MINISTAR VESIĆ: Srbija i Bugarska mogu uvek da se oslone jedna na drugu (FOTO)

Autor:

Vesti

20.01.2023

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je da svoje odnose i život građana uređujemo bilateralnim dogovorima na korist bugarskog i srpskog naroda - rekao je Vesić.

MINISTAR VESIĆ: Srbija i Bugarska mogu uvek da se oslone jedna na drugu (FOTO)

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar Goran Vesić sa kolegom iz Bugarske

Srbija i Bugarska uvek mogu da računaju jedna na drugu i dve zemlje će ubuduće raditi na zajedničkim projektima značajnim za obe strane u oblasti transporta, poručio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je u Pirotu ugostio potpredsednika bugarske vlade i ministra transporta i komunikacije  Hrista Aleksijeva.
Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke Radne grupe, koja će kandidovati zajedničke projekte u oblasti transporta.

 
- Dogovor je da sednica te Radne grupe bude već u februaru u Sofiji, a ja ću tom prilikom na poziv ministra Aleksijeva posetet Bugarsku, što će biti prilika za nastavak razgovora o saradnji. Tema Radne grupe biće otvaranje novih železničkih prelaza između Srbije i Bugarske, konkretno na potezu Vidin - Negotin i Vidin – Zaječar. Verujem da ćemo pred Evropskom komisijom izaći sa zajedničkim pojektom o još jednoj železničkoj vezi između dve zemlje - rekao je Vesić.
 
On je naveo da je bilo reči i o intermodalnim terminalima, sa srpske i sa bugarske strane, koji su važni zbog povećanog transporta koji se odvija preko dve zemlje, iz Azije, preko Turske, zatim Bugarske i Srbije.
 
- Važno je da reagujemo i na taj način, jer će u budućnosti biti sve više transporta preko naših zemalja - naveo je Vesić.
 
Istakao je da su razgovarali i o potrebi otvaranja malograničnog prelaza kod Pirota, kako bi se omogućilo građanima Pirota, ali i drugih gradova u tom delu Srbije i Bugarske, da tokom leta ne budu taoci velikih gužvi na prelazu Gradina, već da mogu lakše da funkcionišu i posećuju jedni druge.
 
Takođe, ministar Vesić je obavestio Aleksijeva da će rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad početi već u maju, kao i da će se raditi brza pruga Beograd- Niš koja će omogućiti da se od Niša do Budimpešte stigne vozovima koji idu brzinom od 200 kilometara na sat.
 
- To sve govori da je neophodno da više sarađujemo i zajednički nastupamo pred EU, da sklapamo bilateralne dogovore, razvijamo transportne koridore između dve zemlje, na korist Srbije i Bugarske. Bugarska je zemlja članica EU, Srbija je kandidat za članstvo u EU, ali to nas ne sprečava da sarađujemo, i da svoje odnose i život građana uređujemo bilateralnim dogovorima na korist bugarskog i srpskog naroda - rekao je Vesić.
 
On je naveo i da je povod za sastanak u Pirotu bila njegova želja da se zahvali bugarskom kolegi za pomoć pruženu prilikom otklanjanja posledica železničke nesreće koja se dogodila na pruzi Niš – Dimitrovgrad, kod Pirota, prilikom iskliznuća cisterne sa amonijakom, primetivši da je činjenica da je Pirot domaćn sastanka dve državne delegacije pravi dokaz da ne moraju sve aktivnosti da se odvijaju u Beogradu ili Sofiji.
 
- Rekao sam to javno posle incidenta i ponoviću - čim smo uputili molbu za pomoć, bugarska strana je reagovala i zahvalan sam na tome što su bugarski železničari radili sa našim kao da je to njihova zemlja. To je pravi primer kako naše dve zemlje mogu da sarađuju. Velika je stvar da znamo da možemo da se oslonimo jedni na druge u nevolji - rekao je Vesić.
 
Ministar Vesić je dodelio zahvalnicu bugarskom ministru, gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću, kao i drugim srpskih i bugarskim pojedincima i institucijama zaslužnim za pomoć prilikom saniranja posledica akcidenta kod Pirota krajem prošle godine.

Ministar Aleksijev je zahavlio Vesiću na pozivu i inicijativi za održavanje današnjeg sastanka, te mogućnosti da razmotrie sve aktuelne teme, ukazujući na visok nivo dobrosusedskih odnosa i partnerstva dve zemlje.

 
- Onako kako je Srbija nedavno pomogla Bugarskoj, prilikom problema na Dunavu, tako je sada Bugarska izašla u susret Srbiji i pružila joj svoju pomoć. Ovaj incident nam je pokazao koliko je važna dobra saobraćajna povezanost dve zemlje - rekao je Aleksijev.
 
Dodao je da je nesreća na pruzi izazvala duga čekanja na bugarskoj granici, zbog nemogućnosti prelaska, zbog čega je poboljšanje transportne veze i železničkih prelaza od velikog značaja, navodeći da se zbog rata u Ukrajini povećao saobraćaj od istoka ka zapadu, a osnovni put svih vozova ide upravo preko Srbije i Bugarske.
 
- Bugarska mnogo investira u izgradnju autoputeva i železničkih pruga iz pravca Sofije prema Srbiji i zato pozdravljam inicijativu o obnovi pruge Niš – Dimitrovgrad. Razgovarali smo o nekoliko projekata od uzajamnog značaja i zajedno ćemo se zalagati pred EU za dobijanje finansijskih sredstava. Jedan od njih je i novi železnički prelaz između Bugarske i Srbije, što je bio predlog ministra Vesića i drago mi je da razmišljamo u istom pravcu - rekao je ministar Aleksijev.
 
Sastanku sa delegacijom Bugarske prisustvovali su pomoćnica ministra za međunarodne odnose Tanja Popović, pomoćnica ministra za železnički i inetrmodalni transport Anita Dimoski, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor "Infrastrukutra železnica Srbija" Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading