BDP PRVI PUT PRELAZI 60 MILIJARDI: Ministar Mali analizirao ekonomsku situaciju Srbije!

Autor:

Vesti

25.09.2022

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali gostujući u jutarnjem programu govorio je o mogućem povećanju plata i penzija, ali se osvrnuo i na ekonosmku sliku Srbije u kontekstu javnog duga i svetske krize.

BDP PRVI PUT PRELAZI 60 MILIJARDI: Ministar Mali analizirao ekonomsku situaciju Srbije!

Foto: youtube.com/printscreen

Ministar finansija Siniša Mali je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink prokomentarisao stanje srpske ekonomije ocenjujući ga kao stabilno, ocenjujući kako se neki mediji ponašaju licemerno kada govore domaćim finansijama. 

- Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska je zadužena 2901 milijardi evra, Italija 2755 milijardi, Nemačka 2482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatstvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto - naevo je Mali. 

Ministar je takođe istakao da "Srbija stoji mnogo bolje nego većina zemalja", dodajući "da je BDP sada 60, 2 milijarde dok je u njihovo vreme bio 33, 7 milijarde."

- Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika - dodao je Mali. 

Dalje je naveo kako se vlasti ponašaju odgovorno i kako imamo dovoljno novca za kupovinu struje, gasa i hrane, ali ističe i važnost očuvanja malih i srednji preduzeća i njihovih zaposlenih. 

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Gostovanje u jutarnjem programu

 

Pozajmica od Emirata

Prokomentarisao je i pozajmicu od Emirata za koju kaže kako je odliučan posao.

- Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritikuju, a ne znaju ni sami šta kritikuju. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize-, kazao je Mali.  

Ističe kako "ljudi znaju da je država jaka" i da su "interesi naše zemlje na prvom mestu". 

Ministar takođe navodi "da je groman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju", ali i kako u Evropi nema struje što će rezultirati zatvranjem izvoza iste, a "da će Srbija izaći sa novim merama štednje"

Ekonomija nam stoji bolje nego OK - tvrdi ministar finansija i ističe da je potrebno da štedimo energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. - Nije teško ugasiti sijalicu, ugasiti bojler na vreme, smanjiti temperaturu za jedan stepen na klima uređajima - dodao je Mali. 

Povećanje plata i penzija

Pored opšte situacije, osvrnuo se i na povećanje plata i penzija u narednom periodu. 

-Odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto- naveo je on

Uz to, najavio je i povećanje minimalne zarade kao i plata u javnom sektoru iznad nivoa inflacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading