KAKVO LICEMERJE NA DELU: EU častila Kurtija - ukidanje viza za rušenje Briselskog sporazuma!

Autor:

Vesti

30.11.2022

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU, koja je garant Briselskog sporazuma, častila je Kurtija za brutalno nesprovođenje onoga što je potpisano.

KAKVO LICEMERJE NA DELU: EU častila Kurtija - ukidanje viza za rušenje Briselskog sporazuma!

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Hipokriziji u briselskoj administraciji nema kraja. Čelnici EU odlučili su da praktično nagrade Aljbina Kurtija zbog toga što sistematski urušava svako slovo Briselskog sporazuma, odbijajući tvrdoglavo da formira Zajednicu srpskih opština što mu je obaveza.

Naime, ambasadori država članica EU upravo su usvojili kompromisni predlog o liberalizaciji viznog režima za tzv. Kosovo.

Prema ovom predlogu, vizna liberalizacija bi stupila na snagu sa početkom primene Sistema EU za dozvole i putovanja u EU (ETIAS), ali ne kasnije od 1. januara 2024. godine. Red vožnje u ovom segmentu podrazumeva tzv. trijalog - odnosno usaglašavanje teksta predloga uredbe između Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta EU tokom decembra.

Tako je EU, koja je garant Briselskog sporazuma i medijator u dijalogu između Beograda i Prištine, častila Kurtija za brutalno nesprovođenje onoga što je svojevremeno šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton garantovala svojim potpisaom.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Države članice Evropske unije (EU) su se prethodno složile oko konačnog teksta za viznu librealizaciju Kosova, prema kojem ukidanje viznog režima stupa na snagu u trenutku kada evropski sistem ETIAS bude potpuno funkcionalan ili najdalje 1 januara 2024. godine.

Prema pozudanim izvorima, učesnici tadašnjeg sastanka gde su bili eksperti iz država članica, prihvatili su zahtev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsedavanjem ove države sa EU.

Španija nije priznala kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsedavanjem koje će biti u periodu između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Ovo je razlog zašto je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru kada je trebao da se usaglasi prethodni tekst kojim bi vizna librealizacija stupila na snagu najdalje 1. decembra 2023. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading