"Želim da se nastavi razvoj odnosa naših zemalja koji se napajaju iz bogate istorije"! Makron PRVI uputio čestitku Vučiću povodom DANA DRŽAVNOSTI!

Autor:

Vesti

08.02.2023

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose, piše, između ostalog, u čestitki Makrona.

"Želim da se nastavi razvoj odnosa naših zemalja koji se napajaju iz bogate istorije"! Makron PRVI uputio čestitku Vučiću povodom DANA DRŽAVNOSTI!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić primio je prvu čestitku povodom Dana državnosti Srbije i to od predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona.

- Povodom Dana državnosti Republike Srbije želim da Vam uputim u ime Francuske i u svoje lično ime najsrdačnije čestitke. Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših dveju zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnosti.

- Za Vašu zemlju, ta budućnost je u perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona. Znam koliko je evropski cilj, koga je Vaša zemlja učinila strateškim prioritetom, zahtevan. Taj istorijski izbor iziskuje sa Vaše strane značajne napore kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primera. Iziskuje, takođe, i usagalašavanja sa stavovima koje brani Evropska unija, vezano za glavna pitanja spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrednostima koje su osnova tih stavova. I konačno, obuhvata dijalog sa Prištinom u cilju normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dve strane kako bi se učinili neophodni kompromisi.

Foto: Predsedništvo Srbije

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

 

- Napori koje ste uložili su ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbednosti koji predstavlja Evropska unija, koja je sposobna da odgovori na težnje Vaših sugrađana.

- Možete da računate na moje lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju. Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obeleženi visokim nivoom uzajamnog poverenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro.

- Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava. Tim povodom, radujem se što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, 2023. godine.

- Upućujući Vam iznova svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja - navodi se u čestitki predsednika Makrona.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (32)

Loading
jovana

08.02.2023 20:27

zbog ekonomske koristi obe strane Srbija i Francuska sve cesce saradjuju pa se nadamo još boljim rezultatima u budućnosti

Sandra M.

08.02.2023 20:33

Spoljna politika Srbije je na uzlaznoj putanji i sve više državnika želi da ima prijateljske odnose sa nama. To je slučaj i sa predsednikom Francuske Makronom koji je čestitao Dan državnosti našoj državi.

Andrijana

08.02.2023 20:35

Makron bi zbog prijateljskih odnosa sa Vucicem malo vise trebao da obrati paznju na nasu situaciju sa KIMom.

Sara

08.02.2023 20:49

Srbija u francuskoj vidi dobrog prijatelja i pomoć na putu pridruživanju EU