USVOJEN BUDŽET ZA 2023. GODINU: Povećan za 7,8 odsto u odnosu na ovogodišnji

Autor:

Vesti

09.12.2022

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takođe, očekuje se da sledeće godine srpska privreda ostvari rast od 2,5 odsto.

USVOJEN BUDŽET ZA 2023. GODINU: Povećan za 7,8 odsto u odnosu na ovogodišnji

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2023. godinu, a od ukupno 223 poslanika, za budžet je glasalo 156 poslanika, dok je protiv bilo 58.

Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđeni su ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za 2022. godinu.

Ukupni rashodi i izdaci iznose od 2.107,4 milijarde dinara. Procenjeni nivo javnog duga na nivou opšte države smanjuje se i do kraja 2023. godine na nivou od 56,1 odsto BDP.

Takođe, očekuje se da sledeće godine srpska privreda ostvari rast od 2,5 odsto.

Budžet se zasniva na tri stuba - povećanju životnog standarda, infrastrukturi i energetici.

Poslanici Skupštine Srbije završili su juče rad po amandmanima, a ministar finansija Siniša Mali zahvalio je na kraju rasprave poslanicima na konstruktivnoj i sadržajnoj debati o najvažnijem dokumentu za građane Srbije.

- Želim da vas obavestim da, ako glasate za ovaj budžet, da ste glasali za povećanje plata u javnom sektoru, izglasaćete povećanje penzija za 20,8 odsto, iznad rasta inflacije. Izglasaćete dalje rasterećenje zarada kada su poslodavci u pitanju, čime doprinosimo daljem zapošljavanju i novim radnim mestima, izglasaćete i povećanje minimalne zarade - rekao je Mali.

On je istakao da su sve te mere usmerene ka bolje životnom standardu.

- U tom slučaju ćemo imati prosečnun platu na kraju sledeće godine 830 evra - kazao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading