VUČIĆ SE OBRATIO IZ BUDIMPEŠTE: Ključna je borba kako da sačuvamo nisku cenu struje i gasa (VIDEO)

Autor:

Vesti

03.10.2022

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najjači opstaju, a mali padaju jedan po jedan, dodaje on.

VUČIĆ SE OBRATIO IZ BUDIMPEŠTE: Ključna je borba kako da sačuvamo nisku cenu struje i gasa (VIDEO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz Budimpešte, gde se danas sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Predsednik je rekao da je na trilateralnom sastanku dogovoreno kako će i na koji način tri zemlje da se izbore sa migracijama, što će doprineti poboljšanju bezbednosne situacije u Srbiji.

- Istovremeno, mnogo tehničkih detalja treba da se razradi, i to će naredne tri nedelje naši timovi da rade. Takođe smo pričali i o drugim važnim pitanjima, iščekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom. Ali, mi moramo da radimo, kukanje nas neće spasiti - rekao je Vučić.

Najjači opstaju, a mali padaju jedan po jedan. Ključna je borba kako da sačuvamo nisku cenu struje i gasa, ne samo za domaćinstva već i za kompanije. Kako da oni ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu.Ne isplati se da se plaća kirija kad imate visoke cene energenata. Mnogo problema, ali trudimo se da pronađemo rešenja i da vidimo na koji način svom narodu da pomognemo. Važan nam je i sastanak 6. oktobra u Pragu, da vidimo šta je to što se od nas traži. Ostalo nam je još šest meseci minus tri dana do 31. marta. Treba da donesemo odluke kada će da krene grejanje.

Predsednik Vučić kaže da će se u četvrtak u Pragu sresti sa Ursulom fon der Lajen, i da će tema razgovora biti predstojeća zima i šta možemo da očekujemo od EU.

- Danas smo pričali o bezbroj važnih tema, bili su tu i Peter Sijarto i Siniša Mali. Mnogo je važno da se govori i o finansijama, da vidimo kako da rešimo probleme u budućnosti. Kad jedna Mađarska ima osnovnu kamatnu stopu od 13 odsto, sve vam je jasno. Mi moramo da čuvamo svoju stabilnost. Ljudi za sada nemaju preveliki razlog za brigu, ali mnogo teža vremena tek dolaze - istakao je predsednik.

- Sve ono što smo stekli i zaradili, možemo izgubiti za šest meseci zbog neodgovornosti lidera u svetu.

Danas smo razgovarali o važnim investicijama. Dobijamo naftu preko Hrvatske, tu nije bilo problema bez obzira na naše veoma teške odnose, mi njima platimo, oni nama isporuče. Za nas je zabranjen uvoz ruske nafte, zato nam je potrebno još rafinerija i novih naftovoda.

Spremni smo da platimo da bismo bili suvlasnici, da bismo mogli da računamo na taj deo električne energije za našu zemlju. Ovo je najjednostavnije rešenje za nas.

- Što se tiče Praga, biće prilika da se čuju raznovrsni predlozi, da se čuju i Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Beograd, Amsterdam... Noćas sam razmenio poruke i s francuskim predsednikom, uskoro ćemo imati priliku posebno da se vidimo, posetiće Beograd, što je za nas jako važno. Što se tiče naftnih skladišta, napunili smo 380 miliona kubnih metara gasa u skladištu u Mađarskoj. Da deo novca sačuvamo pošto je to skup gas, to nije kao gas od Rusa.

- Retko kad smo imali pun rezervoar, sad imamo Banatski bor, pa još jedan Banatski bor, i još sto miliona. Mi smo brzo završili izgradnju, i sad možemo da preživimo. Da to nismo izgradili, sad bismo mogli da se uhvatimo za uši i da igramo. Suština je hoće li moći kompanije da izdrže sve ovo. Da ulazni elementi budu niski za njih, da one prežive na tržištu. Dolar raste, potražnja je manja, kriza je, a sa tako jakim dolarom mogu sve da pokupuju jeftinije, a šta mi da radimo. Mi sad i kad uzimamo bilo šta što je potrebno za pokrivanje deficita, moramo da uzimamo u dolaru i tu je velika sreća ovo što smo sa Emiratima završili. Tako da, snalazimo se. Našli smo još varijanti, ali naš javni dug uopšte ne raste u odnosu na bruto domaći proizvod, što je jako bitno. 2,480 milijardi je javni dug Nemačke.U dobrom smo stanju, Mađarska danas ima preko 80 odsto. Italija trostruko veći. U dobrom smo stanju još, samo da vidimo kako će da prođe ovih šest meseci minus tri dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading