KURTI NE STAJE SA PROVOKACIJAMA: Ima PAKLENI plan, a ONA mu u tome pomaže! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.09.2022

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti imenovao je Arditu Sinani, bivšu predsednicu Opštine Preševo, za političku savetnicu za Preševo, Medveđu i Bujanovac i to je, kako je navedeno, prvi korak ka formiranju kancelarije za te tri opštine.

KURTI NE STAJE SA PROVOKACIJAMA: Ima PAKLENI plan, a ONA mu u tome pomaže! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Kancelarija će biti u sastavu Kurtijevog kabineta, njome će koordinirati Ardita Sinani i biće „u funkciji poboljšanja položaja Albanaca u tim opštinama, održavanja dobrih odnosa i povećanja institucionalne saradnje za zaštitu i unapređenje njihovih prava, kao potreba i nužnost vremena”.

Sagovornici Objektiva saglasni su da Aljbin Kurti novim potezom provocira Srbiju jer želi da obesmisli pregovarački proces i zaokruži nezavisnost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Nova funkcija

Ardita Sinani bila je predsednica Opštine Preševo. Odlukom lokalne skupštine smenjena je odmah posle aprilskih izbora, a na tu dužnost izabran je Šćiprim Arifi, sa kojim Kurti i njegovi saradnici odbijaju zvanične kontakte jer je kritički nastrojen prema njima. Uz fotografije sa Kurtijem, Ardita Sinani se na društvenim mrežama pohvalila novom funkcijom.

- Počastvovana sam od danas odlukom da preuzme poziciju političkog savetnika za Preševo, Bujanovac i Medveđu. U nastavku saradnje i koordinacije, a u cilju poboljšanja stanja Albanaca u dolini, kao i radi zaštite i unapređenja naših prava, prihvatila sam ovu dužnost i obavezu. Sledeći korak biće osnivanje Kancelarije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, koju ćemo koordinirati uzimajući u obzir tešku socio-ekonomsku situaciju naših stanovnika -  napisala je Ardita Sinani na društvenim mrežama.

Traži reciprocitet

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša za Objektiv kaže da Kurti pokušava da napravi reciprocitet.

- Ovo je Kurtijeva provokacija i deo je njegove ideje o uvođenju reciprociteta Kancelariji za KiM Vlade Republike Srbije. To je Kurtijev stil, imali smo priliku da vidimo kada je premijerka Srbije Ana Brnabić došla u posetu Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću da je Kurti poslao svoje predstavnike Bisljimija i Nagavci u Bujanovac da izazove novu provokaciju. Njegov pokušaj je da napravi reciprocitet - objašnjava Beriša.

Prema njegovim rečima, Ardita Sinani je produžena ruka Šaipa Kamberija.

- Dok je Ardita Sinani bila predsednica opštine, Kamberi je nju podržavao. Ona je sa te pozicije smenjena odmah nakon izbora i Skupština opštine Preševo izabrala je Šćiprima Arifija za predsednika opštine. Tako da, to što je Kurti nju postavio za savetnicu sa idejom da otvori Kancelariju Vlade (tzv.) Kosova u Preševu provokacija je upućena i Albancima u centralnom delu Srbije i način da se izazove razdor među Albancima - smatra Beriša.

POKUŠAJ DESTABILIZACIJE

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list dodaje da međunarodna zajednica mora da reaguje na ovakav pokušaj destabilizacije.

- Nova Kurtijeva provokacija treba da dovede do zaoštravanja odnosa. Kurti ne želi da se otvori pregovarački proces, već želi da se taj proces prekine. Smešno je kad poredi Srbiju i secesionističku pokrajinu. On je na čelu separatističkog dela Srbije i namera da napravi paralelu sa našom Kancelarijom za KiM je samo guranje prsta u oko - zaključuje Anđelković.

Tri zahteva Beogradu

Ardita Sinani objavila je prošle nedelje na svom Fejsbuk profilu fotografiju sa stepeništa Narodne skupštine u Beogradu. Uz opis ove fotografije ona je stavila i tri zahteva koja politički predstavnik Albanaca s juga zemlje traži od Vlade Srbije:

1. Priznanje nezavisnosti (tzv.) Kosova od zvaničnog Beograda.

2. Reciprocitet u pravima između Albanaca u Srbiji i Srba na Kosovu.

3. Svrstavanje Srbije uz Zapad.

KURTI IZNERVIRAO VLjORU ČITAKU

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku smatra da je imenovanje Ardite Sinani za savetnika Aljbina Kurtija za Preševo, Medveđu i Bujanovac pogrešan i štetan korak. Prema rečima Čitaku, Kurti ne bi trebalo da deli Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, već treba da teži da ih ujedini.

Republika

Foto: Youtube/ATV

Aljbin Kurti

- Kurti je pokazao isti destruktivni pristup i tendencije podela svojim nastojanjima da interveniše na političkoj sceni u Albaniji, Makedoniji itd. Žao mi je što je gospođa Sinani pristala da postane deo takvog projekta - poručila je Čitaku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading