AKO ALJBIN KURTI NEĆE ZSO, SRBI ĆE JE FORMIRATI: Beograd NE ODUSTAJE od svojih ciljeva

Autor:

Vesti

07.09.2022

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasna poruka da naša država insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, koju je pre dva dana tokom posete severu južne pokrajine poslala premijerka Ana Brnabić, znak je da će Beograd insistirati da se ovo pitanje reši pre nastavka razgovora sa Prištinom.

AKO ALJBIN KURTI NEĆE ZSO, SRBI ĆE JE FORMIRATI: Beograd NE ODUSTAJE od svojih ciljeva

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ukoliko formiranje ZSO i dalje ostane samo na papiru Briselskog sporazuma, nije isključena mogućnost da naš narod sam krene u njeno osnivanje.

- Mi ne odustajemo i nastavljamo da insistiramo svaki dan na formiranju ZSO. To je prioritet, bez toga dalji razgovori nisu mogući, zato što je ZSO kičmeni stub Briselskog sporazuma. Ne možete razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji ako niste primenili prvi. Zato je moja poruka da ZSO mora biti uspostavljena što pre - poručila je premijerka.

Republika

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Ana Brnabić

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je juče, osvrnuvši se na posetu premijerke, da je značajno što je ona rekla da ZSO mora da bude formirana odmah kako bismo mogli da govorimo o daljoj normalizaciji:

- Priština već 10 godina nije ispunila obavezu i formirala ZSO koja nije samo kičma Briselskog sporazuma već i dijaloga.

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović istakao je za "Novosti" da je "ZSO institucija koja bi garantovala da premijeru privremenih institucija na KiM Aljbinu Kurtiju i sličnim ekstremistima ne padne na pamet da se ponovi pogrom iz 2004. godine ili Oluja iz 1995. godine":

- Priština sabotira formiranje ZSO, a samim tim krši i sopstvene zakone, kao i vladavinu prava na kojoj se zasniva EU, jer je Briselski sporazum ratifikovan na KiM, a ne primenjuje se. Njih iz Brisela niko ne podseća da treba da se formira ZSO, a Berlin staje i u zaštitu Kurtija u njegovoj nameri da na prostoru KiM stvori etnički homogenu sredinu, što bi predstavljalo stvaranje "velike Albanije". Sada je na političkom zapadu da ga prisile da odustane od tih ideja, da prestane da bude remetilački faktor i rizik da ugrozi mir, što u ovom trenutku ne odgovara Zapadu, s obzirom na dešavanja u Ukrajini.

Karanović dodaje da bi samoinicijativo formiranje ZSO imalo određenog efekta, jer "Srbija time ne bi kršila nijedan sporazum, nego bi ga u stvari implementirala, ali bi, ipak, bilo bolje da se to uradi u konsultaciji sa geopolitičkim silama, uključujući SAD i Rusiju".

Prilikom nedavnog boravka u Srbiji, izaslanik predsednika SAD Gabrijel Eskobar rekao je da se ZSO treba da bude uspostavljena, ali da ona mora biti u skladu sa "ustavom Kosova i ne sme dovesti do bilo kakve disfunkcionalnosti":

- Ima mnogo primera u EU koji bi mogli poslužiti kao model za ZSO i treba da se nadamo da će o tome biti reči u Briselu. Moramo početi diskusiju o ZSO.

Inače, Ustavni sud tzv. Kosova doneo je odluku da ZSO nije u potpunosti u skladu sa najvišim pravnim aktom i doveo je u pitanje nadležnosti zajednice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading