RESAVSKA ŠKOLA ANALENE BERBOK: Berlin kopira Vučićev Otvoreni Balkan

Autor: B. KAŠANSKI - T. BUJIŠIĆ

Vesti

30.10.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teme sastanka Berlinskog procesa 3. novembra potpuno iste kao ono što se već primenjuje u drugoj inicijativi.

RESAVSKA ŠKOLA ANALENE BERBOK: Berlin kopira Vučićev Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Države regiona obavezale su se na zaključivanje tri sporazuma o mobilnosti, a ti sporazumi biće potpisani na samitu Berlinskog procesa, zakazanom za 3. novembar u glavnom gradu Nemačke, objavila je nedavno nemačka šefica diplomatije Analena Berbok.

Međutim, kada se pogleda sadržaj tih sporazuma, postaje vidljivo da je, u stvari, reč o istim stvarima koje su, manje-više, usaglašene između zemalja koje su deo već postojeće inicijative "Otvoreni Balkan" (kretanje samo s ličnim kartama, priznavanje diploma i radnih kvalifikacija i slično). Narodski rečeno: resavska škola.

Tri sporazuma na stolu u Berlinu

1. Prelazak granice samo s ličnom kartom

2. Priznavanje visokoškolskih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte

3. Priznavanje profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte

PRIVREDNI RAST

Ovo, naravno, vraća u fokus staru priču o tome da Nemačka iz sopstvenih interesa minira "Otvoreni Balkan", u koji su ušli Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a poslednjem sastanku u Beogradu prisustvovali su i crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija. Ne smeta Nemcima, naravno, samo to što je idejni tvorac "Otvorenog Balkana" Srbija, odnosno Aleksandar Vučić, već i to što ova inicijativa ima jaku podršku Vašingtona.

Ali da vidimo šta je tačno poručila Berbokova.

- Države regiona obavezale su se na zaključivanje tri sporazuma o mobilnosti. Između ostalog, planiran je sporazum o prelasku granica u regionu samo uz ličnu kartu, kao i sporazum o priznavanju diploma fakulteta i poslovnih kvalifikacija. Tim sporazumima olakšavate život građanima i pomažete privredi, te podstičete privredni rast celog regiona - kazala je nemačka ministarka, koja je pre desetak dana u Berlinu ugostila šefove diplomatija država tzv. zapadnog Balkana.

Na sastanku, kako je prenela, bilo je reči i o energetskoj bezbednosti, ali i sajber bezbednosti, te zajedničkoj zelenoj agendi. Dakle, takođe temama koje uveliko razrađuje (sa mnogo više uspeha, rekli bismo) "Otvoreni Balkan".

Republika

Foto: youtube.com/ Sputnjik Srbija

Stevica Deđanski

Stevica Deđanski, politički analitičar, kaže za naš list da je Amerika ipak ta koja diktira pravila i da Nemačka, kao i ostale zemlje EU, to vrlo dobro zna:

- Nemci su toga svesni. Upravo zato traže prostor gde mogu da pokažu mišiće, koje inače nemaju, te im se tako zapadni Balkan nameće kao idealan poligon. Mi svakako treba da pregovaramo s njima, ali ne treba da ih shvatamo previše ozbiljno.

Hil: Puna podrška SAD za "Otvoreni Balkan"

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

Kristofer Hil

Da je podrška SAD "Otvorenom Balkanu" izuzetno snažna, pokazuju i reči američkog ambasadora Kristofera Hila.

- "Otvoreni Balkan" je efikasno sredstvo da zemlje regiona koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podela. Ta inicijativa pomoći će da region članstvom u EU donese rešenja nekih pitanja. Ono što je važno jeste to da ideja "Otvorenog Balkana" dolazi sa samog Balkana, nije nametnuta od nekih stranih vlada - rekao je Hil, a objavljeno je na Tviter nalogu ambasade SAD u Srbiji.

Ambasador je poručio da vlada SAD i on lično pružaju podršku ovom procesu, koji, kako je naveo, pomaže zemljama da postignu dogovore, počev od smanjenja gužvi na granicama do toga da bude omogućeno da diplome budu prihvaćene u različitim zemljama.

SAČEKATI, PA PRESEĆI

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji program TV HAPPY

Zoran Spasić

Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, iznosi sledeći stav na ovu temu:

- Pre svega, Srbija vodi jasnu, suverenu i nezavisnu politiku. "Otvoreni Balkan" se pokazao kao veoma dobra inicijativa, kao nešto na šta se čekalo decenijama. Omogućio je brži protok robe, bolju saradnju, nove investicije... Kada gledamo Berlinski proces, jasno nam je da ovo nije prvi put da Nemačka izlazi s nekim idejama i rešenjima za naš prostor. S obzirom na to da već postoji inicijativa "Otvoreni Balkan", onda možemo videti na delu to geopolitičko neslaganje Amerike i Nemačke. Jasno je da svako želi u prvi plan da stavi svoj interes, mi svakako treba da sačekamo i taj nemački predlog, vidimo šta on nudi, promislimo i donesemo odluke. Ne sumnjam u državni vrh i predsednika Srbije da će doneti najbolju odluku za našu zemlju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading