Vujović: Subvencije za zamenu individualnih ložišta značajne za bolji kvalitet vazduha

Autor:

Vesti

04.12.2022

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas sa predsednikom Gradske opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem kotlarnicu stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj, a građanima omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

Vujović: Subvencije za zamenu individualnih ložišta značajne za bolji kvalitet vazduha

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu kako je to bilo svih prethodnih decenija.

- Zahvaljujem opštinskom rukovodstvu i stambenoj zajednici na učešću i saradnji, jer ovo smo uradili zajedno. Benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji - rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju, dodajući da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha

- Uz podršku države u prethodne dve godine zamenjen je veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima širom Srbije. To su mahom kotlarnice stare 50 i više godina, kakvu smo imali i u ovoj stambenoj zgradi. Puno toga smo uradili, ali smo svesni da je još mnogo posla pred nama. U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji - rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima ministarstva i sledeće godine.

Prilikom posete stambenoj zajednici u Franje Kluza, ministarka je razgovarala sa vlasnicima stanova, a obišla je i najstariju sugrađanku u zgradi gospođu Ljubicu, koja je izrazila posebno zadovoljstvo i zahvalnost jer je problem sa starom kotlarnicom na ugalj konačno rešen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading