NAFTA STIŽE OD SAUDIJACA! Uspeh Vučića i naše zemlje: Novi aranžman za energetsku stabilnost!

Autor:

Vesti

05.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgovarali smo o snabdevanju energijom, svakako treba da radimo na inicijativama, projektima, investicijama, poručio princ El Saud.

NAFTA STIŽE OD SAUDIJACA! Uspeh Vučića i naše zemlje: Novi aranžman za energetsku stabilnost!

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

U borbi za energetsku stabilnost Srbija širi listu partnera, na kojoj će ubuduće biti i Kraljevina Saudijska Arabija, druga po rezervama nafte na planeti. Na ovu adresu u potrazi za energentima već su zakucali američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc.

Upravo su nafta i energenti bili jedna od tema saudijskog šefa diplomatije princa Fejsala bin Ferhana el Sauda, koji je juče boravio u Beogradu, na odvojenim sastancima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem. Domaćini su ocenili da je prva bilateralna poseta člana saudijske kraljevske porodice istorijskog karaktera.

- Postoje ozbiljni nagoveštaji da će nam stizati nafta i iz Saudijske Arabije. To je za nas jako značajno, naročito što od 1. novembra neće biti ruske nafte ni za našu državu zbog sankcija uvedenih Rusiji na izvoz u zemlje EU i preko njih na druga tržišta. Aranžmanom s Arabijom dodatno bismo se energetski osigurali u ovim kriznim vremenima usled ukrajinske krize koja proizvodi i nestašice - priča sagovornik Republike iz Vlade.

LISTA PARTNERA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Time se lista naših partnera širi jer, kako je juče pisala Republika, Srbija se, zahvaljujući ličnim i prijateljskim vezama Vučića s trojicom svetskih lidera - mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsednicima UAE i Venecuele šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom i Nikolasom Madurom - snašla i energetski i finansijski osigurala. Orban garantuje da ćemo imati gas, šeik Muhamed nam je velika finansijska podrška, dok je Maduro, čija se poseta očekuje, poručio da je spreman da Srbiji pošalje nafte koliko nam treba.

Predsednik je juče, posle sastanka s princom El Sauduom, istakao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom, koju vidi kao potencijalno važnog partnera. Sagovornici su se saglasili da postoje brojni neiskorišćeni potencijali za razvoj partnerstva u oblasti energetike, kao i odbrane, vojne industrije, ali i poljoprivrede, turizma, građevinarstva, IT sektora i posebno u sferi obnovljivih izvora energije.

JAČE VEZE

Princ El Saud istakao je da njegova država izuzetno ceni odluku Srbije da podrži kandidaturu Saudijske Arabije da ugosti Ekspo 2030:

- Razgovarali smo o snabdevanju energijom, svakako treba da radimo na inicijativama, projektima, investicijama. Razgovarali smo o svemu onome što ima za cilj da unapredi naše odnose. Ono što sam video kod predsednika Vučića i ministra Selakovića jeste opredeljenje da se unaprede odnosi, a i s naše strane postoji isto takvo opredeljenje. Radujemo se budućoj saradnji na polju jačanja bilateralnih odnosa.

Vučić je uputio poziv i poslovnim ljudima i investitorima iz Saudijske Arabije da ulažu u našu zemlju i učestvuju u zajedničkim projektima s našim privrednicima. Saglasili su se da bi trebalo jačati povezivanje poslovnih zajednica dve zemlje, te da bi organizacija poslovnog samita koji bi okupio uspešne privrednike i investitore unapredio ekonomske odnose.

Selaković: Poželjan prijatelji i saradnik

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Nikola Selaković

Ministar Selaković je istakao zadovoljstvo što je u prilici da bude domaćin poseti istorijskog karaktera, budući da se radi o prvoj bilateralnoj poseti princa El Sauda.

- Za Srbiju je poseta princa od izuzetne važnosti jer je Saudijska Arabija zemlja koja beleži neverovatan progres u razvoju i gotovo da nema oblasti gde ne dostiže svetski nivo. To je jedna od najprogresivnijih država G20, a cilj joj je da do 2030. bude u 10 najjačih ekonomija sveta, a da do 2050. bude među pet najjačih. Kao takva zemlja, za svaku ozbiljnu suverenu državu, što Srbija jeste, poželjan je prijatelj i saradnik - kazao je Selaković.

Ukazao je da su u prethodnih 11 meseci on i princ imali tri susreta, ocenivši da ta dobra dinamika treba da se očuva i unapredi. Potpisali su i memorandum o saradnji diplomatskih akademija dve zemlje.

Zemlje s najvećim rezervama nafte (u milijardama barela)

  • Venecuela 303,8
  • Saudijska Arabija 297,5
  • Kanada 168,1
  • Iran 157,8
  • Irak 145
  • Rusija 107,8
  • Kuvajt 101,5
  • UAE 97,8
  • SAD 68,8
  • Libija 48,4

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading