EKONOMIJA I FINANSIJE U FOKUSU NOVOG TIMA IZ NEMANJINE: Prioritet Vlade je stabilan budžet

Autor:

Vesti

31.08.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada mi nije bila važna funkcija, moj cilj je bio da zajedno s predsednikom pokrenemo nove projekte, da oživimo Srbiju, ističe Mali.

EKONOMIJA I FINANSIJE U FOKUSU NOVOG TIMA IZ NEMANJINE: Prioritet Vlade je stabilan budžet

Foto: ST/D. KADIĆ

Stabilan budžet i borba za nabavku energenata ključne su teme koje će, prema oceni ministra finansija Siniše Malog, biti u fokusu nove vlade. Istovremeno, povećanje plata i penzija deo su na kom će i novi tim Ane Brnabić predano raditi.

U intervjuu za Srpski telegraf ministar za kog je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je među najboljim ministrima finansije u Evropi ističe da u novom sastavu Vlade moraju da budu hrabri i stručni ljudi. Kada je reč o njegovom angažmanu, Mali kaže da su pohvale koje mu je Vučić uputio dodatni motiv za još posvećeniji rad.

- Predsednik Aleksandar Vučić, pre svega, moj je prijatelj, svakodnevno razgovaramo i naravno da njegove reči za mene predstavljaju podstrek, ali i obavezu, da ubuduće radim još više. Kao što sam i ranije govorio, nikada mi nije bila važna funkcija, moj cilj je uvek bio da pokušam, zajedno s predsednikom, da promenim neke stvari nabolje, da pokrenemo neke nove projekte, da oživimo Srbiju. Verujem i da će Ana Brnabić, kao mandatar za sastav nove vlade, i Miloš Vučević, kao jedan od potpredsednika, umnogome doprineti da se Srbija uspešno nosi sa svim predstojećim izazovima, kao što su to radili i do sada. U ovim trenucima, koji su teški za ceo svet, treba da pokažemo jedinstvo i zajedničku snagu.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Siniša Mali

* Kada govorimo o novoj vladi, šta je ono što biste promenili u budućem sastavu? Da li postoje neki ministri čijim radom niste zadovoljni?

- Nije na meni da o tome govorim, to je pitanje za mandatarku za sastav nove vlade Anu Brnabić, a verujem da će ona napraviti najbolji mogući izbor u ovom trenutku. Nalazimo se u najtežim vremenima za ceo svet u poslednjih nekoliko decenija. Pred Srbijom su veliki izazovi i mnogo posla i zato je, kao što je napomenula mandatarka, bitno da budući tim Vlade Srbije bude hrabar, stručan i efikasan. Važno je da svi budući ministri budu spremni da rade danonoćno i da se uhvate ukoštac sa svim problemima. Svi zajedno moramo da nastavimo da se borimo za dobrobit Srbije i njenih građana.

* Pod pretpostavkom da ostajete na mestu ministra finansija, šta je ono što će biti glavna briga u budućem periodu? Da li će Srbija uspeti da obezbedi dovoljno struje, gasa, ali i svih ostalih potrepština za građane?

- Za ministra finansija mora da bude prioritet stabilnost budžeta, držanje nivoa javnog duga pod kontrolom, kao i deficita. To je sve mnogo teško u uslovima kada imate toliko nestabilne i visoke cene energenata na tržištu.

Danas sam imao jedan važan razgovor s mađarskim ministrom za ekonomski razvoj Martinom Nađom i saglasili smo se da je energetsko pitanje postalo finansijsko pitanje. Svi ministri finansija u svetu se bave i pitanjem nabavke energenata. Imperativ nove vlade biće da obezbedi dovoljno energenata da bi privreda i stanovništvo mogli da funkcionišu. Trudimo se da gledamo unapred i reagujemo preventivno. To smo uradili kada smo s Mađarskom postigli dogovor o kupovini i skladištenju dodatnih količina gasa, koji se već najvećim delom nalazi u njihovim skladištima. To je bio dobar strateški potez, a nastao je posle dobro odrađene analize situacije, kao i ispravne predvidivosti okolnosti koje će se desiti. To je veština koju ima predsednik Aleksandar Vučić. Duboka analitičnost, kao i predviđanje događaja, veoma su važni u periodu krize i neizvesnosti.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Siniša Mali

* Najavljivano je i povećanje plata, ko bi još mogao da se raduju, kada je reč o javnom sektoru?

- Plate u javnom sektoru biće povećane od naredne godine. Imamo osnova za to jer ćemo ove godine, i pored svih nedaća, imati dobar privredni rast. To je veliki uspeh. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo rast od 4,4 odsto BDP, a u drugom rast od četiri odsto BDP. Plate bi, prema našim projekcijama, u javnom sektoru trebalo da budu povećane 12,5 odsto. Plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biće povećane čak 25 odsto. Takođe, u toku su pregovori s predstavnicima poslodavaca i sindikata i nadamo se da će minimalna zarada od 1. januara 2023. prvi put biti preko 40.000 dinara.

Sve ovo je moguće zahvaljujući dobrim javnim finansijama i makroekonomskoj stabilnosti, koju smo postigli u prethodnim godinama.

Povećanje od 20 odsto za penzionere

* Mogu li penzioneri da očekuju neke povišice?

- Kao što je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, penzioneri uskoro mogu da očekuju dvocifreno povećanje penzija. Penzije će biti usklađene u dva navrata. Prvo povećanje biće u novembru ove godine, dakle od novembarske penzije, a drugo u januaru naredne godine. Planirano je kumulativno povećanje penzija od preko 20 procenata. Penzioneri su podneli najveći teret fiskalne konsolidacije. Zato želim još jednom da im zahvalim što su uvek bili uz svoju državu i što su nesebično podržavali mere koje smo sprovodili. U najtežim trenucima su razumeli i hrabrili našu borbu da obezbedimo da Srbija ide napred.

Nastavićemo odgovorno da trošimo svaki dinar i razvijamo Srbiju

* Šta je ono što će biti najveći izazov u vremenu koje nam dolazi?

- Puno je izazova koji su pred nama. Reakcija fiskalne politike, kreirane mere i njihov uticaj na budžet biće dizajnirane tako da ne ugroze stabilnost javnih finansija i tempo smanjenja javnog duga, zatim da održe životni standard stanovništva i pomognu privredni razvoj, ali i da osiguraju fleksibilnost reakcije na eventualno snažniji udar krize.

Jedan od najvećih izazova će biti sastaviti dobar, uravnotežen budžet, primeren krizi u kojoj se nalazimo. Na njemu se već radi i sve ovo što sam naveo će biti uzeto u obzir.

Izazov je i pooštrena monetarna politika na globalnom nivou. To otežava mogućnosti za finansiranje rastućih fiskalnih deficita. Zato nam je osnovni cilj da deficit zadržimo koliko je god moguće u projektovanim okvirima. Srednjoročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje deficita opšte države na nivo od 0,5% BDP do 2025. i pad učešća javnog duga na 50,7% BDP. Podsetiću vas da je učešće javnog duga u BDP, kada je Aleksandar Vučić postao premijer, bilo čak 77%.

Nastavićemo s realizacijom prioritetnih kapitalnih investicija, s daljim rasterećenjem privrede, u smislu smanjenja opterećenja na zarade. Dosta ćemo se posvetiti i reformi javnih preduzeća, koja moraju da uvažavaju potrebe građana.

I pored ovih izazova, građani mogu da budu mirni kada je reč o raspolaganju budžetom i njegovim planiranjem. Nastavićemo da odgovorno trošimo svaki dinar i razvijamo Srbiju da bi naša deca imala bolju budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading