VREDNOST IZVOZA SKOČILA 30 PUTA U DESET GODINA: Organski proizvođači su startap srpskog agrara

Autor:

Vesti

20.01.2023

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrednost izvoza organske hrane iz Srbije skočila je čak 30 puta, sa dva miliona evra u 2012. godini na 60 miliona evra u pandemijskoj 2021. godini.

VREDNOST IZVOZA SKOČILA 30 PUTA U DESET GODINA: Organski proizvođači su startap srpskog agrara

Foto: Foto PKS

Kada bi se ceo sektor organske proizvodnje Srbije uporedio sa funkcionisanjem preduzeća, bez preterivanja bi se moglo reći da je domaća organska proizvodnja uspešna startap kompanija srpskog agrara i da po brzini rasta može da se uporedi sa IT sektorom, ističe Dimitrije Ivanović, rukovodilac Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.

- Organska proizvodanja u Srbiji raste neverovatnom brzinom. Od 2012. godine kada je bilo dva miliona evra izvoza, sledi eksponencijalni rast na 60 miliona u 2021. godini, a uskoro očekujemo i najnovijije rezultate za prošlu godinu - kaže Ivanović.

Interesovanje za srpske organske proizvode u svetu raste. O tome svedoči i oko 400 unapred zakazanih poslovnih sastanaka domaćih proizvođača sa potencijalnim ino-partnerima na predstojećem Međunarodnom specijalizovanom sajmu organske hrane „BIOFACH“ 2023, koji će se održati u nemačkom gradu Nirnbergu od 14. do 17. februara. Na njemu će učestvovati 12 srpskih kompanija u organizaciji PKS i razvojne agencije Srbije, a u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom za organsku proizvodnju „Serbia organica“.

Naučite da „pičujete“

Uspeh i prepoznatljivost srpskih proizvođača organske hrane dolazi iz činjenice da pre svakog nastupa PKS organizuje stručne seminare kako bi ih upoznala sa najnovijim tendencijama u svetu marketinga, prodaje i razvoja poslovanja.
Brzina kojom se danas dešavaju promene u svetu ne ostavlja ni u sektoru organske proizvodnje i prodaje mnogo vremena za gubljenje pa se sastanci i prezentacije proizvoda dešavaju unutar svega nekoliko minuta. 

- Kompanije koje prodaju svoje proizvode na tržištu proteklih 20-30 godina, počeli su u vreme kada je tržište bilo u povoju i nije bilo mnogo konkurencije. Ali, tri decenije kasnije, konkurencija dolazi iz ‘svake garaže’ i svakog grada - kaže Peter Bruner, stručnjak za marketing i prodaju SIPPO-a.

Napominje da nema više starih tehnika prodaje, poput dugačkih pisama i i-mejlova, poziva ili prodaje „od vrata do vrata“ jer niko više nema vremena za duge sastanke i analize i zato je važno naučiti privrednike kako kreirati kratke poruke za potencijalne klijente. 

- Pičing (pitch - predstavljanje) mora biti kratak, od dve sekunde do najduže pet minuta. Čak i video od jednog minut je već predug - objašnjava Bruner.

Nužno je, ukazuje, adaptirati se savremenim trendovima i podseća na propast velikih kompanija, poput Kodaka, koji nisu pratili i prihvatili moderna dostignuća tog vremena.
„Svetska, a domaća“ malina iz Drenovca

Preduzeće „Drenovac“ iz Arilja je pre 13 godina pokrenulo proizvodnju liofilizovanog voća, znatno pre brojnih firmi iz Evrope i sveta koje se sada bave tim poslom. Danas je ariljska firma uspešna porodična kompanija koja proizvedi oko 100 tona liofilizovanog voća godišnje, od malina do kajsija, kao i drugo duboko smrznuto voće. Na sajmu organske hrane u Dizeldorfu nastupiće peti put, kaže Aleksandar Obradović, menadžer marketinga i prodaje u „Drenovcu“. Navodi da su uz podršku PKS, preduzeća učesnice ovog sajma u Nemačkoj došle od 500.000 evra dogovorenih poslova 2019. godine, do pet miliona evra ugovorenih izvoznih poslova koliko je bilo na prošlogodišnjoj manifestaciji u Nirnbergu. 

PORASTAO BROJ PROIZVOĐAČA

Vrednost tržišta organskih proizvoda iznosila je 2020. godine oko 126 milijardi evra. U svetu je 1999. godine bilo oko 200.000 proizvođača organske hrane dok je ta cifra pre dve godine iznosila 3,4 miliona.

BIOFACH 2023

Na sajmu „BIOFACH“ 2023, srpski organski proizvođači predstaviće svoje proizvodne programe na nacionalnom štandu Srbije, u hali 4A površine 104 m².

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading