SARADNICA EKSMINISTARKE MIHAJLOVIĆ NOSI SIMBOLE OKULTIZMA: Atanackovićeva ima ogrlicu sa znakom ankh, EVO ŠTA ON ZNAČI!

Autor:

Vesti

23.01.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovanka Atanacković, bivša državna sekretarka u Mihajlovićkinom resoru, nosi ogrlicu s drevnim egipatskim znakom ankh koji je sad, kako pričaju sektolozi, simbol veštičarenja i sekti

SARADNICA EKSMINISTARKE MIHAJLOVIĆ NOSI SIMBOLE OKULTIZMA: Atanackovićeva ima ogrlicu sa znakom ankh, EVO ŠTA ON ZNAČI!

Foto: Tanjug/AP/media centar

Jovanka Atanacković, jedna od najbliskijih saradnica bivše ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, promoviše simbol koji označava pripadnost sekti i(li) se koristi u veštičarenju i okultno-magijskim obredima. Atanacković, bivša državna sekretarka u Mihajlovićkinom resoru, nosa ogrlicu sa znakom ankh -  drevnim egipatskim hijeroglifskim simbolom u obliku krsta, sa petljom u obliku suze. 

Po izvornom verovanju Egipćana štiti od bolesti i štetnih uticaja, odganja demone, otklanja uroke, omogućava dug i ugodan život.

Međutim, taj simbol, kako objašnjavaju stručnjaci za Republiku, naknadno su zloupotrebile sektaške i ezoterijske organizacije, kojima služi za manipulacije - satanističke i oklutno-magijske obrede.  

Republika

Foto: Media centar

Jovanka Atanacković

Sektolog Slađan Mijaljević obrazlaže da je znak ankh sada neretko simbol raznih nju ejdž pravaca, veštičarenja, sekti koje se pozivaju na verovanja iz  drevnog Egipata. 

- Ako to neko nosi onda možemo da pretpostavljamo veroispovest. Koriste ga i Kopti, najveća pravoslavna grupacija u Africi, sa sedištem u Egiptu. Ako ste pravoslavac i krst je osveštan, onda ima pozitivno dejstvo. Inače se zloupotrebljava, označava pripadnost sekti ili koristi u veštičarenju, okultno-magijskim obredima - kaže za Republiku Maljević.

I Zoran Luković, član Evropske federacije za borbu protiv sekti, navodi da znak ank izvorno potiče iz egopatske mitologije, ali ga često (zlo)upotrebljvaju ezoterijske organizacije i sekte koje naginju okultizmu i satanizmu. 

- Neretko ih nose oni koji pokazuju pripadnost nekim organizacijama. A te organizacije zloupotrebljavaju drevne simbole kako bi dali sebi na značaju lažirajući da imaju viševekovnu istoriju - kazao je za naš portal Luković.

Republika

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Zorana Mihajlović

Od Jovanke Atanacković nismo uspeli da dobijemo komentar.

Mitrović: Moguća paramasonerija 

Nikola Mitrović, veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije, ukazuje na mogućnost da simbol krsta sa petljom u obliku krsta koriste i paramasonske organizacije.

- Viđa se u egipatskoj mitologiji. I to nije simbol slobodarskih radionica, one regularno formirane još od 1717. taj znak ne prepoznaju kao svoj. Paramasonske moguće. I moguće je da je to neki sektaški simbol. Ne bi me čudilo jer sekte raznorazne simbole koriste za zle namere i manipulaciju - priča Mitrović. 

Sluša talase Dunava, trenira nordijski hod...

- rođena 1976. u Požarevcu, gde je završila osnovnu i srednju školu 
- diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu
- na funkciju državnog sekretara, zaduženog za obnovljive izvore energije. u Ministarstvu rudarstva i energetike imenovana u novembru 2020. 
- tu javnu funkciju napustila 26. oktobra 2022.  
- počela decembra 2022. da radi u kompaniji CWP Global, koja se bavi zelenom energijom, kao "Head of Permitting Serbia", što bi se moglo prevesti kao šef odeljenja za dobijalnje dozvola u Srbiji 
- zato što se dva meseca po odlasku iz Ministarstva zaposlila u kompaniji koja se bavi zelenom energijom u javnosti je postavljeno pitanje sukoba interesa 
- zanimljivo je da u biografiji na sajtu CWP Global navedeno je da "van kancelarije Jovanka svoje slobodno vreme provodi u prirodi slušajući talase Dunava, gledajući najlepši zalazak sunca na Ramskoj tvrđavi i trenirajući nordijsko hodanje".

Činjenice 

- ankh u drevnoj egipatskoj umetnosti označava "večni život",
- poznat pod imenima "ključ života", "ključ Nila" i "koptski krst" 
- egipatski bogovi neretko prikazivani kako nose predmet ovog oblika, ili ga drže u rukama prekrštenim na grudima
- često pojavljuje u egipatskim grobnicama  
- neki su sugerisali i na seksualno značenje - da predstavlja muške i ženske reproduktivne organe, spojene u jedan znak
- ušao u široku upotrebu u zapadnoj kulturi 1960-ih
- i često se koristi kao simbol u modernoj ezoterici, neopaganskim sistemima verovanja, gotskoj subkulturi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Kajzer Soze

23.01.2023 17:41

Spalite je na lomači!

Verona

24.01.2023 06:54

Prazan pogled.

doktorka

24.01.2023 08:17

Da li je realno da prozivate zenu da je vestica?

Upućena

06.09.2023 15:45

@doktorka - Žena jeste veštica! I, energetski vampir! Rospija...