GAĐAJU RUSE KAO ŠTO SU JUGOSLAVIJU: Zapad snabdeva Ukrajince naoružanjem sa osiromašenim uranijumom

Autor:

Vesti

27.01.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osiromašenim uranijumom na Ruse, kao nekad na Srbe! Ukoliko Zapad isporuči Ukrajini granate s osiromašenim uranijumom za tenkove leopard 2, kao i za borbena vozila pešadije bredli i marder, to bi, tvrdi Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije u pregovorima u Beču zadužen za pitanja vojne bezbednosti, "dovelo do kontaminacije zemljišta, kao što se dogodilo u Jugoslaviji i Iraku", pa će Rusija ovo smatrati "upotrebom prljavih nuklearnih bombi".

GAĐAJU RUSE KAO ŠTO SU JUGOSLAVIJU: Zapad snabdeva Ukrajince naoružanjem sa osiromašenim uranijumom

Foto: Tanjug/AP

- Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašinerije da ne podstiču nuklearne provokacije i ucene. Poznato nam je da u naoružanju tenka leopard 2, isto kao i borbenih vozila pešadije bredli i marder postoji i protivoklopna municija s jezgrom od osiromašenog uranijuma, čija upotreba dovodi do kontaminacije zemljišta, kao što se dogodilo u Jugoslaviji i Iraku. Ukoliko se Kijevu isporuče takvi projektili za NATO tešku vojnu tehniku, to ćemo smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posledicama koje proizilaze iz toga - upozorio je Gavrilov.

STANDARDNA OPREMA

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, Rusi su zauzeli stav da je to crvena linija, da će ga tretirati kao vrstu nuklearnog oružja, međutim, istina je, dodaje, da to svi rade i da je to normalno sredstvo iz naoružanja.

Foto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Vojni analitičar Aleksandar Radić

- Osiromašeni uranijum se koristi kao penetrator, Amerikanci imaju takav penetrator na tenkovskim topovima 120 milimetara, odnosno penetrator od osiromašenog uranijuma je na projektilima. To je standardno naoružanje, nije reč o nečemu specifičnom. Niko ne koristi osiromašeni uranijum jer želi da kontaminira zemlju, već zato što daje ogromne šanse da će probiti oklop. Na tome su svi radili, reč je o tehnologiji koja nema alternativu. Ovo je propagandna igra - ističe Radić.

KORISTE SE SVUDA

Dodaje da osiromašeni uranijum koriste i američki tenk abrams, kao i britanski čelindžer 2.
- Da, i američki tenk abrams i britanski čelindžer 2 koriste projektile sa penetratorom od osiromašenog uranijuma. To je tehnologija na kojoj se radi od osamdesetih godina. Oni ih koriste svuda u svetu, tamo gde je potrebno da se probije oklop tenka koristi se takav projektil - ističe ovaj vojni analitičar.

Ipak, šta god da je posredi činjenica je da osiromašeni uranijum ostavlja posledice po zemljište i ljude.

Porast malignih oboljenja

Profesor dr Vladimir Kovčin, internista onkolog, kaže u razgovoru za naš list da je bitno vreme raspada osiromašenog uranijuma, koje se meri u hiljadama godina, kao i da je zemlja gde se nalazi trajno kontaminirana.

Foto: Printskrin

Profesor dr Vladimir Kovčin

- Kontakt i boravak na takvoj zemlji dovode do malignih bolesti, a one mogu da se ispolje u bilo koje vreme. Neko potrebno vreme da se razvije maligna bolest posle izlaganja zračenju je od dve godine, pa naviše. To, teoretski, zavisi od doze zračenja, gde je jače zračenje, može da bude i brže. Gledajući iskustvo naše zemlje, porast malignih oboljenja je počeo deset godina kasnije i traje i dalje. Dokle će biti, to niko ne može da predvidi - kaže Kovčin.

Zelenski sad traži i avione

Ukrajinski zvaničnici, posle tenkova i borbenih vozila pešadije, sad traže i borbene avione od zapadnih partnera u ratu s Rusijom, prenosi Politiko. Razgovori više od deset zapadnih vojnih zvaničnika i diplomata potvrđuju da postoji unutrašnja debata o snabdevanju Ukrajine borbenim avionima, što traže ukrajinski zvaničnici.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

- Sledeći prirodan korak bili bi avioni - rekao je diplomata iz severne evropske države.
Iako je Vašington poručio Kijevu da avione, zasad, ne može da dobije, ovaj severnoevropski diplomata je podsetio da je isto bilo i sa sistemima HIMARS, pa tenkovima, ali da se na kraju desilo. Priča o avionima, prema njegovim rečima, trenutno je nezamisliva, ali bi mogli da imaju takvu diskusiju kroz dve, tri nedelje.

Karakteristike

Leopard 2

Foto: Profimedia

Tenk "leopard 2"

Težina: do 66,5 tona
Glavno oružje: glatkocevni tenkovski top od 120 mm
Pomoćno naoružanje: po dva mitraljeza MG-3 i FN MAG
Brzina: 70 km/h
Cena: do 15 miliona evra

M-1 abrams

Foto: Profimedia

tenk M-1 abrams

Težina: do 66,8 tona
Glavno oružje: top s olučenom cevi od 105 mm ili glatkocevni tenkovski top od 120 mm
Pomoćno naoružanje: teški mitraljez M-2 i dva mitraljeza M-240
Brzina: do 72 km/h
Cena: do devet miliona dolara

Čelendžer 2

Foto: Tanjug/AP

tenk čelendžer 2

Težina: do 75 tona
Glavno oružje: top s olučenom cevi od 120 mm
Pomoćno naoružanje: mitraljez L94A1 i mitraljez L37A2
Brzina: do 59 km/h
Cena: 4,2 miliona funti

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading