NATO ZASEDA U BRISELU: Kosovo u centru pažnje, u fokusu bezbednosna situacija

Autor:

Vesti

18.01.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu počinje dvodnevna sednica Vojnog komiteta NATO na kome će se, drugog dana, razgovarati i o misiji KFOR na Kosovu.

NATO ZASEDA U BRISELU: Kosovo u centru pažnje, u fokusu bezbednosna situacija

Foto: nato.int

Kako je objavljeno na sajtu Alijanse, prvog dana sastankom će predsedavati predsednik Vojnog komiteta admiral Rob Bauer, a na prvoj sesiji učesnicima će se obratiti zamenik generalnog sekretara NATO general Mirčea Džoana.

Razgovaraće se o bezbednosnim izazovima sa kojima se Alijansa suočava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Razamatraće i pitanje Kosova: Jens Stoltenberg

Drugog dana prva sesija će biti posvećena misiji KFOR na Kosovu - tema će biti situacija na terenu, bezbednosno okruženje i misija KFOR.

U okviru te sesije šefovi odbrane zemalja NATO sastaće se sa svojim operativnim partnerima Kosovskih snaga (KFOR) Jermenijom, Austrijom, Finskom, Irskom, Moldavijom, Švedskom, Švajcarskom i Ukrajinom. Takođe, dodaje se, analiziraće se i rad misije NATO u Iraku i dešavanjima u i oko Ukrajine.

Sastanku ce prisustvovati 32 savezničkih šefova odbrane i njihove kolege iz Finske i Švedske. Njih ce podržati general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i general Filip Lavin, vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju (SACT), koji će voditi sednicu.

Foto: jfcnaples.nato.int

Praćenje situacije: Kfor

Vojni komitet je viši vojni organ u NATO-u i najstarije stalno telo u NATO-u posle Severnoatlantskog saveta, a oba su formirana samo nekoliko meseci nakon što je Alijansa osnovana.

To je primarni izvor vojnih saveta Severnoatlantskom savetu i Grupi za nuklearno planiranje i njegov zadatak je da im daje smernice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading