Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma "Eko risajkling"!

Autor:

Vesti

27.11.2022

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preradom otpadne gume dobija se nova upotrebna vrednost, što je u skladu sa prinicima cirkularne ekonomije kojoj težimo i Zelenom agendom, rekla je Irena Vujović.

Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma "Eko risajkling"!

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih guma "Eko risajkling“ u Sirigu, koja godišnje preradi više od 22.000 tona gumenog otpada. 

Vujović je istakla da kompanija "Eko risajkling“, kao i ostale u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, čine ogroman posao za očuvanje životne sredine i dodala da će država nastaviti da podstiče reciklažnu industriju.

Preradom otpadne gume dobija se nova upotrebna vrednost, što je u skladu sa prinicima cirkularne ekonomije kojoj težimo i Zelenom agendom, čije ciljeve želimo da ispunimo. Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce, parking stubove, a veliki potencijal je i za nje govo korišćenje u asfaltnim mešavinama za izgradnju puteva – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je izuzetno važno adekvatno upravljanje otpadnim gumama, s obzirom da su lako zapaljive ako se odlažu na nesanitarnim deponijima, a čak i ako do toga ne dođe, jako dugo mogu da opstanu u prirodi.

Republika

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Irena Vujović u obilasku firme "Eko risajkling"

 

U prethodnom  periodu unapredili smo sistem isplate podsticajnih sredstva za reciklere koja se sada vrši kvartalno, a ne jednom godišnje za otpad tretiran u prethodnoj godini, kako je to bilo ranije. Nastavićemo da podstičemo ovu granu privrede i saradnju sa reciklerima, kako bismo zajedno unapređivali sistem upravljanja otpadom u našoj zemlji jer to je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i ministarstva koje vodim – rekla je Vujović.

Direktor prodaje u firmi „Eko risajkling“ Nenad Ratković naveo je da fabrika u Sirigu raspolaže kapacitetom prerade od 36.000 tona gume godišnje.

- Prethodnih godina smo prikupljali i prerađivali između 20 i 22 hiljade tona godišnje, a sada sa novim pristupom Ministarstva zaštite životne sredine u isplati podsticajnih sredstava, u mogućnosti smo da unapredimo poslovanje. Ove godine imaćemo više od 24.000 tona prerađene otpadne gume. U fabrici koristimo najprihvatljiviju tehnologiju koja se koristi svuda u svetu i u Evropskoj uniji. U pitanju je mehanička prerada sečenjem i rezanjem u više faza na ambijentalnoj temperaturi, tako da je kompletna tehnološka obrada bez bilo kakvih negativnih uticaja na životnu sredinu – rekao je Ratković.

Republika

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Irena Vujović u obilasku firme "Eko risajkling"

 

Ratković je dodao da se u procesu prerade gume koristi jedino električna energija, kao i da je u toku nova investicija kompanije u solarnu elektranu koja će omogućiti deo energije iz obnovljivih izvora.

Više slika pogledajte u galeriji:

 

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading