BRNABIĆEVA OŠTRO REAGOVALA NA SRAMNU IZJAVU ANALENE BERBOK: Traže da se poštuju rezolucije Saveta bezbednosti, a kad je reč o KiM prave izuzetak!

Autor:

Vesti

11.12.2022

23:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koje rezolucije SB UN se mora poštovati, a koje se moraju zanemariti? - pita se Brnabić.

BRNABIĆEVA OŠTRO REAGOVALA NA SRAMNU IZJAVU ANALENE BERBOK: Traže da se poštuju rezolucije Saveta bezbednosti, a kad je reč o KiM prave izuzetak!

Foto: Printscreen/RTS1

Predsednica Vlade Ana Brnabić

U poslednjem saopštenju ministara inostranih poslova zemalja G7 od 14. maja 2022. navodi se da je u rešavanju svakog problema ili krize u svetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija, itd.) neophodno striktno sprovođenje odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti UN (UNSCR), podseća premijerka Ana Brnabić.

Sada, dodaje ona, iznenađujuće, Minstarstvo spoljnih poslova Nemačke eksplicitno poručuje da Rezoluciju 1244 - kojom je predviđeno da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo*, treba ignorisati, jer je "neprihvatljivo“.

Što se tiče međunarodnog prava i stabilnosti, na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koje rezolucije SB UN se mora poštovati, a koje se moraju zanemariti?

- Na primer, u slučaju Libije, Rezolucija 2571 se mora poštovati, ali u slučaju Srbije, Rezolucija 1244 mora se ignorisati? Ovo je zapanjujući nivo apsurda. Ono za čim Srbi na Kosovu* čeznu su mir i stabilnost.

Mi ne bismo imali ništa protiv da vidimo poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN, SBUN... Još jedna stvar: ne bi bilo tenzija kada bi Kurti samo poštovao sporazume, a ne ono što sada radi - jednostrano ih krši - zaključuje Brnabić.

 

 

Da podsetimo, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da je povratak Vojske Srbije na Kosovo Metohiju "neprihvatljiv".

Ona je tako direktno ustala protiv Rezolucije 1244 UN u kojoj se precizno navodi da će dogovorenom broju srpskog osoblja biti omogućeno da se vrati na teritoriju južne srpske pokrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading