VUČIĆ: Potpisan važan sporazum o migrantima, granica odbrane se pomera na jug

Autor:

Vesti

16.11.2022

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon trilateralnog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Beogradu.

VUČIĆ: Potpisan važan sporazum o migrantima, granica odbrane se pomera na jug

Foto: Printscreen/Tanjug

Vučić je nakon trilateralnog sastanka potpisao sa Orbanom i Nehamerom memorandum o razumevanju u sprečavanju ilegalnih migracija.

Istakao je da je broj migranata udvostručen u odnosu na prethodnu godinu.

- Potpisali smo važan memorandum o razumevanju i počinjemo sa velikom akcijom pre Nove godine. Broj ilegalnih migrenata je udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Nekoliko koraka smo već preduzeli. Pored Tunisa moraćemo da imamo bezvizni režim sa još dve zemlje - rekao je Vučić i dodao da je broj ilegalnih migranata uvećan za 191 odsto i da migranti najviše dolaze iz Severne Makedonija (51 odsto) i iz Bugarske (32 odsto).

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug

Aleksandar Vučić

 

Što se tiče registrovanih najveći broj lica stiže iz Avganistana 40 odsto, iz Sirije 27 odsti, Maroka 12,5 odsto, Burundija 7odsto i 2 odsto iz Pakistana

Kako kaže dogovoreno je da bude angažovan veći broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom.

- Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug jer tako čuvamo Evropu i svoju zemlju. Ne želimo da budemo parking za migrante - rekao je Vučić i dodao da je postignut i dogovor o readmisiji.

Vučić je istakao da ni Srbija, poput drugih zemalja ne želi da bude parking za ilegalne migrante.

Zahvalio se Orbanu i Sijartu na gasnoj podršci, rekavši da mi ne bismo mogli da prezimimo zimu da nije bilo njihove pomoći.

O energetskoj situaciji

Vučić se osvrnuo i na trenutnu energetsku situaciju u Srbiji.

- Počeli smo da trošimo rezerve gasa jer ugovorene količine koje dobijamo na dnevnom nivou nisu dovoljne za naše potrebe. Možemo da prezimimo samo zahvaljujući gasu - rekao je Vučić i dodao da enegrija koju dobijamo iz TE i HE ne bi bila dovoljna.

Cena struje i gasa svuda u Evropi prema njegovim rečima ide u nebesa.

- Mađarska je zahvalna Srbiji jer preko Srbije stiže jedina ozbilja količina gasa koja trenutno može da se nabavi. Dok Srbija ima gasa imaće i Srbija. Dok Mađarska ima gasa imaće i Srbija - dodao je Orban.

Dodao je da je EU "juče trebalo" da primi Srbiju.

Nehamer je rekao da Austrija podržava ulazak celog zapadnog Balkana u EU.

- Postoji otvorena podrška prijateljstva između naše dve države - rekao je Nehamer.

 

Nehamer: Od našeg poslednjeg susreta dosta toga se dogodilo

Austrijski kancelar Karl Nehamer zahvalio se Vučiću jer je shvatio brige Austrije ozbiljno i što Austriju nije ostavio na cedilu, dodavši da se dosta toga dogodilo od poslednjeg susreta.

- Osnoavli smo partnerstvo da se vodi borba protiv ilegalnih migracija. To je važno jer je sistem EU doživeo neuspeh. Pojedinačne države EU su primorane da pronađu nova partmersta. O dnašeg prethodnog susreta se mnogo toga promenilo. Hvala predsedniku Vučiću što je brige Austrije ozbiljno shvatio i što nas nije ostavio na cedilu - rekao je Nehamer.

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug

Karl Nehamer

 

-Hvala što ste zaustavili azilantski turizam. To je više nego dragoceno - istakao je.

Orban: Mi sa Srbijom delimo istu sudbinu 

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug

Viktor Orban

 

Mađarski premijer je rekao da je to zemlja koja se nalazi pod pritiskom sa dve strane.

-Naš sused je Ukrajina, gde se vodi rat, a sa druge strane je Srbija - istakao je Orban i izjavio je saučešće zbog smrti dve osobe u Poljskoj.

-Usled jučerašnjeg bombardovanja, dovod nafte je prekinut iz Ukrajine u Mađarsku i nadam se da ćemo to uskoro sanirati, dodao je.

Naglasio je takođe da oni žele da razgovaraju o miru.

Takođe zahvalio se predsedniku Vučiću i dodao da oni sa našom zemljom "dele sudbinu" i pomažu se i u dobru i u zlu.

-To nije političko pitanje. Osećam i to kod Srbije - rekao je Orban i dodao da je od početka godine sprečeno 250.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Premijer Mađarske istakao je da je potpuno jasno da bezbednost Evrope danas zavisi od Srbije, koja je ključna zemlja evropske bezbednosti.

Ako Srbija brani svoje granice, brani i celu Evropsku uniju i zato smo jako zahvalni, to je u interesu cele evrope. Bilo bi lakše da se branimo od migracije ako bi Srbija bila unutar EU i ako bi ovo bila trilateralna saradnja unutar EU. Dok se ne omogući punopravno članstvo Srbiji jedini cilj može da nam bude da granicu odbrane od migracije spustimo što južnije. Mađarska će da obezbedi tehničku opremu - rekao je.

Drugi trilateralni samit počeo je sastankom Vučića sa Orbanom i Nehamerom u Predsedništvu Srbije, a nakon toga usledio je plenarni sastanak delegacija tri države.

Nakon potpisivanja memoranduma, lideri tri zemlje obratili su se na zajedničkoj konferenciji za medije.

Pre toga, oni su posmatrali danas sa terase zgrade Predsedništva Beograd na vodi.

- Ponosan da prijateljima Viktoru Orbanu i Karlu Nehameru pokažem Beograd na vodi, projekat koji je pozicionirao naš grad na mapu prestižnih evropskih lokacija i pokrenuo građevinsku industriju - napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Uz objavu su postavljene i fotografije trojice lidera.

Foto: Printscreen buducnostsrbijeav

Vučić, Nehamer, Orban

 

Prvi trilateralni samit o ilegalnim migracijama, podsetimo, održan je 3. oktobra u Budimpešti, a Vučić je tada najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djoka

16.11.2022 19:15

Ako se ovim kafenim ne yaustavi nadiranje, svi smo pokojni u roku od dvadeset godina.