TITOVA ULOGA JE VELIKA MISTERIJA! Tajna dokumenta otkrivaju šokantna otrkića: Maršal ubacivao Albance u državne institucije!

Autor:

Vesti

04.09.2022

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi pacifikovao Albance, Josip Broz ih masovno ubacio u institucije vlasti

TITOVA ULOGA JE VELIKA MISTERIJA! Tajna dokumenta otkrivaju šokantna otrkića: Maršal ubacivao Albance u državne institucije!

Foto: Profimedia/Shutterstock/Dragan Stanković

Nova vlast u državi, još nakon Drugog svetskog rata, morala se suočiti maltene s istim problemom s kojim se suočavamo danas: težnjom Albanaca da se otcepe od zajedničke države i pripoje Albaniji, odnosno stvore "veliku Albaniju".

Iz dokumenata iz arhiva BIA, u koje je Srpski telegraf imao uvid, vidi se da je tadašnja Ozna uspela da spreči da se još u tom periodu formira zajednička država Albanaca. Izveštaji Ozne (Odeljenje za zaštitu naroda - formirano nekoliko meseci ranije) detaljno opisuju kontraofanzivu albanskih balista protiv partizana krajem 1944. i sve što se nakon toga događalo.

- Napadom na Uroševac, početkom decembra 1944, balisti sa oko 3.000 odmetnika otpočinju kontrarevoluciju. U to vreme, po naređenju glavnog štaba NOVJ (Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, prim. aut.) za Srbiju, operativni štab za Kosovo i Metohiju započinje mobilizaciju lica radi upućivanja na Sremski front ili u sastav drugih jedinica - stoji u dokumentu Ozne.

Albanci koriste ovaj momenat i napadaju partizane sa više strana.

- Odmetnička grupa, pod komandom Šabana Poluže, sukobljava se sa jedinicama NOVJ na planini Čičavici, dok druga grupa napada partizanski bataljon potisnuvši ga ka Kosovskoj Mitrovici. U cilju slamanja pobune Josip Broz Tito donosi odluku da se na KiM 1945. uvede vojna uprava. Do odlučujućeg sukoba s grupom Šabana Poluže došlo je u Drenici, gde je likvidirano oko 3.000 pobunjenika. Posle toga, preostale odmetničke grupe pokušavaju da se održe u pojedinim delovima Kosova, nastojeći da se prebace u Grčku ili Albaniju - navodi se u dokumentu Ozne i dalje opisuje delovanje separatističkog pokreta podržanog iz Tirane:

- Zavođenjem vojne uprave na KiM uspostavljen je donekle poredak vlasti i sprečeno nasilno delovanje odmetnika u ostvarivanju ideje "velike Albanije". Separatistički pokret, podržan iz Tirane, odlučuje da likvidira Miladina Popovića, političkog sekretara Komunističke partije Jugoslavije. Haki Taha, učitelj iz Đakovice, član ilegalne organizacije, ubija Popovića, a potom izvršava samoubistvo. U cilju pacifikacije albanskog stanovništva Tito započinje masovnu integraciju Albanaca u institucije vlasti i partijske strukture.

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Filip Krajinčanić, Wikipedia/Balkan, Pudelek, Pixabay

 

Ranković: Čvrsta ruka, inače će doći do krvoprolića između Albanaca i Srba

O delovanju albanskih separatista na KiM opširno piše u svojim izveštajima i načelnik Ozne Aleksandar Ranković:

- Zbog specifičnosti situacije i uticaja Albanije na albanski živalj na Kosovu, napravljen je opširan plan akcije za sređivanje prilika na tom području. S tim planom bio je upoznat CK i u potpunosti se s tim složio. Krenulo se u akciju. Sakupljeno je 27.000 pušaka, nekoliko hiljada mitraljeza, revolvera, bombi, bacača, pa čak i dva topa. Poznato je koliko je živalj na Kosovu privržen oružju, pa je i jasno na koje su sve akcije organi unutrašnjih poslova prilikom ove akcije nailazili. Paralelno s našom akcijom, albanska obaveštajna služba je želela to raspoloženje stanovništva da iskoristi, pa je i ona pojačala svoju aktivnost, ubacujući veći broj špijuna, a i vrbujući živalj na Kosmetu da stvara atmosferu da ih tamo progone i terorišu - piše Ranković.

On je izneo i svoje viđenje daljeg delovanja:

- Lično smatram da ne treba biti sentimentalan, da oni svi, manje-više, naginju Albaniji, da su dobrim delom pod njihovim uticajem i da treba voditi politiku nepopuštanja, tj. politiku čvrste ruke jer u svakom drugom slučaju neminovno bi došlo do krvoprolića između Albanaca, s jedne, i Srba i Crnogoraca, s druge strane. Jedino se takvom politikom na Kosovu može uspeti. Svaka druga je pogrešna.

Konačno, Ranković piše i o demonstracijama koje su izbile na Kosmetu:

- Do toga je moralo doći jer uticaj Albanije i njihove mreže je toliki na albanski živalj na Kosmetu da oni žele otcepljenje od Srbije i pripajanje Albaniji.

Srezovi Leposavić i Lešak 1959. pripojeni Kosovu

Za ime visokog komunističkog funkcionera Petra Stambolića vezuje se otcepljenje dela Raškog okruga i njegovo pripajanja autonomnoj oblasti Kosovo i Metohija. Teritorijalna promena na prostoru severnog Kosova izvedena je 1959, tako što su Kosovskoj Mitrovici pripojeni srezovi Leposavić i Lešak, gde su većinom živeli Srbi. Zvanično obrazloženje bilo je da taj deo gravitira ka Mitrovici zbog rudnika. Stvarni razlog bilo je obezbeđivanje dovoljno glasova za izbor Petra Stambolića među delegate Savezne skupštine.
Kasnije je Stambolić negirao da je on uvećao teritoriju Kosova i Metohije na severu, tvrdeći da je to učinio Slobodan Penezić Krcun da bi povećao broj Srba u pokrajini, koja to još nije bila, već je taj status dobila 1974. Do danas nisu pronađene pisane državne odluke kojima je uvećana teritorija KiM za 197 kvadratnih kilometara.

Kako je Metohija nestala iz imena

Nimalo slučajno, 1969. ime ove srpske pokrajine je prepolovljeno. Iz njenog naziva izbačena je Metohija samo zato što podseća na njeno poreklo - srpsko crkveno imanje.

- Političko rukovodstvo Srbije, koje je predvodio predsednik Centralnog komiteta Srbije Petar Stambolić, prepustilo je da se o imenu AP Kosova i Metohije odluči u pokrajini - govorio je ranije publicista Pero Simić.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Plan propao zbog Staljina

Postoji i činjenica da je Josip Broz Tito još 1945. i 1946, u intervjuima stranim medijima, otvoreno govorio da će autonomna oblast Kosovo i Metohija biti pripojena Albaniji. Tako na pitanje novinara Asošijeted presa šta će biti s ovim delom Srbije Broz odgovara:

- Zavisi kakav će režim biti u Albaniji. Ako dođu komunisti na vlast, ono može biti pripojeno Albaniji.

Enver Hodža je u svojim uspomenama naveo da mu je Tito krajem juna 1946. obećao da će Kosovo i druge krajeve Jugoslavije gde žive Albanci ustupiti Albaniji čim se stvori balkanska federacija. Edvard Kardelj je prilikom posete Moskvi 1947. najavio Staljinu da će KiM biti ustupljen Albaniji. Taj plan nije ostvaren zbog rezolucija Informbiroa.

Autonomija još od 1945. godine

Na dan 10. jula 1945. formirana je Autonomna Kosovsko-metohijska oblast (skraćeno AKMO). Status autonomne pokrajine dobila je 9. aprila 1963, donošenjem novog ustava Jugoslavije, pod zvaničnim nazivom Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, a usvajanjem Ustavnog zakona 24. februara 1969. preimenovana je u Socijalističku autonomnu pokrajinu Kosovo.

Ustavnim amandmanima iz 1968. i Ustavom iz 1974. pokrajina je stekla punu ustavnu i zakonodavnu autonomiju, čime je faktički dobila status federalne jedinice u okviru SFRJ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlasta

04.09.2022 21:17

Konačno da neko objavi sve detalje na jednom mestu. Da se zna kako je srpska vlast "krčmila" svoju državu... Bolje da nas nema