​Zvaničnik NATO: Ne želimo tenzije na Kosovu, KFOR ostaje!

Autor:

Vesti

12.10.2022

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija na terenu je krhka i od komandanta KFOR-a zavisi kada će reagovati u slučaju da dođe do eskalacije tenzija, rekao je visoki zvaničnik NATO na brifingu za medije o situaciji na Kosovu i Metohiji.

​Zvaničnik NATO: Ne želimo tenzije na Kosovu, KFOR ostaje!

Foto: Tanjug/AP

Samit NATO u Madridu

Situacija na terenu je krhka i od komandanta KFOR-a zavisi kada će reagovati u slučaju da dođe do eskalacije tenzija, rekao je visoki zvaničnik NATO na brifingu za medije o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje o početku primene odluke Vlade u Prištini o preregistraciji KM tablica, koja je najavljena za 31. oktobar, zvaničnik Alijanse kaže da prate situaciju i da ne žele da vide tenzije.

On je podsetio da su sredinom avgusta ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bili na odvojenim sastancima sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, koji ih je ohrabrio da nastave dijalog i budu konstruktivni.

U NATO kažu da sarađuju blisko sa EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom, međunarodnom zajednicom i Vojskom Srbije.

Napominje da će KFOR ostati na Kosovu i Metohiji sve dok to zahteva stanje na terenu, a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Zato i ponavlja da je misija KFOR-a obezbeđivanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje da li je moguće da tzv. Kosovo postane čanica programa Partnerstva za mir, kaže da u vezi sa tim pitanjem mora da postoji konsenzus svih saveznika.

NATO zvaničnik je napomenuo i da Alijansa podržava tzv. Kosovske bezbednosne snage, ali samo u njihovom originalnom mandatu, kao snaga civilne zaštite, a ne i njihovu transformaciju u "vojsku Kosova". On je podsetio da je Stoltenberg rekao da je ta odluka Prištine sa kraja 2018. godine o transformaciji KBS-a doneta u loše vreme.

Brifing o Kosovu i Metohiji je održan na marginama dvodnevnog sastanaka ministara odbrane NATO u Briselu.

Podsetimo, danas je prvi sastanak ministara odbrane od samita NATO u Madridu u junu i prvi kojem će Finska i Švedska prisustvovati kao zemlje koje su pozvane da se pridruže Alijansi.

Kako je najavljeno, ministri odbrane i načelnici odbrane iz skoro 50 zemalja razgovaraće o ratu u Ukrajini i, kako su naveli, kontinuiranoj bliskoj koordinaciji kako bi se ukrajinskom narodu obezbedila sredstva neophodna za odbranu njihove suverene teritorije.


Tokom prvog dana ministarskog sastanka biće održan brifing o "Trenutnim dešavanjima na ukrajinskom bojnom polju" i o "Pomoći NATO-a Ukrajini", kao i o angažovanju NATO-a na Kosovu i Metohiji.

U četvrtak će biti održani brifinzi o "Odnosima NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom" i poslednji o "Odnosima NATO-a sa Srbijom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading