SAD IM I KALCIT SMETA! Mučki udar Šolakovih medija na Vučića, podmukla hajka tajkunskih kerbera!

Autor:

Vesti

21.12.2022

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što se kaže "da im skine zvezdu sa neba ne bi im valjalo".

SAD IM I KALCIT SMETA! Mučki udar Šolakovih medija na Vučića, podmukla hajka tajkunskih kerbera!

Foto: www.profimedia.rs

Mediji u vlasništvu Dragana Šolaka koriste svaku izjavu predsednika Vučića da ga provuku kroz medijskog toplog zeca, ali su se u poslednje vreme toliko zaneli da napadaju i ono što je dobro. 

Tako je list Nova objavio tekst u kome tvrde kako se Srbija neće obogatiti od Vučićevog zlata i kalcita. Prvo, niti je to Vučićevo, a drugo postoji li išta u Srbiji za šta će mediji pod Šolakovom kontrolom reći da je dobro.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

 

Pišu kako uz postojeće rudne rente teško možemo da ostvarimo neku korist, a tu su i problemi sa ugrožavanjem životne sredine.

Republika je, podsetimo, nakon što je predsednik Vučić objavio da smo pronašli kalcijum karbonat od koga bi mogle da se prave baterije, razgovarala sa Vasom Antićem, suvlasnikom firme "Belkal Han" koja je došla do otkrića kalcita, vrste kalcijum karbonata čistoće i do 99,99 odsto.

Kako je objasnio, za razliku od litijuma, ovo je ekološka ruda, i nema ničeg štetnog ni po okolinu ni po rudare.

Da ne pričamo o tome da kalcit te čistoće koji se koristi u farmaciji, kozmetologiji, prehrambenoj industriji, Srbija kao i većina zemalja sveta uvozi, a ovo će joj omogućiti da bude lider u ovom delu sveta.

Na sve to objavili su fotografiju iz nekog rudnika uglja kako bi, valjda, pojačali odbojnost među čitaocima. 

Republika

Foto: Profimedia

 

Ovo i ne treba da čudi ako su ne tako davno dizali paniku među građanima i pisali kako neće biti brašna, šećera, mleka, mesa, da ćemo imati restrikcije struje i da ćemo se smrzavati!?

Analitičar Branko Radun podseća da je pre 50 godina Norveška bila zaostala zemlja dok nisu našli naftu, i da je rudarstvo razvojna šansa za Srbiju.  

Ljudi iz neznanja pričaju svašta, a to je ipak stručna stvar. Imaju negativan stav prema nečemu što je dobro zato što neki mediji tako pišu.Mi imamo ogrmno rudno bogatstvo, i reč je o vrtoglavim ciframa koje mnogo znače za jednu malu Srbiju koja nije ni bogata i nije ni Švajcarska. Uvreme cara Dušana Srbija je bila jaka država zahvaljujući rudnicima. Koliko znam mi od 5. oktobra nismo otvorili nijedan novi rudnik osim Čukaru peki. Rudnu rentu, saležem se, treba povećati, ali ne možemo imati ekonomski razvoj bez zagađenja, samo treba naći način da se ono svede na najmanju moguću meru - kaže Radun.  
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading