ERDOGAN U BEOGRADU: Predsednik Vučić sa turskim kolegom o odnosima, regionu i globalnoj krizi

Autor:

Vesti

07.09.2022

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

ERDOGAN U BEOGRADU: Predsednik Vučić sa turskim kolegom o odnosima, regionu i globalnoj krizi

Foto: Skreenshot/RTV Pink

Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka turskog predsednika biće priređena danas, ispred Palate Srbija, u 11 sati.

Sledi sastanak predsednika Vučića i Erdogana, a nakon toga i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Posle toga, u prisustvu dvojice predsednika, uslediće ceremonija potpisivanja sporazuma između Srbije i Turske, nakog čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Zatim će biti održan i Srpsko-turski biznis forum.

Erdogan je u Beograd doputovao iz Sarajeva, a nakon Beograda odlazi u Hrvatsku.

Pre nekoliko dana, u Beogradu je, povodom Samita u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", boravio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je najavljujući Erdoganovu posetu, rekao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu, a jedan je politička kriza u BiH.

"Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazao koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese", rekao je Čavušoglu.

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok.

„Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu", kazao je Čavušoglu.

Komentari (0)

Loading