ZSO ĆE BITI FORMIRANA SA ILI BEZ KURTIJA! Eskobar jasan, prištinski mediji ostali u šoku!

Autor:

Vesti

21.01.2023

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarao je sa prištinskom i srpskom delegacijom o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja KIM .

ZSO ĆE BITI FORMIRANA SA ILI BEZ KURTIJA! Eskobar jasan, prištinski mediji ostali u šoku!

Foto: printscreen/RTS

On je ocenio da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao veoma konstruktivne razogovore i da se očekuje  da će se naredni susret pregovarača u Briselu desiti uskoro.

Zajednica srpskih opština biće formirana, sa ili bez volje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, rekao je Eskobar za Glas Amerike i naglasio da formiranje ZSO i pregovori o francusko-nemačkom predlogu "nisu u potpunosti povezani".

- Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na severu i ostatka zemlje - rekao je Eskobar na konstataciju da  da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO i dodao da "jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gabrijel Eskobar i Aleksandar Vučić

On je dodao da međunardona zajednica očekuje i zahteva od Prištine da formira ZSO.

Na pitanje da li to znači da će SAD to uraditi ako Kurti ne bude hteo, Eskobar je rekao da će SAD započeti razgovor o tome, "nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu".

On je dodao da "Kurti ne mora da se složi" s tim jer se "Kosovo već složilo".

Eskobar je ocenio da nije pitanje da li je Kurti saglasan ili ne, već kako će to biti implementirano, a na konstataciju da ga Kurti neće implementirati, kategorično je rekao "biće implementiran".

ZSO i Francusko-nemački predlog nisu povezani

Upitan da li je, ukoliko se formira ZSO, to način da se ohrabri Beograd da načini korak ka prihvatanju francusko-nemačkog predloga, Eskobar je rekao da te dve stvari nisu u potpunosti povezane.

- ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira. Francusko-nemački predlog je veoma dobar predlog koji obema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obe stvari - poručio je on.

Na pitanje da li postoji datum sledećeg susreta u Briselu, Eskobar je rekao da formalno ne postoji, ali da se o tome razgovara i da bi trebalo da se desi "vrlo, vrlo uskoro".

Na konstataciju da je Vučić, nakon današnjeg sastanka sa međunarodnim predstavnicima, rekao da je bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ako se ne bi usaglasila sa predloženim planom za KiM i pitanje koje su to posledice i da li je Vučić zapravo prihvatio predlog, Eskobar je rekao da ne želi da govori o diskusijama koje se vode u kontekstu dijaloga, ali da su detaljno razgovarali o tome koje su posledice za region ako ne napreduje.

- Da ima otvorenu ranu i zamrznuti konflikt koji zapravo i nije zamrznut, da zajednica na severu Kosova živi u tenzijama, sa barikadama i pod pritiskom, ljudima koji su zabrinuti... o tome smo razgovarali. I to želimo da rešimo u kontekstu dijaloga. Mislim da smo imali dobar razgovor i da svi razumemo koji su izazovi ako nastavimo ovako kako smo radili do sada... Mislim da smo danas mnogo napredovali. Razgovori su bili veoma, veoma konstruktivni i mislim da imamo dobru osnovu za dalje - rekao je Eskobar.

Na pitanje da li to što kaže da su razgovori "konstruktivni" znači da će dijalog biti nastavljen na osnovu francusko-nemačkog predloga, on je odgovorio potvrdno i naglasio da je taj predlog sada na stolu.

- E sada, kako ćemo ispregovarati aneks o implementaciji, to je druga priča. Srbija učestvuje 50 odsto u tom procesu i ne treba se ničeg plašiti. Mislim da ovaj predlog otvara mnoge prilike - ocenio je Eskobar.

Na pitanje da li će dijalog uskoro biti obnovljen, on je rekao da dijalog nije ni prestajao.

- Izazov je bio to što je postao instrument za rešavanje kriza i želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-nemačkog predloga. Mi mislimo da je taj predlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj predlog i želimo da bude dobro rešenje za obe zemlje. Drugim rečima, želimo da otvori evropsku perspektivu za obe zemlje, otvori mogućnost za veću saradnju ne samo sa Evropom, već i regionom i SAD - poručio je Eskobar, a prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading