GDE JE I ŠTA RADI BOŽIDAR ĐELIĆ? Ovaj detalj o bivšem ministru finansija malo ko zna!

Autor: Republika

Vesti

23.08.2022

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božidar Đelić je srpski ekonomista i političar, nekadašnji ministar finansija, ministar za nauku i tehnološki razvoj, te bivši potpredsednik Vlade Srbije.

GDE JE I ŠTA RADI BOŽIDAR ĐELIĆ? Ovaj detalj o bivšem ministru finansija malo ko zna!

Foto: Tanjug/N. ANĐIĆ

Božidar Đelić

Rođen je 1. aprila 1965. godine u Beogradu. Iz dva braka ima troje dece, ćerke Milenu i Almu, te sina Lazara. 

Dugo godina je bio savetnik u vladama Poljske i Rusije, a 2000. godine je prihvatio poziv Miroljuba Labusa i postao deo ekspertskog tima zaduženog za izradu ekonomskog programa Srbije. Za ministra finasija prvi put je izabran 2001. godine. Tu funkciju je obavljao do 2003. godine.

Četiri godine kasnije je postao potpredsednik Vlade za evropske integracije, a od 2008. do 2011. godine je, pored ove obavljao i funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj.

U decembru 2011. godine podneo je ostavku na mesto potpredsednika jer nije ispunio dato obećanje da će Srbija da dobije kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju (EU). Nakon toga je bio poslanik u Skupštini Srbije, a sa ove pozicije se povukao krajem 2013. godine jer je prihvatio posao u inostranstvu.

Magistrirao je 1991. godine na oblasti finansije i strategija, a potom se specijalizovao za makroekonomiju i međunarodne odnose na Harvardskoj školi vlade i diplomatije (John F. Kennedy School of Government, Harvard University, Cambridge). Bio je stipendista fondacija „Fulbrajt“ i „Lavoazje“.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Đelić na Skupštini Socijaldemokratske stranke

Đelić u svojoj zvaničnoj biografiji navodi da se specijalizovao u sektorima finansijskih institucija, medija i tehnologije, te da je u to vreme izabran za lidera Evropske prakse u domenu upravljanja fondovima.

Među najveća dostignuća Đelić je naveo spajanja dve vodeće osiguravajuće kompanije u Evropi, te posredovanje u jednoj od „najvećih spajanja u bankarstvu u Evropi“ što je doprinelo smanjenju troškova za 15 odsto. Pored toga, formirao je internet banku za jednu od najvećih osiguravajućih kompanija u Francuskoj.

Osnivanje "Altis kapitala" i predsedavanje „Kredi Agrikolom“

U septembru 2004. godine Božidar Đelić, poznatiji u narodu kao Boža Derikoža, je u Beogradu osnovao specijalizovanu konsultantsku firmu za pitanja spajanja i akvizicije pod nazivom „Altis kapital“. Kompanija se bavila pružanjem stručnih saveta za transakcije u oblasti finansijskih usluga, robe široke potrošnje, infrastrukture i energetike. Nakon što je u maju sledeće godine ušao u „Kredi Agrkol“ prodao je svoje akcije u „Altisu“.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Đelić je tokom dve godine vodio strategiju za Istočnu Evropu i bivši Sovjetski Savez za francusku banku „Kredi agrikol“ (Crédit agricole). U to vreme vodio je preogovore o kupovini „Meridian banke“ u Srbiji i „Indeks banke“ u Ukrajini.

Tetkin kauč i stan od 500.000 evra

Pored toga što je bio predsednik Upravih odbora ovih banaka, bio je i član Odbora poljske banke „Lukas“. Kao prelazni generalni direktor „Indeks banke“ nadgledao je obnovu linije proizvoda i pokretanje prodajnih kampanja.

Inače, prema informacijama do kojih je Republika došla prošle godine, Đelić je kupio luksuzan stan na Dorćolu, koji ga je koštao 500.000 evra, tako da više ne spava na "tetkinom kauču".

Politička karijera Božidar Đelić je od kraja devedesetih godina 20. veka do 2020. godine bio član Demokratske stranke (DS).

Trenutno živi u Parizu i radi kao izvšni direktor Investicione banke „Lazard“. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
pitalica

23.08.2022 15:47

e bas me ste me obradovali i podsetili da za njegovog mandata u ministarstvu finansija padose plate kao bajagi za pet posto u konacnom 15% a penzije kao socijala a covek se bahati na ludim zurkama sa mladim bankarkama a radnici drzavnih banaka se prekvalifikovase u kafe kuvarice,spremacice stranih firmi.bas je razvio srbiju,i spojio banke i osiguravajuce kuce za koju proviziju niste napisali,a da li mu je to jedini stan.

Dragan

24.08.2022 07:47

Da mama pokojne Zlate(otpisani)je famozna tetka, ako pogledate sergeja on je pljunuti božidar, samo malo viši! Ja koliko se sećam on je imao doživotnu zabranu prilaska supruzi i čerkama. A koliko se sećam ekonomiju je usavršavao u metro stanici konkord. Obućavao ljude kako da ostanu bez para! Živeo je sa majkom na sant-deniju!!!

Zoran

24.08.2022 10:30

Sve čega se dogvatio miki maus sve osuši za pola godine. Eto, muvao se oko banke Credit Agrigole, pa ode i ona švabama u ruke. Kao i onaj dezerter i ovaj lagao da mu je tetka kupila stan. Samo ne kaže da on i onaj dezerterko nemaju tetke.

Перагеније

24.08.2022 13:43

Ђелића је отерао Тадић - прво га пребацио у министарство МНТР, а онда и шут карта. Мучени Тадић није ни слутио кога има у близини...