IZDAO SAM NAJVAŽNIJA NAREĐENJA! Vučić: Imamo uverenja iz Kfora da Albanci neće preduzimati nasilne akcije!

Autor:

Vesti

11.12.2022

19:35 >> 19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon novih pretnji Aljbina Kuritja da će napasti Srbe na barikadama na severu KiM, predsednik Vučić je hitno sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

IZDAO SAM NAJVAŽNIJA NAREĐENJA! Vučić: Imamo uverenja iz Kfora da Albanci neće preduzimati nasilne akcije!

Foto: RTS/printscreen

Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost večeras u 19 časova.

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i novih odluka o potezima koje će Srbija preduzeti povodom novonastale situacije na Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić se obraća javnosti.

Obraćanje predsednika Vučića

- Analizirali smo sve što je bilo na Kosovu i Metohiji. Događa se ono što smo najavili i juče, najpre sa međunarodnog apekta, gde ima laži o situaciji na terenu - kazao je Vučić.

Objasnio je da je situacija na terenu teška. On je ponovio da "kosovska policija" nema nikakvo pravo da bude na severu Kosova i Metohije, već to mora biti Direktorat Sever.

- Danas su upadali sa specijalnim jedinicama. Iz međunarodne zajednice se prave da to nisu videli - kazao je on.

Predsednik ističe da se radi o "završavanju sa srpskim problemom na Kosovu i Metohiji" i optužio deo međunarodne zajednice da u tome učestvuje.

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug

Aleksandar Vučić

Vučić podseća da je Pantić nedavno imao operaciju, srčani je bolesnik i prima terapiju, a porodica još nije obaveštena gde je on.

- Toliko o pravnom sistemu - rekao je predsednik.

On kaže da barikade niko iz Beograda nije naredio i da niko ne može zbog toga da krivi Srbiju.

- Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira, na smirivanje situacije. Pozivam Srbe na severu KiM da ne nasedaju na provokacije. Nemamo nijedan pokazatelj o napadu na EULEKS. To ne sme ni da se događa - rekao je Vučić.

- Oni kažu da su barikade napravljene iz hira, ali to nije slučaj - to je izraz protesta zbog hapšenja ljudi, maltretiranja ljudi, izraz protesta protiv kršenja Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244 - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da Amerika "ljulja svoje čedo"

- Napravili su monstruma zajedno pre 23 godine. Završili su to pravljenje 2008. godine i ništa više od toga. Nije barikade neko napravio iz hira i zato što voli da se smrzava. Niko se od Albanaca tim putem ne kreće. To je izraz protesta zbog hapšenja, maltretiranja ljudi i neispunjavanja Briseslkog sporazuma. Neka nam naši američki partneri kažu koji pravni akt oni i Priština poštuju. Samo nam jedan kažite. Oni se drže samo "akta" da im se može sve, dokle hoće i koliko hoće. Mi smo priterani uza zid. Za mene je ovo najteži dan od kada sam predsednik ili premijer i najteža noć je preda mnom - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić

On je istakao da je naše da pozivamo na mir i da puste na slobodu nevinog čoveka.

- Sada ne smeju da ga puste na slobodu jer je jasno da su ga potpuno nevinog uhapsili. Šta su oni radili na severu? Po kom pravnom aktu? - pitao je Vučić.

On je rekao da imamo informacije iz KFOR-a da Albanci neće preduzimate nasilne akcije protiv demonstranata.

Vučić je kazao da je izdao naređenja na Savetu za Nacionalnu bezbednost i da želi da naglasi da je naša vojska odlična - oni su se stavili na raspolaganje otadžbini.

- Pre nego što dobiju naređenje za podizanje borbene gotovosti treba da znaju da ćemo se milion puta boriti za mirno rešenje - rekao je Vučić i zahvalio se pripadnicima Vojske: "Ponosam sam na sve vojnike i policajce".

Šta da čine Srbi sa KiM?

Srbi na KiM, dok se ne dokaže drugačije na terenu, moraju da veruju KFOR-u.

- Nadamo se da će garantovati bezbednost Srbima. Ukoliko to ne bude slučaj, odmah će nam biti sve jasno - rekao je Vučić.

Ističe da je ceo dan imao kontakte sa međunarodnim partnerima.

- General Mojsilović je razgovarao sa generalom KFOR-a. On je dobio uveravanja da KFOR neće dozvoliti protivpravni upad "kosovske policije" na sever Kosova i Metohije - kazao je Vučić.

Republika

Foto: Printscreen/RTV Pink

Aleksandar Vučić

Ističe da su za nas ovo dramatični dani za koje nemamo nikakvu krivicu.

- Savest nam je čista. Vezane su nam ruke, ali i kada smo tako doterani u ćošak, morate da se borite. Moja poruka narodu je da poštuju EULEKS i KFOR i da ne dozvole da budu isprovocirani - kazao je Vučić i upozorio na mogućnost operacije lažne zastave u kojoj bi Albanci napali pripadnike KFOR-a i EULEKS-a.

Kaže da 17. decembra dolaze međunarodni partneri, a do tada moramo na svaki način pokušati da sačuvamo mir.

Ističe da nije siguran da su na zapadu srećni zbog Kurtijevog ponašanja, ali da mogu da ga nateraju da se ponaša pristojno i u skladu sa normama međunarodnog prava.

- Pozivam ljude da veruju svom rukovodstvu. Znamo dobro šta radimo i brinemo o našim ljudima na Kosovu i Metohiji, ali i o svakom građaninu ove zemlje. Moja poruka narodu na KiM je da nema predaje i mi smo uz vas - rekao je Vučić.

Da podsetimo, posle najnovijih pretnji Aljbina Kurtija da će u večernjim satima napasti Srbe na barikadama svim raspoloživim sredstvima, predsednik Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u 19 časova.

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić

Naime, Aljbin Kurti obavestio je predstavnike Kvinte da će večeras krenuti u rušenje barikada, a Kfor je uputio apel da Kurti sačeka i da vremena da barikade budu uklonjene.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da će Aljbin Kurti večeras na sever Kosova "poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice da progoni srpski narod i sprovodi Oluju".

- Nakon našeg apela za mir, a prema informacijama koje imamo Aljbin Кurti je na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sever Кosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju - naveo je Rakić.

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen/Kosovo Online

Srbi sa Kosova i Metohije i Kfor

Rakić je pozvao Kfor da spreči upad ROSU na sever Кosova, podsećajući da je njihovo prisustvo na ovim prostorima protivno svim sporazumima na snazi.

- Ovo je trenutak kada je odgovornost na Кforu i Euleksu, da spreči haos koji Кurti sprema - poručio je Rakić.

Kosovska policija danas je upala i na Gazivode, te skinula srpske zastave, o čemu je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obavestio EU izaslanika Miroslava Lajčaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading