PRLJAVI PLAN KURTIJA I EVROPSKIH BIROKRATA: Beogradu uvaljuju tri modela kao zamenu za ZSO

Autor: Objektiv

Vesti

16.08.2022

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Briselskim sporazumom kojim je utvrđeno formiranje Zajednice srpskih opština i dalje ostaje nepromenjeno.

PRLJAVI PLAN KURTIJA I EVROPSKIH BIROKRATA: Beogradu uvaljuju tri modela kao zamenu za ZSO

Foto: Tanjug/AP/prixabay.com

Priština i njeni evropski partneri rade sve na ubijanju ideje o ZSO i predlažu evropska rešenja za slične situacije koja bi, kako tvrde, mogla da se primeni ovde.

Stiglo se do crvene linije i dalje više ne može. Briselski sporazum, kojim je 2013. predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ostao je mrtvo slovo na papiru. Priština i njeni evropski partneri rade sve na ubijanju ideje o ZSO i predlažu evropska rešenja za slične situacije koja bi, kako tvrde, mogla da se primene ovde.

 
Republika

Foto: Youtube/ATV

 

- Evropske birokrate nezvanično govore o tome kako je dobro rešenje za ZSO švajcarski model, po kom kantoni, pored sprovođenja zakona, imaju i ovlašćenja i odgovornosti u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i naplate poreza. Takođe, pominje se italijanski model, po kojem manjine imaju veću kontrolu nad unutrašnjom regulativom, počevši od jezika pa sve do plaćanja poreza, a tu su i široka prava koja imaju manjine u Finskoj. Problem je što su rešenja koja oni pominju znatno ispod crvene linije koju je Srbija postavila - kažu sagovornici Objektiva.

PAT-POZICIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaju se 18. avgusta u Briselu kako bi dijalog pomerili sa mrtve tačke.

Razlog što se dijalog zakočio su maksimalistički zahtevi Prištine i incidenti koje proizvodi Kurti sa željom da zaokruži kosovsku državnost.

Priština optužuje Srbiju da kroz izvršna ovlašćenja za ZSO na Kosovu planira da stvori politički entitet nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Prištinu u tome podržavaju Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, ali i mnoge evropske zemlje koje guraju kosovsku nezavisnost, poput Nemačke i Francuske, i zato sada niko ne insistira na primeni odredbe koja se odnosi na formiranje ZSO - objašnjavaju stručnjaci.

Uoči sastanka Vučića i Kurtija stiglo je sramno saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine pozivaju da se uzdrže od zapaljive retorike.

Na to je reagovala premijerka Ana Brnabić.

- Da je EU uradila svoj deo posla, osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite s licemerjem - poručila je Brnabićeva u objavi na Tviteru, podsetivši da se bliži deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

SVE IMA SVOJE GRANICE 

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije u izjavi za Objektiv kaže da je Srbija pokazala veliku toleranciju.

- Ipak, sve ima svoje granice. Više nema prostora da Srbija čini ustupke, da se povlači pred maksimalističkim zahtevima Prištine, a ako neko na to računa, onda se ozbiljno prešao. Zajednica srpskih opština je ispregovarana i dogovorena pre 10 godina i tu ne može da bude improvizacije. To je precizirano i to treba da se realizuje. U suprotnom, neka kažu da ne važi Briselski sporazum. Postavlja se pitanje zašto su iz Briselskog sporazuma implementirali ono što im je u interesu ako sporazum ne valja? Za Srbiju i Vučića je ovo crvena linija, koja se ne može preći - zaključuje Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading