VUČIĆ ĆE PROĆI SITO I REŠETO U OSAM DANA! Sagovornici kao na traci! NIKAD TEŽI SASTANCI I RAZGOVORI!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki od ovih sastanaka biće prilika da na Srbiju vrše pritiske, ali i prilika za Srbiju da ponovi svoje stavove, poručuje bivši diplomata Milivojević.

VUČIĆ ĆE PROĆI  SITO I REŠETO  U OSAM DANA! Sagovornici kao na traci! NIKAD TEŽI SASTANCI I RAZGOVORI!

Foto: printscreen

Predsednici države, premijeri, ambasadori, investitori, pregovarači o dijalogu Beograda i Prištine, sve su to sagovornici s kojima će se predsednik države Aleksandar Vučić sastati u narednih osam dana. Na dnevnom redu sve samo ne lake teme. Od energetike, investicija, zahteva da uvedemo sankcije Rusiji, pa čak i da se uključimo u rešavanje pitanja migranata iz Indije.

Regionalni problemi bili su u fokusu razgovora koje je šef države imao s američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, koji je inače samo jedan od brojnih sagovornika s kojim se juče Vučić sastao (pogledajte okvire). Kao na traci, juče su se nizali strani predstavnici, s Francuzima je Vučić razgovarao o investicijama, s Kinezima o političkoj i ekonomskoj saradnji, evropski izaslanici za Balkan imaju standardnu listu tema nimalo prijatnih za Srbiju.

NOVA RUNDA

Već sutra Vučića čeka nova runda razgovora i to s evropskim i nemačkim izaslanicima za Balkan. U subotu će se u Bugarskoj sastati s Ursulom fon der Lajen i s kolegama iz Bugarske, Grčke i Severne Makedonije. S Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom razgovaraće u ponedeljak. Već 6. oktobra zakazan je veliki samit Evropske političke zajednice, koja će okupiti predstavnike 41 zemlje u Pragu. O svim razgovorima, o merama koje će država doneti, ali i sve većim pritiscima Zapada da uvedemo sankcije Rusiji Vučić će govoriti u subotu 8. oktobra.

Zoran Milivojević, bivši diplomata, ocenjuje da će svaki od ovih sastanaka biti prilika da na Srbiju vrše pritiske, ali i prilika za Srbiju da ponovi svoje stavove.

- Svi sastanci koji slede do Praga će imati ovaj aktuelni geopolitički kontekst vezano za rat u Ukrajini, ali i vezano za pritiske na Srbiju da se nađe nekakvo rešene, odnosno da se realizuju interesi, ja bih rekao, zapadne alijanse. Kada to kažem, imam u vidu pritiske vezane za dijalog Beograda i Prištine, ali i za sankcije Rusiji. Svi ti susreti će na ovaj ili onaj način biti tome posvećeni - navodi naš sagovornik.

EU NA LINIJI

Dodaje da, kada je reč o EU i onima koji dolaze u tom svojstvu, oni će biti na liniji onoga na čemu EP insistira, suspenzija pregovora do uvođenja sankcija i te vrste pritisaka.

Republika

Foto: youtube.com/B92 TV

Zoran Milivojević

 

- Tu mislim i na Bilčika. Susreti sa susedima u Bugarskoj imaju bilateralnu dimenziju, tema koja će dominirati je važna za nas, a to je "Balkanski tok", gas... Međutim, svi ti sastanci su i u funkciji plasiranja naših stavova i borbe za našu poziciju i to na ova glavna pitanja KiM i sankcije Rusiji. Da Srbija ostaje na evropskom putu, ali dosledna neutralnosti i političkoj nezavisnosti. Dakle, naši interesi u prvom planu i argumentacija u korist toga - ističe Milivojević.

Vučić s Hilom i problemi u regionu

Bilateralna saradnja, pogotovo u svetlu niza uspešnih sastanaka koje je naša delegacija imala u Njujorku sa zvaničnicima SAD na marginama generalne debate 77. zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija bili su u fokusu dijaloga Vučića i Hila.

- Na sastanku je bilo reči i o drugim važnim bilateralnim pitanjima i odnosima između Srbije i SAD, ali i o ključnim problemima u regionu zapadnog Balkana - saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Predsednik Srbije naglasio je da je naša zemlja posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, te da je u tom kontekstu zadovoljan razgovorima koje je u Njujorku imao s brojnim zvaničnicima američke administracije, ali i poslovnim ljudima koji su iskazali interesovanje za saradnju u oblastima u kojima veliki potencijali nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni.

Republika

Foto: instagram.com/printscreen

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić

 

Tokom razgovora istaknuta je zajednička potreba da se saradnja između naše dve zemlje intenzivira u svim oblastima, ali i u sferi energetike, koju bi trebalo dodatno produbiti i pojačati kroz zajedničku realizaciju konkretnih projekata od suštinskog značaja za napredak Srbije.

Čelično prijateljstvo i u teškom trenucima

Vučić je juče bio na prijemu povodom Nacionalnog dana NR Kine u ambasadi u Beogradu.

- Postoji čelično prijateljstvo dve zemlje, Kina je pokazala da je naš prijatelj i u teškim trenucima i zahvalio je kineskom rukovodstvu na podršci po pitanju KiM, bez obzira na sve pritiske. Beskrajno sam zahvalan kineskom rukovodstvu na podršci koju pruža KiM u sastavu Srbije i našem teritorijalnom integritetu i što to nikada nije dovođeno u pitanje, bez obzira na sve pritiske. Kao što i naš odnos prema Kini i podrška politici očuvanja teritorijalnog integriteta Kine i politici jedne Kine, nikada nije bio dovođen u pitanje - naglasio je predsednik Srbije.

Bilčik, Nemec i Saracin danas s predsednikom

Republika

Foto: youtube.com/Európske Noviny

Vladimir Bilčik

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik stigao je juče u dvodnevnu radnu posetu Beogradu. On će se sutra zajedno s Matjažom Nemecom, članom delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, sastati s Vučićem. Posle ovih razgovora, šef države razgovaraće s nemačkim izaslanikom za Balkan Manuelom Saracinom.

Francuske investicije preporuka za Srbiju

Među Vučićevim sagovornicima juče su bili predstavnici francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih kompanija - MEDEF. S njima je razgovarao o investicijama u prioritetne privredne sektore naše zemlje, kao i zainteresovanosti francuskih kompanija za učešće u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Teme razgovora predsednika Srbije i predstavnika najvećeg udruženja poslodavaca u Francuskoj bile su i hrana, ekologija, obnovljivi izvori energije, razvoj IT sektora i softverske industrije, finansiranje projekata, kao i razvoj glavnog grada i zainteresovanost francuskih kompanija za učešće u realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije brze pruge Beograd-Niš.

O energetici s nemačkom sekretarkom

Odličan razgovor s državnom sekretarkom Franciskom Brantner o potencijalima za strateško partnerstvo između Srbije i Nemačke u sferi zelenih investicija i borbe protiv klimatskih promena, a pogotovo u pogledu ekoloških standarda, tehničke kontrole i ekspertize u oblasti rudarstva i energetike, napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je u razgovoru izražena čvrsta volja za nastavak bliske i direktne saradnje jer je Nemačka najveći partner privrede Srbije.

U Budimpešti o migrantima s Orbanom i Nehamerom

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban i Aleksandar Vučić

 

Vučić će u ponedeljak razgovarati s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.

U fokusu sastanka koji će se održati u Budimpešti biće borba protiv ilegalnih migracija.

- Austrija je već mesecima suočena s dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je u prvih osam meseci dostigao broj od 57.000. Problem posebno predstavljaju migranti koji dolaze balkanskom rutom, pre svega preko Srbije zbog bezviznog režima za državljane nekih zemalja poput Indije.

Austrijska policija ukazuje da migranti iz Indije, ali i drugih država dolaze u Beograd avionom, a potom iz Srbije prelaze pešice u Mađarsku, preko takozvane zelene granice, a potom odlaze u Austriju.

Za prebacivanje krijumčarima plaćaju od 3.000 do 7.000 evra.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading