POSLEDNJI EKSER U MRTVAČKI SANDUK! Politika Tadića i Jeremića upropastila borbu za Srbe i južnu pokrajinu!

Autor: Republika

Vesti

04.09.2022

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogrešno pitanje o kosovskoj nezavisnosti postavljeno međunarodnom sudu u Hagu razorilo srpsku borbu za Kosmet

POSLEDNJI EKSER U MRTVAČKI SANDUK! Politika Tadića i Jeremića upropastila borbu za Srbe i južnu pokrajinu!

Foto: Shutterstock;ST/V. Lukić;Tanjug/T. Valić

Tadić i Jeremić svojom politikom doveli Srbiju u situaciju u kojoj se sada nalazi

Politika bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića nanela je najveću štetu borbi za Kosmet. Na konto njegovih rezultata upisuje se politička legitimizacija Prištine, priznanja koje su dobili od najmoćnijih zapadnih država.

Glavni izvođač radova ove politike bio je nekadašnji Tadićev učenik i pulen Vuk Jeremić, kome je ekspredsednik poverio vođenje diplomatije.

Najpogubniji potez koji je Srbiju najskuplje koštao i koji je zakucao poslednji ekser u mrtvački sanduk bila je odluka iz 2010. da se od Međunarodnog suda pravde (MSP) traži mišljenje o samoproglašenoj nezavisnosti Prištine.

Poražavajuće glasanje

Srpska delegacija koju je vodio Vuk Jeremić od MSP je tražila odgovor na pitanje "Da li je akt nezavisnosti Kosova po međunarodnom pravu?"

- Deklaracija od 17. februara 2008. nije prekršila opšte međunarodno pravo - saopštio je posle rasprave i glasanja sudija (10:4) Hisaši Ovada, predsednik suda u Hagu.

Ovaj potez je suštinski razorio našu dalju borbu za KiM. Srbija bi, tvrde stručnjaci, bolje prošla da je pitanje formulisala drugačije i pitala da li je secesija dela teritorije po međunarodnom pravu?

- Samozaljubljeni gubitnik srpskih teritorija - sumarum je Tadićeve politike koju je ovim rečima pre nekoliko godina opisao Marko Đurić, sadašnji ambasador Srbije u Americi.

Republika

Foto: Twitter

Marko Đurić

Podsetio je da su Srbi platili previsoku cenu Tadićeve i Jeremićeve vlasti:

- Pogrom i progon Srba na KiM rezultat su Tadićeve politike.

Greška za greškom

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, koji situaciju u pokrajini prati decenijama, isticao je u nekoliko navrata da je Srbija povlačila katastrofalne poteze, od kojih ni danas ne možemo da se oporavimo.

- Boris Tadić i Vuk Jeremić tada definišu sledeće: da se s uvažavanjem prima međunarodno savetodavanje Međunarodnog suda pravde i pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između strana. Svojim stavovima je tadašnja vlast direktno izbacila iz igre i Rusiju i Kinu, kao regularne članice Saveta bezbednosti, i dovela Srbiju u poziciju da mi nemamo saveznika u ovoj situaciji - govorio je Drecun.

Republika

Foto: Tanjug

Milovan Drecun

Isticao je da su to bile ključne greške, te da je Jeremić otvoreno lagao za govornicom i obmanjivao srpsku javnost:

- To je lako proverljivo. On je tada rekao da se nikada neće priznati nezavisnost tzv. države Kosovo, a sve što su radili, radili su suprotno od toga. Zato ste, Tadiću, Jeremiću i Đilase, prodali Kosovo! Da biste dobili kandidaturu za Evropsku uniju. To je jedina istina!

Albanci: Hvala, Vuče

Koliko je Jeremićeva diplomatija išla naruku Albancima, možda najbolje svedoči naslovna strana koju su mu posvetili. List Ekspres je uz Jeremićevu sliku objavio naslov na srpskom  "Hvala, Vuče." I to nimalo ne čudi jer je odluka suda u Hagu doprinela stvaranju lažne države Kosovo.

Putine, ne stavljaj veto zbog Kosova

Jeremić je, u vreme dok je bio savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, tražio od Rusa da ne stave veto na kosovsku nezavisnost. Kao savetnik šefa države, Jeremić je od Georgija Sergejeviča Poltavčenka, specijalnog predstavnika predsednika Rusije, tražio zvaničan prijem, a onda mu (novembar 2005) predao Tadićevo pismo za predsednika Putina i preneo usmenu poruku u vezi s nekorišćenjem veta za eventualnu rezoluciju u SB UN o nezavisnosti Kosova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Navedeni tekst informacije dobio sam u administraciji predsednika Rusije da je prenesem predsedniku Tadiću radi provere onoga što sam dolaskom u Beograd 8. decembra 2005. i učinio - poručio je za Republiku čovek koji je došao u posed dokumenta koji su napravile ruske službe.

Takođe, on je istakao i da je spreman da na sudu potvrdi istinitost dokumenta kojim Rusi otkrivaju da je bivši šef diplomatije izdao zemlju. Ruski izveštaj o razgovoru s Jeremićem čuva se i danas u arhivi ruskog predsednika.

Borkove granice na Jarinju u Brnjaku

Borko Stefanović, nekadašnji politički direktor i šef kabineta MSP, koji je vodio Jeremić, od 2011. preuzeo je i funkciju šefa pregovaračkog tima Beograda za dijalog s Prištinom.

Čuvao je nacionalne interese tako što je, kako je ocenjivano, tokom tog mandata postavio granicu na Jarinju i Brnjaku. I potpisnik je sporazuma u Briselu 2011, na koji se, kako je navodio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, neretko pozivao tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti i maltretirao Srbe, naređivao upade ROSU na sever Kosova, da bi, između ostalog, primenjivali i mere o oduzimanju tablica.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

"Sjajna" diplomatija Borka Stefanovića

- U tim sporazumima 2011. priznali su kosovsku ličnu kartu, kao i vozačku dozvolu tzv. republike Kosovo, i u sam sporazum uvode termin RKS s grbom lažne države Kosovo - rekao je Petković i ocenio da su tim sporazumima Stefanović i ondašnji vrh DS "direktno naneli štetu srpskom narodu na KiM".

Nemušto pravdanje

Jeremić je, u vreme dok je vodio srpsku diplomatiju, pokušavao da se opravda za posao koji je odradio u Hagu. Ponavljao je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da će nastaviti s mirnom diplomatskom borbom... Pokušao je da ubedi građane da odgovor MSP nije negativan po Srbiju, te je dao i svoje tumačenje. 

- Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i, praktično, time izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije - rekao je 2010. tadašnji šef diplomatije.

Da nije bio u pravu, više je nego očigledno. 

Teško za nas, dobro za secesioniste

Posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, Tadić je izjavio da je ta odluka suda teška za Srbiju. Tvrdio je da se sud nije izjašnjavao o pitanju secesije.

- Sud je izbegao da se bavi tim pitanjem, već je prepustio da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u Generalnoj skupštini UN. Ako bi se ova odluka čitala u svetlu u kakvom se danas predstavlja u Prištini, nesumnjivo je da bi imala velike implikacije na secesionističke pokrete u svetu. Međutim, pošto u stvarnosti sud nije razmatrao pitanje secesije, političke implikacije biće postavljene na zasedanju Generalne skupštine UN - rekao je Tadić pre 12 godina.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Svojim "sposobnostima" su doveli srbiju na ivicu propasti

Pet ključnih grešaka Tadića i Jeremića

1. Odluka Međunarodnog suda pravde po kojoj deklaracija o jednostrano proglašenoj "nezavisnosti Kosova" nije u suprotnosti s međunarodnim pravom
2. Priznali kosovske tablice, lične karte, carinski pečat tzv. države Kosovo
3. Izmeštena borba za Kosovo i Metohiju iz Ujedinjenih nacija
4. Ulogu glavnog pregovarača preuzeo je zvanični Brisel
5. Na administrativne prelaze dovedena kosovska policija i carina

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Chicago

04.09.2022 09:33

Tacno je da su oni zapoceli a ovi danas zavrsavaju, tako da nikakva razlika izmedju njih, jer svi gledaju samo svoj interes