OBRNULI ĆURAK! Albanci odlučili da učestvuju u POPISU STANOVNIŠTVA

Autor: Republika

Vesti

22.08.2022

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završen je konkurs i testiranje popisivača, u septembru počinje njihova obuka.

OBRNULI ĆURAK! Albanci odlučili da učestvuju u POPISU STANOVNIŠTVA

Foto: Tanjug/AP

Ozbiljne optužbe na račun kosovskih Albanaca iz Moskve

Prvog oktobra počinje popis stanovništva na teritoriji Srbije, a već je završen konkurs za prijavu popisivača. Albanci sa juga Srbije 2011. godine bojkotovali su popis. Ove godine će, kažu, učestvovati u njemu.

Sastali su se i dogovorili lideri političkih partija iz Bujanovca i Preševa i predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca - učestvovaće u popisu stanovništva.

-Očekujem da kroz proces selektovanja inspektora i kroz proces selektovanja popisivača, da će se svi uslovi koji su bili postavljeni popuniti. Da će imati popisivača Albanaca i da će formulari biti na albanskom jeziku i da će omogućiti da se upišu svi građani Republike Srbije, što znači i građani albanske nacionalne pripadnosti" - kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.

I Albanci stanovnici Bujanovca i Preševa su saglasni, žele da znaju koliko ih ima u ove dve opštine.

-Izaći ćemo svi i da vidimo koliki je naš broj, valjda treba da se zna - kaže jedan od stanovnika koje je RTS anketirao.

Foto: youtube.com/KTV Televizija - Zvanični kanal

Popis stanovništva

Popisani će biti i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu ili trenutno nisu kod kuće. Njihove lične podatke moći će da daju rođaci, pa čak i komšije.

-U Opštini Bujanovac treba da bude ukupno 90 popisivača i 18 kao rezerva. Četiri dana smo imali sada testiranje kandidata, imamo 108 koji su testirani, prošli su - ističe Nasim Redžepi, načelnik opštinske uprave u Bujanovcu.

U Opštini Preševo 130 osoba prijavilo se za popisivače, a neophodno je 97. U toj opštini ima 23 sela u kojima žive uglavnom Albanci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading