MI POŠTUJEMO REZOLUCIJE UN, A VELIKE SILE NE: Vučić na panelu "Širenje evropskog horizonta" u Davosu

Autor:

Vesti

19.01.2023

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je rekao da je Srbija napravila napredak u reformi pravosuđa, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

MI POŠTUJEMO REZOLUCIJE UN, A VELIKE SILE NE: Vučić na panelu "Širenje evropskog horizonta" u Davosu

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori danas na panelu “Širenje evropskog horizonta” koji se održava u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Vučić je rekao da je pesimističan po pitanju ulaska u EU u skorijem periodu, i da ne misli samo na Srbiju, već na zemlje regiona.

Mi svi vidimo i ne možemo da žmurimo na raspoloženje u EU. Kada je reč o Evropskoj političkoj zajednici, to je važno za nas, pošto možemo da razgovaramo o različitim pitanjima sa evropskim liderima – rekao je on.

Predsednik dodaje da Srbija ima dobru stopu rasta, i da je pitanje sada kako da naša zemlja nastavi istim ili jačim tempom.

Šta da uradimo na brojnim poljima po pitanju vladavine prava. Nema tu nekih velikih snova, niti smo entuzijastični kao pre. Ni EU nije više entuzijastična, kao što smo mi mislili da jeste. Popularnost EU u zemljama regiona pada, zbog različitih pritisaka na te zemlje. Kod nas zbog KiM, u Severnoj Makedoniji zbog pritisaka u vezi sa njihovim identitetom – kazao je Vučić.

On je rekao da je Srbija napravila napredak u reformi pravosuđa, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

Na pitanje o stavu naše zemlje po pitanju rata u Ukrajini, Vučić je zatražio pojašnjenje – na koji stav se tačno misli.

Recite koji je to stav. Čitam poslednjih meseci da sam ja mali Putin, da ću pokrenuti rat protiv suseda. Objavljeno je više od 1.700 članaka u svetskim medijima, a mi nismo nikoga napali, i to se neće ni desiti. Malo sam i ciničan. To je bila brutalna laž, kao i mnoge druge. Što se tiče rata u Ukrajini, mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što podržavamo teritorijalni integritet Srbije. Kada me pitaju da li je Krim deo Ukrajine, ja kažem da je to deo Ukrajine, kao i Donbas – rekao je predsednik.

Vučić ističe da mi svoj stav nećemo menjati, i da ćemo biti verni i poštovati teritorijalni integritet svake članice UN.

Verniji smo od nekih drugih zemalja, koje su promenile svoj stav o teritorijalnom integritetu Srbije. Srbija poštuje Povelju UN, i rezolucije UN. Moje pitanje je zašto velike sile ne poštuju to. Nije smešno, Rezolucija 1244 je i dalje na snazi. Mi poštujemo, neki drugi ne poštuju. Svi nas pitaju kada ćemo uvesti sankcije. A zaboravljate da smo mi iskusili te sankcije, i ne verujem da to donosi nešto dobro – kaže predsednik.

On dodaje da ne pripada klubu jednoumnih osoba, i da Srbija ostaje verna međunarodnom pravu.

Na pitanje o tome da li je Vladimir Putin ratni zločinac, predsednik je zapitao novinara da li je on to postao i tužilac i sudija.

Da budem iskren, kada govorimo o kontaktima i bliskosti, ja neću reći da je Putin ludak, kao što sam čuo u Davosu. Ja se sa tim ne slažem. Ali ću reći da su brojni evropski lideri išli u Moskvu da pričaju sa Putinom, a nisu me izvestili o svojim razgovorima. Poslednji put kada sam ja razgovarao sa Putinom to je bilo o gasu, i iako nisam bio potpuno zadovoljan rezultatima, nisam bio ni razočaran – kazao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading