HIL SE OPROSTIO OD ČARLSA SIMIĆA: Bio je ono najbolje iz Srbije i Amerike!

Autor:

Vesti

12.01.2023

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegovo nasleđe će nas učiti kako da bolje sagledavamo stvari, posebno u vremenima kada nas politika razdvaja, poručio diplomata

HIL SE OPROSTIO OD ČARLSA SIMIĆA: Bio je ono najbolje iz Srbije i Amerike!

Foto: Profimedia

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil odao je poštu Čarlsu Simiću, američkom pesniku i esejisti srpskog porekla, koji je preminuo u 84. godini u Stafordu u Nju Hempširu.

U izjavi za Republiku, Hil navodi da se ambasada SAD u Beogradu pridružuje milionima ljudi širom Srbije i Sjedinjenih Država u žalosti zbog smrti Simića, koji je za svoj poetski opus osvojio sve prestižne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih priznanja.

- Predstavljao je ono najbolje iz Srbije i SAD. Kao pesnik koji je video večne istine u predmetima i svakodnevnim interakcijama, osvetlio je značaj ljudskosti koje nas sve ujedinjuje. Nadam se da će nas njegovo nasleđe učiti kako da bolje sagledavamo stvari, posebno u vremenima kada nas politika razdvaja - poručio je Hil.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Čarls Simić

Simić je, inače, rođen kao Dušan 1938. u Beogradu, odakle je s porodicom, kao 14-godišnjak, emigrirao u Pariz, gde su proveli godinu dana, i onda 1953. otišli u SAD.

Na lik i delo Simića, vrhunskog intelektualaca, višedecenijskog profesora američkih univerziteta na predmetu istorija poezije, podsetila je srpsku javnost pre dve godine i ambasada SAD u Beogradu kroz jedan od spotova u kampanji "Vi ste svet".

Kao nesumnjivo najzaslužnijem za prisustvo i recepciju srpske poezije u SAD u proteklih nekoliko decenija, Simiću je pre izvesnog vremena dodeljena nagrada srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca. On je, prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića... doprineo popularizaciji srpske književnosti u Americi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading