OPERACIJA "IBAR": Ako Kurti krene na Srbe, Albanci će biti pregaženi

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

02.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I pod pretnjom totalne političke diskreditacije, Beograd bi naredio pokret svojih oružanih snaga na Kosovo, ocenjuje list Difesa.

OPERACIJA "IBAR": Ako Kurti krene na Srbe, Albanci će biti pregaženi

Foto: Tanjug/D.Vojinović/B.Slavković/profimedia/ATA images

Aljbin Kurti se igra vatrom i strpljenjem Srba! Tako bi ukratko mogao da se protumači tekst italijanskog časopisa Difesa, specijalizovanog za vojna pitanja, s naslovom "Operacija Ibar, srpski plan za vraćanje Kosova".

- Glavni uzrok ovog sukoba bi mogao da bude neuspeh beskonačnih pregovora, zajedno s odlukom Kurtija da nastavi s primenom zakona o poništavanju srpskih dokumenata, praćen akcijom policijskih snaga i kosovskih bezbednosnih snaga sa ciljem fizičkog preuzimanja kontrole nad severom Kosova i zatvaranja graničnih prelaza sa Srbijom. U tom trenutku, pod pretnjom totalne političke diskreditacije, predsednik Aleksandar Vučić bi naredio pokret Vojske i MUP. Tako bi počela operacija "Ibar" - piše autor teksta Andrea Gaspardo.

Republika

Foto: Printskrin/instagram/Buducnostsrbijeav

Vrhovni komandant Aleksandar Vučić

PREBACIVANJE TRUPA

Suština ove opširne analize jeste zaključak da Srbija neće mirno posmatrati teror nad svojim narodom na Kosmetu i da postoji crvena linija preko koje se neće preći. Konstatuje se da u apsolutnoj senci ruske agresije na Ukrajinu, u srcu Balkana se odvija ozbiljna političko-vojna kriza, koja rizikuje da region gurne u rat.

- Vojno poređenje Srbije i Kosova jednostavno je nemoguće s obzirom na to da Beograd ima vojni potencijal ravan zbiru Kosova, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine zajedno. Kosovske bezbednosne snage imaju 5.000 ljudi na aktivnoj dužnosti i 3.000 rezervista, koje mogu da budu pojačane za ovu svrhu sa 10.000 pripadnika kosovske policije, bez avijacije i artiljerije. Da budem brutalno precizan, samo specijalne snage srpske vojske i policije broje 5.600 aktivnih pripadnika, više nego Kosovske bezbednosne snage - piše italijanski analitičar.

Republika

Foto: Vojska Srbije

Vojska Srbije

U slučaju ugroženosti kosovskih Srba, Beograd bi svoje trupe prebacio u oblasti Ribarića, Novog Pazara, Raške i Kopaonika da bi preuzeo kontrolu nad severom Kosova, ocenjuje časopis.

DRUGA FAZA

- Posledica ubrzanog događaja bio bi napad albanskih milicija na srpske enklave u cilju sprovođenja etničkog čišćenja. U nekim krajevima Srbi bi mogli da se odupru i kupuju vreme, u drugim bi bili brzo preplavljeni i masakrirani. Time bi Beograd dobio pravo da pokrene drugu fazu operacije i istovremeno proglasi sprovođenje opšte mobilizacije unutar zemlje da bi mogao da naoruža 600.000 rezervista, uključujući i prekaljene ratne veterane. Na terenu bi se srpske snage kretale na jug sa severnog Kosova, odlučno gazeći prema Prištini. Manevar bi bio podržan novim kolonama koje bi prodirale od Kuršumlije, Preševa, Bujanovca i Medveđe ka Podujevu, Kosovskoj Kamenici, Gnjilanu i Uroševcu, i pad Prištine je neminovan.

Republika

Foto: Printscreen

Mapa Kosova i Metohije

Autor teksta se na kraju pita kako bi u toj situaciji reagovao NATO, tačnije Amerika, koja ima bazu Bondstil na Kosovu.

- Geopolitička situacija u svetu je dramatično drugačija nego 1999, Rusija više nije samo senka nekadašnje sile. Eventualna spoljna intervencija mogla bi da detonira balkansko bure baruta, a da ne pominjemo da bi Alijansi trebalo vremena da mobiliše resurse u situaciji kada je Amerika otvorila frontove prema Rusiji, Kini, Severnoj Koreji i Iranu - zaključuje Difese.

Enklave čvrsto uporište odbrane

Autor teksta dodaje da je bitan element eventualnog sukoba "mala, ali odlučna srpska zajednica na Kosovu, 125.000 duša, poslednji preživeli i naslednici drevne tradicije duge 800 godina":

- Izloženi ugnjetavanju albanske većine, imaju otvoreno neprijateljski stav prema Prištini i nikada nisu odustali od perspektive povratka srpskog suvereniteta nad Kosovom. Oko trećine kosovskih Srba živi na severu, a ostali u nizu zajednica grupisanih oko opština Štrpce, Gračanica, Novo Brdo, Ranilug, Klokot i Parteš, na strateškim područjima idealnim za organizovanje odbrambenih operacija čak i protiv brojčano nadmoćnih snaga. Tu bi mogao da se očekuje desant srpskih specijalaca koji bi im stigli u pomoć i utvrdili položaje - analizira Difese.

Republika

Foto: Printscreen

Članak u italijanskoj "Difesi"

M-84 kao oklopni ovnovi

Časopis piše da bi Srbija ključne ciljeve napala avijacijom i artiljerijom, dok bi specijalci preuzeli kontrolu nad strateškim tačkama i otvorili put pravim oklopnim ovnovima, tenkovima M-84:

- Pad Prištine bi za kratko vreme značio i zauzimanje celog istočnog dela Kosova, dok bi u albanskim rukama ostali samo Peć, Dečani, Đakovica i Prizren.

Etničko čišćenje cilj Prištine

Italijanski analitičar priznaje da je cilj Albanaca i etničko čišćenje Srba s Kosova. S druge strane, piše Gaspardo, postoje dva scenarija: veliki masakr Albanaca ili genocid i potpuno proterivanje.

Sankcije isključene

Autor članka ukazuje da Mađarska, mada formalno članica EU i NATO, sve više flertuje s Rusijom i ne bi imala volje da uđe u sukob sa Srbijom. Takođe, sumnja u mogućnost sankcija jer bi cenu platile i zemlje poput Rumunije, Poljske, Mađarske, Nemačke i Italije, koje su u prošlosti imale velika ulaganja u ovo područje.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 3. septembar 2022. godin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nemanja

03.09.2022 11:26

Dogodine u Prizrenu🇷🇸🇷🇺