ZAGRMEO PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbi imaju pravo na papire, DOGOVOR o dokumentima DOBAR po nas

Autor:

Vesti

28.08.2022

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naglasio je da Albanci danas institiraju na sprovođenu sporazuma iz 2011. i da se ne sprovede sporazum iz 2013, Briselski sporazum.

ZAGRMEO PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbi imaju pravo na papire, DOGOVOR o dokumentima DOBAR po nas

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Postignuti dogovor o dokumentima je dobar za nas, to je usmeni dogovor, mislim da smo uspeli nesto da ispravimo, imate disklejmer na kojem piše da to nije priznanje, izborili smo da dokumenti Srbije važe na KiM, našli smo najbolje tumačenje a to je da Srbi na KiM imaju pravo na dokumenta Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Da se ne prave naivni, mi smo i do sada primali njihova dokumenta i sa njima su išli od 2011. u centralnu Srbiju samo smo gubili pet minuta izdavali papir, a ovako imate tri sa dva veliki poster, tzv. disklejmer, na kome piše da to nije nikakvo priznanje i da mogu da putuju, ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM. U tom smislu smo našli najbolje tumačenje koje Priština nije sa lakoćom prihvatal , a to je da Srbi sa KiM imaju pravo na svoja dokumenta Republike Srbije, naveo je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Aleksandar Vučić

On je tako odgovorio na pitanje da li ovaj dogovor oko ličnih dokumenata smanjuje tenzije na KiM, s obzirom da i Srbija ostaje pri stavu o tablicama.

Nikome nije teže, već je svima lakše i ni za jotu svoju poziciju promenili, naglasio je predsednik.

Na pitanje novinara kako vidi izjavu Kurtija da se nada da do oktobra više neće videti vozila sa nevažećim tablicama na Kosovu Vučić kaže da današnje Kurtijeve reči predstavljaju novu pretnju Srbiji i govore da je bio u pravu sve što je pričao.

- To znači da on (Kurti) želi sukobe i nastavak problema. I jasno je da tu ne postoji ni prostor na koji bi mogli da se pozovu trenutno. Imaju sporazum o slobodi kretanja koji se tiče i tablica u tački 7. ali je tu drugačija i komplikovanija sitaucija i sa KS tablicama, naveo je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/AP/prixabay.com

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti

Poručio je da će se Srbija boriti i čuvati stranu našem narodu, ali je dodao da je, ipak, veoma zabrinut i da kada, kako se nada, rešimo jednu stvar, plaši se da će se pojaviti neke druge stvari.

- Plašim se da dolaze druge stvari i da neko upravo želi da nas uvede u sukobe, a naše je da to dokle možemo da čuvamo našu poziciju i izbegavamo, ali kada više ne mozemo saterani ste uza zid i nemate kud, istakao je Vučić.

Na pitanje da li misli da je važno da se što pre održi sednica Skupstine o KiM kako bi se čulo sa kakvim se sve izazovima suočava Srbija sada i koji je prostor za naš odgovor, on je rekao da je uvek spreman za tu sednicu i da samo treba sada samo da usaglasi termin sa poslanicima zbog obaveza koje ima.

"Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine"

On je istakao da to što Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011, a odbijaju Briselski sporazum iz 2013 ."govori sve".

Vučić je, na pitanje da prokomentariše objavu Vuka Jeremića na Tviteru da je jedina promena u odnosu na pređašnje stanje je to što će Srbija početi da priznaje dokumenta takozvanog “Kosova”, što do sada nije bio slučaj, kazao da ne može to da komentariše.

- Neću da koristim argumente koji svi znaju u Srbiji. Nama je potrebno da budemo ujedinjeni da branimo što je nemoguće braniti, što su oni potpisali. Verujem da je ovo (dogvor) odlična stvar za nas. Nikada nisam ništa krio od naroda. Kada smo potpisali Briselski sporazum nisam se sakrio u mišiju rupu, već sam išao u narod da objasnim stvari, istakao je on, prenosi Tanjug.

Vučić je naglasio da je na vlastima da čuvaju mir i stabinost, da vodi zemlju na uravnotežen nacicn, da razmišlja kako da je razvija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading