VUČIĆ: Daćemo sve od sebe da ne bude rata, ali to ne zavisi od Srbije 100%!

Autor:

Vesti

20.11.2022

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o svim aktuelnim temama.

VUČIĆ: Daćemo sve od sebe da ne bude rata, ali to ne zavisi od Srbije 100%!

Foto: printscreen/TV Prva

Vučić gostuje u emisiji "Jutro na Prvoj" na Prvoj televiziiji.

Kako je ranije najavljeno, tema gostovanja su aktuelne teme pred put u Brisel gde bi trebalo da razgovara sa Aljbinom Kurtijem.

- Sutra ujutru u 8 počinje razgovor - rekao je predsednik.

- Otići ću u Brisel da im ne bih dao razlog da kažu da Srbija nije htela da razgovara, ali nisam optimista - kaže.

- Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina. Napravili smo važne sporazume o diplomama i ličnim kartama i činili se da će to biti podstrek za napredak naših razgovora. Tog dana u Berlinu Kurti je, po ko zna koji put, ali tada na možda najvažnijem mestu u Evropi, rekao da ZSO neće formirati. To će reći da Briselski sporazum za njega važi samo u delu koji se njemu sviđa. Saopštio je faze o tablicama, od kojih je poslednja oduzimanje vozila, a treća poruka je bila o smeni Nenada Đurića, komandira za sever. Kurti nema pravo da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postavljanje. Tada su Srbi shvatili da sa tim čovekom nema dogovora - kazao je Vučić.

Republika

Foto: printscreen/TV Prva

Predsednik Srbije gostuje na TV Prva

Nigde ne piše da Priština ima pravo da izvrši preregistraciju vozila, objasnio je Vučić.

- Nikada neće da kažu da je njihovo dete (tzv. Kosovo) krivac. Roditelji (Kvinta) ne mogu to da priznaju - rekao je predsednik, odgovarajući na pitanje zašto nije samo Kurti pozvan u Brisel da ispuni svoje obaveze.

On je podsetio da kada ste saterani u ćošak, onda više nemate kud.

- Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu – podvukao je Vučić.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Gostovanje predsednika Vučića

Kurtijev "pakleni plan"

Predsednik je rekao da se Srbi ne vraćaju u institucije, već žele da spreče Kurtijev pakleni plan.

- Po rezoluciji 1244 ne sme da postoji kosovska vojska. Oni žele da naprave zamku da su se sa tim složili i srpski poslanici – kaže Vučić.

- Da je hteo da odloži odluku, odložio bi je ranije. Mislim da je ideja da mu se da mogućnost da odloži tobože ispravnu odluku. Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Za svog poslanika je hteo da postavi nekoga ko je dobio 30 puta manje glasova nego poslanici iz Srpske liste - rekao je Vučić.,

Srbi se ne vraćaju u institucije, već žele da spreče pakleni Kurtijev plan da njegovi Srbi treba da priznaju da postoji tzv. kosovska vojska, da ukinu duplu većinu i da kažu da nema potrebe za ZSO, objasnio je Vučić.

- Posle toga bi Priština rekla da se Srbi saglasili sa time da bude ZSO - kazao je predsednik.

On je ukazao na to da se radi na tome da se uništi normalna, pristojna i racionalna Srbija.

- Jutros čujem da postoji plan, koji je takođe loš. Gde ste videli taj plan? Dajte mi ga i potpisaću ga odmah, da Priština ne uđe u UN - rekao je Vučić i dodao da Srbiji nikada  neće biti ponuđen taj plan.Kaže da je priča o tom "planu" poturena zbog toga što su se političari bivše vlasti sakrili u mišju rupu kada je došlo do pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost, postavljanja granice na Jarinju i Brnjaku.

- Posle toga bi Priština rekla da se Srbi saglasili sa time da bude ZSO - kazao je predsednik.

Takođe, plan je bio da se raspišu novi izbori na severu Kosova i Metohije.

Vučić je rekao da je dan posle napadan zbog toga što su se Srbi vratili u odmetničku skupštinu u Prištini, a prethodno su isti koji ga napadaju vodili kampanju da oni koji su dobili jedan odsto glasova treba da uđu u istu.

Rekao je da čim su Aljbin Kurti i Rada Trajković "graknuli" protiv toga, nema potrebe da bilo kome objašnjava da se radi o dobrom potezu Srba sa Kosova i Metohije.

Kosovska policija nema šta da traži na severu Kosova i Metohije i tada bismo imali "pakao na terenu", tvrdi predsednik.

- Srbija će u tom slučaju biti uz svoj narod, a Srbi će braniti svoja ognjišta - rekao je Vučić i podsetio na činjenicu da je naša zemlja uradila sve da ne dođe do sukoba.

Predsednik je rekao da ga ne interesuje da "izgubi utakmicu", a da "ostavi dobar utisak na terenu". Ističe da želi da vidi rezultate.

Od pritiska zapadnih sila na Prištinu zavisi da li će biti mira, kazao je predsednik i objasnio da ne veruje u Kurtijev racio.

Vučić kaže da ne vidi kako bi se mogao popraviti nemačko-francuksi predlog.

- Nema koraka ka tome. Nisu nam dali šansu. Stavili su nas u ring i rekli da boksujemo tri runde, obe ruke da nam vežu za konopce i da izdržimo tri runde da nas biju, a da ne padnemo. Pa, nećeš pasti jer si vezan, ali ćeš biti mrtav - izjavio je on i kaže da je pisao odgovor Srbije na nemačko-francusku predlog.

O sankcijama Rusiji

Srbija odoleva pritiscima da uvede sankcije Rusiji, rekao je i dodao da vodimo samostalnu politiku.

- Tvdoglavo insistiram na samostalnosti i slobodarskoj politici naše zemlje - istakao je i dodao da je to ono što želi da ostavi iza sebe.

Rekao je i da se ne pridružujemo politci licemerja.

O atentatu

Predsednik je komentarisao hapšenje Vračaraca i skandiranje i poruke sa tribina.

- To je poruka građanima Srbije. Meni niko ne viče" Vučiću, pe*eru", jer je Partizan oštećen finansijski - rekao je i dodao da od države košarkaški klubovi PArtizan i Crvena zvezda dobijaju najviše novca u celoj Evropi.

- Molim rukovodstvo Partizana da kažu navijačima koliko novca dobijaju, reč je o milionima evra. Jesam li pe*er što nisam uveo sankcije Rusiji ili priznao tzv. Kosovo? Priznaću da je tako? Jesam li pe*er što sam nastavio da gradim auto-puteve? Prihvatam da uzvikujete sve što treba, ali vam je svima jasno šta je razlog. Sami su napisali šta je razlog.- kazao je Vučić komentarišuću slogan "sloboda za grobare".

- Razlog je to što su uhapšeni koljači, ubice i narko-dileri. Ja ću nastaviti da se borim protiv koljača dilera i ubica, a vi vičite šta hoćete!

- Srđan Lalić ne sme da slaže. Ako jednu sitnicu slaže, ide na doživotnu. Potvrdio je da su želeli mene da likvidiraju i ostale članove porodice Vučić - rekao je predsednik.

- Pitam dame u Srbiji:  da li želite da ubijanje vaših sinova, vaših supruga, vaše braće da bude bogougodno delo - rekao je Vučić povodom hapšenja kriminalnih klanova u Srbiji i dodao da godinu dana nismo imali mafijaško ubistvo.

Nisam iznenađen što se uprava Partizana nije ogradio od skandaloznog skandiranja i mafijaških poruka, istakao je.

- Oni su rekli da je to fantastično! -

Ističe da država neće dozvoliti ubijanje i dilovanje droge, da se ne bi skandiralo protiv njega.

- Hvala im što su sami napisali o čemu se radi. Mislili su da me to tangira. Obavestili su me posle večere sa Micotakisom. Nisu ni navijali, već slali poruke meni i državi. Četiri minuta "navijaju" za Partizan, a onda od glavnog kriminalca im je stiglo naređenje "vratite se na Vučića" - rekao je Vučić.

- Da li me boli kada mi neko preti da će da mi ubije dete? Pa naravno da me boli! -

Borim se za rezultate

Kaže da se u Srbiji niko ne pita da li će biti struje jer se zna da će je biti, a u Nemačkoj nije takav slučaj.

- Ja živim za istoriju i šta će da ostane iza mene, a ne šta će za mene da kažu ili napišu danas. Plate su bile 330 evra, sad će biti 745 početkom godine. Borim se za rezultate - kazao je Vučić.

Istakao je da su Srbi bili nezadovoljni svim svojim vladarima u istoriji, te istakao da je i Miloš Obrenović bio proteran iz zemlje.

- Protestuju protiv izgradnje mosta. Kad to vidite, zapitate se šta u stvari hoće. Protiv litijuma hoće da protestuju i oni koji ne gase cigaretu ni u skupštini. Onaj koji bi trajno zabranio eksploataciju bi trebalo staviti ludačku košulju jer bi to značilo odricanje od 100 milijardi - rekao je Vučić.

Borba, borba, borba!

On je rekao i da se borimo za zemlju u kojoj neće biti mafijaških ubistava, koja će graditi puteve i u kojoj će roditelji biti spokojni, istakao je.

Od 2. i 3. decembra kreće isplata penzija sa uvećanjem, najavio je predsednik.

Tehničkim jedinicama koje su pri brigadama biće povećana plata, kao i vojnicima za 25%, rekao je. 

- Povećaćemo platu onima koji direktno rade sa vojskom. Što bi sekretarica u Ministarstvu odbrane imala veće povećanje od sdekretarica u drugim ministarstvima? Ima povećanje od 12, 5 %, kao i predsednica Vlade. Što, je l' ona više radila od predsednice Vlade? -

Grejanje

Vučić je istakao da trošimo mnogo energenata.

- Većina nas drži otvorene prozore u stanu!

- Država se snašla, država radi i država je obezbedila za svoje građane sve!

O navodima da je Francuska već najavila moguća isključenja struje, rekao je da mi trenutno uspevamo zbog gasnih elektrana da nadoknadimo gubitke. 

- Zato imamo ogromnu potrošnju gasa, jer time nadomešćujemo nedostatak struje, nedostatak uglja

- Očekujem da bude velikih problema u snabdevanju hrane u Evropi, kod nas ima svega. Kao pravi domaćini, kao hrčak smo skupljali! -

Nećemo da budemo prvi koji će da propadaju, zahvaljujući odgovornoj ekonomiskoj politici, rekao je.

- U najtežim uslovima zemlja najbrže napredujemo, po svim parametrima.

O Mundijalu

Zahvalan sam Stojkoviću što je uspeo da unese novu snagu u reprezentaciju, istakao je.

- Trudimo se da ulažemo u zemlju u svakom segmentu - rekao je i dodao da je i njegov prijatelj Viktor Orban već rekao da će navijati za Srbiju.

Nije bio u avionu kada su orlovi poletali za Katar, jer nije želeo da politizuje čitravu situaciju.

- Imam najveće moguće poverenje u Dragana Stojkovića. I kad bude gubio, ima moje najveće poverenje! - rekao je i dodao da je pred utakmicu rekao 

- On je u sportoskom i fudbalskom smislu vratio reprezentaciji ponos! Voleo bih da se u letvrtfinalu susretnemo sa Hrvatskom, oni imaju fantastičnu reprezentaciju, staru, iskusnu, ali mislim da smo za nijansu jači! -

Rekao je da zbog priprema za Brisel neće biti u prilici da gleda otvaranje Svetskog prvenstva, ali da će svim srcem navijati. 

Stejt department pozvao Kurtija da produži rok za preregistraciju

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio da je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija tražio da odloži odluku o registarskim tablicama.

Derek Šole je na svom nalogu na Tviteru, a nakon telefonskog razgovora sa Kurtijem, rekao da je glavna tema razgovora bila izbegavanje dalje eskalacije.

 

 

- Odložiti kazne za registarske tablice, ostaviti otvorena vrata za povratak kosovskih Srba u institucije i fokusirati se na normalizaciju dijaloga sa Srbijom - najbolji put za unapređenje evropskih i evroatlantskih integracija Kosova - napisao je Šole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading