je i šef Narodne stranke (FOTO)

Autor:

Vesti

12.02.2023

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Repubika.rs je još 2018. godine raskrinkao šefa Narodne stranke Vuka Jeremića.

JEREMIĆ MUTNIJI OD DUNAVA! MAGNET ZA AFERE: Gde su sumnjivi poslovi, tu je i šef Narodne stranke (FOTO)

Foto: St/V. Lukić, Tanjug/AP

Hanter Bajden, Vuk Jeremić, Patrik Ho

Kako je portal Republika.rs objavio, isplivala su dokumenta koja pokazuju kako predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić šuruje sa sinom predsednika Sjedinjenih Američkoh Država. Povezanost sa Hanterom Bajdenom kojem je nudio biznis nije prvo "ortačenje sa strancima pod istragom".

Naime, poznata je afera sa bivšeg ministrom unutrašnjih poslova Hongkonga Patrikom Hoom zbog koje je Jeremić završio i na sudu.

Portal Repubika.rs je još 2018. godine raskrinkao šefa Narodne stranke i to samo prateći aferu mita povedenu protiv Hoa, kada je Jeremić morao da objasni svoje relacije sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Hongkonga.

Naime, samo u periodu od 2013. do 2015. godine na račune nekadašnjeg šefa srpske diplomatije i predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića slili su se milioni dolara od raznih firmi i organizacija.

Ova hobotnica toliko je raširila pipke da je bilo gotovo nemoguće ući u trag tokovima novca. Posebno je zanimljivo da su ključne uloge u svemu imali ljudi koji su optuženi za najteža koruptivna dela, poput Patrika Hoa i Emilija Lozoje, a spojio ih je upravo Jeremić.

Kada se pogleda ova hobotnica, postaje potpuno jasno zašto je Jeremić nakon napuštanja funkcije u UN osnovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i svoju PR agenciju za konsalting. Upravo preko te dve organizacije lider NS uspeo je da naplati sve ono što je radio još dok je bio na čelu Generalne skupštine UN. Između ostalog, on je sa tog mesta organizovao sastanak Hoa, koji je radio za kineski CEFC, i Lozoju, svog prijatelja sa Harvarda koji je upravljao meksičkim energetskim konglomeratom "Pemeks". Pred sudom u Njujorku pre nekoliko dana Jeremić se pravdao da ih je samo povezao i da ne zna šta su oni potom radili.

Ipak, na osnovu objevljene šeme, od Patrika Hoa je od novembra 2013. do oktobra 2015. Jeremićeva PR agenciju dobila čak 764.794 dolara.

Stoga je bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić saslušavan nekoliko sati u američkom sudu zbog korupcionaške afere koja njegovog saradnika Patrika Hoa tereti za podmićivanje, pranje para i trgovinu oružjem.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Finansije Vuka Jeremića

Odgovarajući na pitanja tužioca, lider Narodne stranke govorio je o mejlovima koje je razmenio sa Hoom, a do kojih je došao FBI i na osnovu kojih je pokrenut postupak protiv nekadašnjeg ministra policije Hongkonga. Iz odgovora u transkriptima koje sada objavljujemo vidi se na koji način su njih dvojica ugovarali unosne poslove koji bi zaobilazili "Čajna enerdži fand kompani" (CEFC), kompaniju koju je u tom trenutku Ho predstavljao. Plan je bio da proviziju od trgovine naftom dele na ravne časti.

Ovo je samo jedan deo "inostrane aferaške turneje" Vuka Jeremića, a ona je nastavljena do danas. Ali ako se vratimo unazad možemo videti šta se dešavalo i pre nego što je Jeremić došao do fotelje generalnog sekretara UN.

Da podsetimo, isplivala su dokumenta koja sada predsednika Narodne stranke povezuju sa Hanterom Bajdenom, sinom Džozefa Bajdena, predsednika SAD. I sa njim je Jeremić razmenjivao mejlove.

Kako je obelodanjeno u mejl prepisci do koje je došao portal Republika.rs, Jeremićevo pozivanje na Rusiju i navodna briga za teritorijalni integritet Srbije samo su najobičnija fasada za saradnju sa vrhom američkog establišmenta, uključujući i Hantera Bajdena.

Prema dokumentaciji, Jeremić je svojevremeno nudio biznis Hanteru Bajdenu, a sve u cilju da se domogne fotelje generalnog sekretara UN.

U mračnoj biografiji Jeremića o kojoj javnost u Srbiji ništa ne zna navodi se i to da je predsednik Narodne stranke bio i direktor meksičke kompanije Pemek, koja je upravo kompaniji Bajdena juniora Burisma Holdings koja posluju u Ukrajini svojevremeno nudila saradnju u zamenu za političku podršku.

O svemu ovome piše i američki Njuzmaks, koji konstatuje da je Hanter Bajden lobirao za Jeremića, a jednu od ključnih uloga u svemu odgirao je i Kolin Kal.

Da sve bude gore po Jeremića, Kal je uprabo poznat kao poznati prokosovski lobista u SAD koji se svojevremeno viđao i sa ministrima takozvanog Kosova i na Tviteru im pružao nedvosmislenu podršku.

Jeremićevo zaklinjanje za Kosovo i pozivanje na Rusiju, dakle samo su obična predstava za javnost, a ispod žita, i kada je to Jeremiću lično odgovaralo, cvetala je saradnja sa visokim predstavnicima SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (182)

Loading
Mirko

12.02.2023 11:12

Taj čovjek nema gde se nije upleo u sistem međunarodnih pevara.Sve je to već napisano i ispričano i on još uvek pokušava narodu da proda maglu.

batakon

12.02.2023 11:19

Kako neko ko je ziveo u najskupljem apartmanu u NY,na racun drzave, moze naprasno da zna kako je srpskom gradjaninu?

Rajko

12.02.2023 11:29

Narodna stranka bi trebalo da nosi taj naziv jer je tu za naš narod, a ne da njen šef bude mutivoda.

ceca

12.02.2023 11:29

Jeremic je najgori kriminalac