DAN POSLE VUČIĆA! Kobne posledice za Srbiju ako se predsednik povuče: 6 MRAČNIH SCENARIJA!

Autor:

Vesti

25.01.2023

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija bi bila obezglavljena i idealna meta za sve napade i udarce sa strane, ali i iznutra, upozorava potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević

DAN POSLE VUČIĆA! Kobne posledice za Srbiju ako se predsednik povuče: 6 MRAČNIH SCENARIJA!

Foto: Tanjug/Shutterstock

Srbiji preti izolacija i teška politička nestabilnost uz raskidanje veza sa Kosovom, gde bi preostali Srbi bili izloženi neviđenom teroru Prištine.

Ne može se izbeći ni ekonomski krah, rast nezaposlenosti i pad životnog standarda, i posledično haos i sukobi na ulicama.

Ovaj crni scenario postaje realnost ukoliko bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić napustio dužnost.

A spreman je, kako je rekao najbližim stranačkim kolegama u SNS posle razgovora sa međunarodnom petorkom (predstavnicima SAD, EU, Nemačke, Francuske, Italije) da napusti funkciju ako neko smatra da može bolje od njega da odbrani nacionalne interese pred do sada najtežim izazovima i ucenama vezanim za KiM.

Foto: Tanjug/N. Mihailović

 

- Srbija bi bila obezglavljena i idealna meta za sve napade i udarce sa strane, ali i iznutra. Potrebno nam je jedinstvo države, crkve i naroda. Potrebno nam je jedinstvo oko predsednika koji se bori za Srbiju - kaže za Repubiku potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Prvi dan posle odlaska Vučića značio bi politički i ekonomski zemljotres sa kobnim posledicima po državu i društvo. 

U slučaju tog najgoreg scenarija sigurno, prema oceni političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, sledi politička izolacija koja bi imala više manifestacija - zvaničan prekid EU integracija, obustavu pomoći iz predpristupnih fondova, izvesno ukidanje viznih olakšica:

- Usledila bi još žešća medijska kampanja protiv Srbije, nastavak podrške antisrpskim manifestacijama lokalnih nacionalizama, poput hrvatskog, albanskog, crnogorskog. Moguće obustavljanje započetih pregovora oko investicija, povlačenje nekih kompanija, pre svega nemačkih. Rušenje kreditnog rejtinga Srbije. Nije isključeno i blokiranje finasijskih sredstava Srbije na Zapadu, provokativne kampanje sa ciljem da se podstaknu unutrašnji sukobi u Srbiji. 

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

Usledio bi, priča Stanković za Republiku, vrlo verovatno više nego vidljiv pad životnog standarda, a ekstremna politička nestabilnost je izvesna.

- Ne bih isključio i akcije na ulici s ciljem izazivanja sukoba između građana i vlasti. Odbijanje zapadnog predloga ne garantuje da će biti boljeg niti garantuje da postoji bilo koji relevantan zaštitnik. Srbija bi bila doslovno sama i svoja, sa limitiranim resursima, iznutra zavađena i ranjiva na zapadne pritiske.

Zahvaljujući Vučiću, njegovoj vizionarskoj mudrosti i aktivnostima Srbija je danas vodeća zemlja u regionu, uprkos teškim geopolitilkim okolnostima svetske krize, i ratne i ekonomske, konstatuje za Republiku direktor Centra za društvenu stabilnost  Ognjen Karanović. 

Foto: Printscreen

 

 

- Kada bi odstupio od dužnosti, sad kada je Srbiji najpotrebniji, za nekoliko nedelja do nekoliko meseci nastala bi prava politička i opštedržavna katastrofa. U tom slučaju u SNS bi naszupio sukob različitih struja. A opozicija nema interesovanja, veštine, potrebnog znanja, patriotske odgovornosti prema državi i karakteru političkog delovanja i zato se na njih ne može računati u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta - navodi za Republiku Karanović.

To bi bio, dodaje on, bio povod različitim centrima moći u svetu, i sa istoka i sa zapada, da ostvare svoje nedobonamerne interese u Srbiji:

- To se tiče i Kosova. Upravo srednji put koji vodi predsednik Srbije, pašićevskom mudrošću, bio bi ugrožen.  Mi se sada krećemo ka vrhu, ka cilju, ali idemo uz greben, ka vrhu planine, gde je i sa leve i sadesne strane provalija. I samo jedan pogrešan korak odveo bi nas u ambis. U ovom trenutku Vučić jedini zna put i to se vidi iz svih diplomatskih nastupa, naročito sada u razgovorima sa međunarodnom petorkom.

Evo šta bi nas snašlo u kratkom roku

1. "Rat" unutar SNS - nije nepoznato da stranka sa 700.000 članova ima raznovrsnih struja. Odlaskom Vučića, nekoliko struja unutar partije pokušalo bi da preuzme vođstvo, što neminovno vodi ka osipanju i rastakanju. Niko, pokazuju i istraživanja, nema autoritet, odnosno podršku kao Vučić

2. Beskonačni izbori - u opozicionim redovima i sada je raskol. Traže izbore, a boga mole da ih ne bude. U takvim okolnostima, kad bi otišao Vučić - dok se u SNS i  opoticiji bave sobom - usledila bi velika politička nestabilnost. A pošto niko ne bi mogao da obezbedi većinu za formiranje vlasti, izvesno bismo doživeli političku sudbinu Bugarske, gde ni posle četiri izborna cikulsa održana u samo godinu i po, nisu uspeli da dobiju novu vladu

3. Ekonomski problemi - rezultati postignuti protekle decenije brzo bi bili anulirani. Politička nestabilnost proizvela bi ekonomsku. Usled izvesnog usporavanja pregovora sa EU, sledilo bi i zaključavanje fondova, donacija, pad kreditnog rejtinga, slabljenje dinara... Stopiranje i povlačenje investicija. Rast nezaposlenosti, pad životnog standarda, a usled nezadovoljstva građana i protesti/haos na ulicama

Republika

Foto: Tanjug/AP/prixabay.com

 

4. Raskidanje veza sa Kosovom - odlaskom Vučića pao bi branik odbrane nacionalih interesa u južnoj srpskoj pokrajini, što bi Priština iskoristla za još učestalije napade na Srbe, kako bi isprovocirali sukobe i preuzimanje severa KiM 

5. U regionu bi pojedini jedva dočekali odlazak Vučića, koji godinama priželjkuju zbog čega i vode gotovo svakodnevne kampanje protiv njega. To bi bilo iskorišćeno za brutalan pritisak na Srbe u regionu, naročito u Repblici Srpskoj i Crnoj Gori  

6. Napadi iz međunarodnih centara moći - predsednik je, zahvaljujući ličnim kontaktima sa svetskim liderima, uspevao da reši mnoge probleme s kojima se Srbija suočavala - od korone do gasa, energetike, povoljnih finansijskih aranžmana... Njegovim odlaskom ne da bismo ostali bi bez takve podrške, već bi pojedini centri to iskoristili za ostvarivanje nedobronamernih interesa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading