VUČIĆ SA STOLTENBERGOM U BRISELU: Srbija je vojno neutralna, čekaju nas teški razgovori sa Prištinom! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

17.08.2022

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Briselu gde se sastao danas u 15 časova sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

VUČIĆ SA STOLTENBERGOM U BRISELU: Srbija je vojno neutralna, čekaju nas teški razgovori sa Prištinom! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Obraćanje Stoltenberga

Stoltenberg je istakao da mu je drago da ponovo vidi Vučića i da je iskoristio priliku da razvora sa njim o tenzijama na severu Kosova i Metohije.

- Cenim priliku da se lično sastajemo da nastavimo razgovore. Da bi se situacija na terenu poštovala, potrebna je odgovornost i Beograda i Prištine. NATO nastavlja da prati situaciju na terenu, ukoliko bi stabilnost bila ugrožena KFOR je spreman da interveniše. Konstruktivan dijalog je jedini način da se nađe rešenje. Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra. -

Kako je naveo, taokđe je bilo reči o ratu u Ukrajini i situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić se, na početku obraćanja zahvalio Stoltenbergu.

- Hoću da se zahvalim, pre svega, Stoltenbergu na tome što je želeo da saluša poziciju Srbije. Govorili smo o onome što se zbivalo, za nas je važna uloga NATO na Kosovu koju poštujemo. Načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa generalom KFOR-a. -

Vučić je naveo da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

- Sutra ćemo imati teške razgovore, ali Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano. Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Naša istorija nije laka, ali želimo učvršćivanje saradnje i sa KFOR-om i NATO i da izbegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumem da smo mi sa Balkana dojadili svima u Briselu. -

- Ono što je važno za ljude u Srbiji je da smo našu poziciju objasnili.-

Odgovori na pitanja medija

Vučić je, u odgovoru na pitanja novinara, istakao da srpska vojska i policija ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.

- Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih. Nama ne trebaju tuđe baze, želimo da sami obezbeđujemo naše nebo, zemlju i mir i tako ćemo se ponašati u budućnosti - rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je drugačiji pogled zemalja Kvinte i Srbije na situaciju na KiM. Podseća da po Briselskom sporazumu specijalne jedinice tzv. Kosova imaju ograničenu mogućnost da upadaju na sever KiM, da se pravdaju borbom protiv terorizma, a da će Kvinta to uvek podržati.

-  Mislim da je važniji Jensov odgovor na ovo pitanje. I pozicija zemalja Kvinte. Nasilje je u barikadama, a ne u sistematskom sprovođenju pravnog i suštinskog nasilja nad Srbima. Ono što imamo potpisano Briselskim sporazumom je to da je njihovim specijalnim jedinicama ograničen pristup na severu Kosova. Oni često upadaju i koriste situaciju pod izgovorm organuizovanog kriminala. Mi se nalazimo u teškoj poziciji, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i kako im je mnogo lepo. Ima nova generacija mladića na severu Kosova koji ti više neće da repe. Oni ne doživnjavaju Kosovo kao nezavisnu državu, već kao teritoriju Srbije. Mnogo ima problema, a za nas je važno da sačuvamo mir i nadam se da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora.-

Stoltenberg je rekao da NATO može da deluje brzo, da već ima prisustvo na KiM i da je povećao prisustvo.

- Sama činjenica da imamo skoro 4.000 vojnika na KiM pokazuje našu jasnu posvećenost. Misija KFOR je NATO najveća misija van NATO. Ponovili smo svoju posvećenost za misiju KFOR na KiM. KFOR blisko sarađuje sa drugim činiocima, uključujući i EULEX, a kada stvari postaju teške i opasne, raspoređujemo se i delamo, baš kao krajem jula - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da su važni razgovori Beograda i Brisela i pozdravlja što je Vučić došao u NATO i što je angažovan u dijalogu. Najavljuje sastanak sa Kurtijem gde će, kako kaže, njegova poruka ostati ista: eskalacija mora biti sprečena, a NATO nastavlja svoju ulogu na KiM.

- Najbolje bi bilo izbeći potrebu za našim povećanim prisustvom, ali mislim da ono i pomaže da situacija ne eskalira - rekao je Stoltenberg.

Vučić ističe da ne postoje prave zabrinutosti sa strane Kurtija, već se radi o političkom narativu gde se sve koristi protiv druge strane.

- Sto i nešto dana slušamo o željama Srbije da izvrši invaziju na neke entitete ili zemlje u regionu, sve je to kao već trebalo da se desi, ali nije. To znači da su lagali. Uvek je lako iskoristiti ovu političku situaciju na KiM. Tražio sam da NATO sagleda situaciju na KiM i kaže kada smo mi prešli administrativnu liniju. Treba nam racionalan pristup, rešenje, a ne nečije želje za rešenjem u kojem bi se Srbija ucenjivala ili bi joj se naređivalo. Moramo da razgovaramo i nađemo pravo kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Briselu, gde je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a potom u dijalogu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem uz posredovanje EU, pokušati da nađe rešenje za situaciju na KiM, izazvanu odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ali i sva ostala otvorena pitanja koja su podigla tenzije u južnoj pokrajini i zapretila bezbednosti Srba na KiM.

Generalni sekretar NATO Jensom Stoltenbergom će nakon sastanka sa Vučićem odvojeno razgovarati i sa Kurtijem.

Vučić je, najavljujući sastanak sa Stoltenbergom, u izjavi za novinare, rekao da je taj sastanak jako važan, da će razgovarati i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i mnogim drugima u Briselu i naglasio da ne zna šta se može očekivati od tih razgovora.

Napomenuo je da je u više navrata imao telefonske rezgovore sa Stoltenbergom i da je dogovoreno da se lično sastanu u Briselu, ističući da je KFOR jedini koji ima mandat za očuvanje sigurnosti i mira na KiM, posebno na severu pokrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Kum

17.08.2022 17:47

Stoltenbergu,seti se tvojih dana provedenih u Beogradu.