SRBIJA PO TREĆI PUT DOMAĆIN GENERALNE SKUPŠTINE PS CES: Učestvuje 13 država članica

Autor:

Vesti

05.12.2022

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plenarno zasedanje otvara predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić 7. decembra.

SRBIJA PO TREĆI PUT DOMAĆIN GENERALNE SKUPŠTINE PS CES: Učestvuje 13 država članica

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Narodna skupština je domaćin 60. Generalne skupštine PS CES, od 6-8. decembra 2022. Plenarno zasedanje otvara predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić 7. decembra, a u okviru šestomesečnog predsedavanja naše zemlje organizacijom. Stalna delegacija Narodne skupštine u PS CES na čelu sa šefom delegacije mr Igorem Bečićem učestvuje na zasedanju u punom sastavu.

Šef stalne delegacije i podpredsednik CES mr Bečić ocenjuje da ,,činjenica da na skupu učestvuje svih 13 države članice PS CES, kao i brojni posmatrači, partneri i gosti svedoči o velikom ugledu koji Srbija uživa u organizaciji i demonstrira da je Srbija geopolitički, ekonomski i na sve druge načine lider regiona spreman za stalno unapređenje regionalne saradnje.

Srbija će ovom prilikom ugostiti i predsednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafu Šentopa, koji će preuzeti predsedavanje organizacijom od Srbije, kao i predsednicu Skupštine Crne Gore Danijelu Đurović u svojstvu predsednice Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Ovo je prvi skup Parlamentarne skupštine koji se održava sa fizičkim pristutvom učesnika posle tri godine pandemije, a veliki odziv zemalja za učešće potvrda je da je naša država stabilna, poštovana i sigurna zemlja, sa bogatim iskustvom u organizaciji važnih međunarodnih događaja. Ovaj skup predstavlja priliku za dijalog o aktuelnim pitanjima poput stimulisanja ekonomskog rasta i stranih investicija, saradnje u oblasti poljoprivrede nakon pandemije Kovida 19,  kao i izbegličke krize u državama članicama Crnomorske ekonomske saradnje’.  

Na zasedanju pored učešća Republike Srbije učestvuju predstavnici parlamenata Republike Azerbejdžan, Republike Albanije, Republike Bugarske, Gruzije, Grčke, Republike Jermenije Republike Moldavije, Rumunije, Ruske Federacije, Republike Severne Makedonije,  Republike Turske i Ukrajine.

Učešće su potvrdili i Parlamentarna skupština Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Senat Francuske, Interparlamentarna skupština država članica Zajednice nezavisnih država, Narodna skupština Belorusije, Parlamentarna skupština Mediterana, Parlamentarna skupština Unije Belorusije i Rusije, Parlamentarna skupština turkofonih zemalja i brojni drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading